Cumhuriyet tarihimizin en büyük trajedilerinden birini, 15 Temmuz 2016 günü hep birlikte yaşadık, ağır travmasına da yıllardır tanık oluyoruz. Darbe kalkışmasında şehit olan vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet dilerim.
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilen darbe kalkışmasının, hukuki, askeri, ekonomik ve uluslararası ilişkilere dönük, çok farklı yönleri var. Asla bir daha Türkiye’de darbe kalkışmalarının olmayacağını düşünüyorken böyle bir şeyi yaşamak bir vatandaş olarak benim için olayın en ağır boyutlarından biridir. 12 Eylül 1980 askeri darbesi olduğunda ortaokul çağında bir öğrenciydim.
Ülkemiz açısından nelere mal olduğunu en iyi yaşayan kuşak, belki de bizimkiydi. 12 Eylül’ün etkileri bugün bile devam ediyor. Bir daha böyle acılarla karşılaşılmaması için alınması gereken ciddi dersler olduğunu sürekli dile getiriyorum.
Kendilerini nasıl tanımlarsa tanımlasınlar, topluluk, cemiyet, grup, cemaat, tarikat, dernek, çıkar grubu; eğer anayasa, hukuk, TBMM, millet iradesi ve demokrasi dışında bir yönelim içine giriyor ve bir vesayet odağı olma amacı güdüyorlarsa bunlara mutlaka “dur” denmelidir.
Devleti ele geçirme aşamasına geldiklerinde çok geç kalınmış oluyor. Liyakat esaslı görevlendirmelerle, kurumlarımızın ve demokrasimizin güçlendirilmesi ve hukukun üstünlüğüne sıkı sıkıya sarılmak esas olmalıdır.
15 Temmuz Özel Yayınımızı TRT Haber’de cumartesi akşamı, darbe kalkışmasının yaşandığı en kritik yerlerden biri olan İstanbul’daki Şehitler Köprüsü üzerinde gerçekleştirdik.
Çok izlenen ve kaliteli bir yayın oldu. TRT’nin gezici bir TIR üzerine konumlandırılan Mobil Stüdyosu’ndaki yayında, deneyimli gazeteci ve televizyoncu, 35 yıllık meslektaşım Fuat Kozluklu’nun başarılı moderatörlüğünde Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın ile soruları yanıtladık.
GERÇEKLER DİJİTAL ORTAMDA
İletişim Başkanlığı 15 Temmuz kahramanlarının hatıralarının yaşatılması, şehitlerin saygıyla anılması ve konunun farklı boyutlarıyla bir kez daha ortaya konulması için bir dizi faaliyet gerçekleştirdi.
Şehrin sembol mekânlarından Haydarpaşa Garı, 15 Temmuz anısına mapping gösterisiyle aydınlatıldı. 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümünü anma amacıyla düzenlenen gösteride, istasyonun tarihi yapısı kullanılarak duvarları aydınlatıldı.
Benim dikkatimi çeken en iyi hazırlıklardan biri, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla 360 derece görsel deneyim alanıydı. Taksim ve Üsküdar’daki alanlarda kurulan ekranlarda 3 boyutlu olarak 15 Temmuz demokrasi mücadelesi ve Türkiye Yüzyılı’nın kahramanlarının hikâyeleri gösterime sunuldu.
Artırılmış gerçeklik uygulamalarının kullanıldığı sunum gerçekten etkileyiciydi. Ayrıca Türkiye ile İstanbul’un belli başlı merkezlerinde 3 boyutlu LED kulelerde darbe girişiminin görüntüleri ve görgü tanıklarının anlattıkları paylaşıldı. İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun ve ekibinin, Türkiye’nin yaşadıkları ve temel tezlerinin NATO zirvesine katılanlara aktarılması için bir hazırlık yaptığını daha önce yazmıştım.
Bildiğim kadarıyla benzer çalışmalar Yeni Delhi’deki G-20 zirvesi ve eylül ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla toplanacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için de yapılacak.