İyi bir eğitim, insanın kendisine yapabileceği en iyi yatırımdır. Bunun için de çok çalışmak ve çaba göstermek gerekir.
Genç okurlarımıza ve öğrencilere, özellikle yurtdışı eğitim konusunda, yol gösterebilecek bazı bilgiler aktarmak istiyorum.
Orta öğrenimi ve üniversiteyi Türkiye’de tamamladıktan sonra lisansüstü eğitimde uluslararası fırsatları yakalamak için belli şartlar var:
- Türkiye’de iyi notlarla mezun olmak.
- İngilizceyi iyi derecede konuşmak ve yazmak.
Bu koşulları yerine getirenlerin yapmaları gereken en önemli şey, fırsatları takip etmek olmalı. Genellikle ilk harekete geçişte sonuç alınamayabilir, morali bozmadan mutlaka ikinci, üçüncü kez denemeye hazır olmak gerekir.
Üniversitelerin belli kontenjanları var ve buralara dünyanın her yerinden parlak gençler başvuruyor. O nedenle daha çok donanıma sahip olmak ve yabancı dil seviyesini iyi dereceye yükseltmek avantaj sağlar.
ABD, Avrupa, Kanada, Avustralya, kaliteli bir eğitim için tercih edilebilecek en önemli yerler. Dünyanın en prestijli yüksek öğrenim kurumları da çoğunlukla bu ülkelerde. Birleşik Krallık, bana göre bunlar arasında bir adım öne çıkıyor. Eğitim dilinin İngilizce olması, Türkiye’ye ulaşım seçeneklerinin çokluğu, Londra, Edinburgh gibi çok kültürlü ve önemli şehirlerin ciddi fırsatlar sunması ve nitelikli eğitim seviyesi bence artılar arasında.
Ayrıca yabancı düşmanlığı ve diğer aşırı akımlar açısından değerlendirildiğinde Birleşik Krallık diğer gelişmiş Batılı ülkelere göre çok daha uygar bir ortam sunuyor. Türk lirasının sterlin karşısındaki değerinin iyice gerilemesi okumak için bu ülkeye gidenlerin önündeki en büyük güçlük olarak öne çıkıyor. Çok ağır maliyetlerle karşılaşmamak için atılabilecek en doğru adım, uygun bursları takip etmek olmalı.
ADAY OLMA ŞARTLARI
Chevening, Birleşik Krallık dendiğinde akla gelen en kapsamlı burs programı. Ben de 1992 yılında bu programdan burs kazanarak Londra’ya gitmiştim. City University’deki eğitimimin yanı sıra İskoçya, Güney İngiltere, Kuzey İrlanda’yı görmek ve çeşitli kurumları ziyaret etme fırsatı bulmuştum. Çok şey öğrendiğim ve çok yararlandığım bir dönem olmuştu.
Chevening kataloglarında vatandaşı oldukları ülkeye faydalı olmak, faaliyet gösterdikleri alandaki liderlik vasıfları ve akademik yatkınlık, burs verme kriterleri arasında sayılıyor. Ancak bu sadece akademik bir program değil. Farklı alanlarda bilgisi, donanımı ve becerisi olanlar da çeşitli burslara başvurabiliyor. Kısa süre önce Birleşik Krallık’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda Chevening bursiyerleri için düzenlenen etkinliğe katıldım. Başkonsolos Kenan Poleo ve Büyükelçi Sir Dominick Chilcott, Birleşik Krallık’tan yeni dönen, diplomalarını yeni alan öğrenciler onuruna bir kokteyl verdi.
Etkinliğe önceki dönem bursiyerleri de davetliydi. Büyükelçi, konuşmasında haklı bir gururla ülkesindeki üniversitelerin kalitesini övdü. Zira dünyadaki en iyi 10 üniversite arasında Birleşik Krallık’tan 4 üniversite, Oxford, Cambridge, UCL ve Imperial College var. 1988 yılından bu yana Türkiye’den 2 bin kişi Chevening bursiyeri olarak Birleşik Krallık üniversitelerinde eğitim gördü. 2021-22 akademik yılı için Türkiye’den 500 başvuru olmuş. Bunlardan 22’si burs almaya hak kazanmış.
NASIL BAŞVURULUR?
Chevening, Birleşik Krallık’ta bir yıl boyunca profesyonel ve akademik açıdan kendilerini geliştirme, mesleki ağlarını zenginleştirme imkânı sunuyor. Chevening, tam finansal destek sağlayan karşılıksız bir burs programı.
Okul ücreti, aylık yaşam masrafları, gidiş-dönüş seyahat ücreti, vize ve eğitim ile ilgili gerekli olan tüm masrafları kapsıyor. Burs başvuruları, her yıl ağustos ile kasım ayları arasında gerçekleşiyor. Programa başvurabilmek için TC vatandaşı olmak, Birleşik Krallık’ta bir master programına kabul edilebilecek yeterlilikte iyi bir lisans derecesine ve iyi derecede İngilizce bilgisinin yanı sıra, en az iki yıl iş tecrübesine sahip olmak ve eğitimi tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönerek en az iki yıl kalmak gibi kriterler aranıyor.
Program ile ilgili daha detaylı bilgi almak isteyenler www.chevening.org adresini ziyaret edebilir.