Hakan ÇelikButikten zirveye

HABERİ PAYLAŞ

Butikten zirveye

Türk Hava Yolları (THY), dünyada Türkiye’nin en çok tanınan markası. Uçuş ağı, müşteri memnuniyeti, kalite, itibar gibi neredeyse bütün kriterlerde üst sıralarda çıkan, marka bilinirliğinde çok önemli küresel aktör haline gelen bir havayolu kuruluşu. Üstelik Türk ekonomisine katkısı da muazzam düzeyde. Son dönem açıklama ve konuşmalarda, enerji ve altyapı alanındaki ilerlemelerden, savunma sanayiindeki başarılardan, Türkiye’nin Otomobili Togg’un öneminden sıkça bahsediliyor ancak ben THY’nin başarı çizgisinin de mutlaka bunlara ilave edilmesi gerektiğine inanıyorum. Zira THY başlı başına örnek bir başarı hikâyesi.

Haberin Devamı

Havacılık, dünyanın en güçlü ülkelerinin, finans açısından en sağlam grupların bile kolay kolay başa çıkamadığı bir alan. Avrupa’nın en büyük ekonomilerinden İtalya, ulusal havayolunu koruyamadı. Şirket resmen battı. Fransa’dan İspanya’ya birçok ülkede havayolları zorluklar yaşıyor. Havacılığın en büyük pazarı ABD’de de işler kolay değil.

Rekabet, Asya-Pasifik ve Ortadoğu merkezli havayolları üzerinden gelişiyor. Türkiye’nin coğrafi konumu, dinamik pazarı ve transit geçiş ülkesi olması, havacılığın önünü açan faktörler oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın havacılığı büyümede öncelikli sektörler arasına alması ve siyasi destek vermesi THY başta olmak üzere Türk sivil havacılığının çağ atlamasına imkân verdi.

THY Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, şirketin üst düzey yönetim ekibinden Genel Müdür Bilal Ekşi, Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı (CFO) Doç. Dr. Murat Şeker ve Basın Müşaviri Yahya Üstün’le birlikte gazetelerin ekonomi müdürlerini iftarda ağırladı. Ahmet Bolat, THY’nin bugünü ve önümüzdeki süreçteki stratejileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Bolat’tan önce konuşan Şeker, pandemi dahil küresel belirsizliklere ve THY’nin zorluklara rağmen çok iyi performans gösterdiğine işaret etti. Aslında THY’nin akıllı hamlelerinden biri COVID-19 döneminde personel çıkarmamaktı. Bu süreçte çalışanlarının bir kısmıyla yollarını ayıran kuruluşlar, bugün hâlâ toparlanamamış durumda. İstanbul Havalimanı İGA da benzer yol izlediği için Türk havacılık ekosistemi görece olarak çok daha az zararla bu dönemi geride bıraktı.

Haberin Devamı

AVRUPA BİRİNCİSİ

Ahmet Bolat, 2023 içinde yaklaşık 2.5 milyar dolarlık kâr hedeflediklerini, ABD’de mayıs ayında gerçekleştirecekleri lansmanı çok önemsediklerini, bu arada Asya’da iddialı olduklarını; Çin, Japonya ve Güney Kore’ye yükleneceklerini söyledi. 2022’yi arz edilen koltuk kilometre parametresinde (AKK) dünyada dördüncü olarak bitirdiklerini hatırlattı. 18 yıldır THY’de çeşitli görevlerde bulunmuş olan ve halen Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Ahmet Bolat’ın “Butikten zirveye” sözünü çok önemsiyorum.

Gerçekten, THY vaktiyle aşırı mütevazı ve hayli ürkek hedefleri olan, kapasitesi çok sınırlı bir havayolu kuruluşu iken bugün dünyanın en dikkat çekici oyuncuları arasında. Avrupa’da ilk sırada. Ahmet Bolat, 2033 hedeflerine atıfta bulunurken “Hem yerimizi muhafaza edeceğiz hem de daha ileri gideceğiz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Şirket, kargoda da koşar adımlarla ilerliyor. Büyüme parametresinde hızla yol alırken hiç kuşku yok ki titizlikle üzerinde durulması gereken başlıklardan biri uçuş emniyeti. Kokpitten yer hizmetlerine kadar emniyet, milim taviz verilemeyecek bir konu. Bir yolcu ve havacılığı çok yakından izleyen bir gazeteci olarak, THY’nin başarı çizgisinin devam etmesi için bugünkü yönetim vizyonunun korunması gerektiğine inanıyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder