Hakan Çelik“Cool görünmek” gençleri yakıyor

HABERİ PAYLAŞ

“Cool görünmek” gençleri yakıyor

Türkiye uyuşturucu ve kaçakçılıkla mücadelede dünyada parmakla gösterilen ülkelerden... Son dönemde yapılan operasyonlarla PKK’nın temel gelir kaynaklarından birine darbe vuruldu.

Geçen yıl ele geçirilen 18.5 ton eroin de rekor tutar olarak kabul ediliyor. Operasyonların bir amacı da uyuşturucunun iç pazara girip, Türk vatandaşlarını zehirlemesinin önüne geçmek.

Bütün bu konuların konuşulduğu zirveye katılmak üzere Yeşilay’ın davetiyle Avusturya’nın başkenti Viyana’ya gittim. Türkiye’nin diplomatları, asker ve polisleri, istihbarat birimleri, bu konuyla ilgili paydaşları Viyana’da çok dikkat çekici sunumlar gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin BM Viyana Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Muhtar Gün önceki akşam katılımcıları bir araya getirdi. Kaçakçılık Daire Başkanı Ömer Ulu, deneyimi ve sahaya hâkimiyetiyle kazanılan başarılarda önemli katkısı olan bir isim.

Kaçakçılıkla mücadelede İçişleri Bakanlığı’nda Jandarma, Sahil Güvenlik ve İstihbarat çok kritik rol oynayan birimler.

“Cool görünmek” gençleri yakıyor

Birleşmiş Milletler’in Viyana ofisindeki uyuşturucu maddeler ve kaçakçılık konulu zirvede Türkiye’den Yeşilay’ın yanı sıra istihbarat, emniyet, Jandarma teşkilatı direktörleri ve diplomatlarla bir araya geldim.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bağımlılıklar konusunda son derece hassas bir devlet adamı. Cumhurbaşkanı’nın kızı Dr. Esra Albayrak da uyuşturucu ve tehlikeli madde kullanımına karşı farkındalık oluşması için yoğun çaba harcıyor.

Yeşilay’ın Genel Müdürü Sultan Işık da, ABD’de psikoloji eğitimi almış, konusunu çok iyi takip eden bir isim.

Viyana’da Sultan Işık’ın yanı sıra Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Kaan ve Dış İlişkiler Direktörü Ergin Beçeren ile birlikte bu konuları masaya yatırdık.

Sultan Işık’ın verdiği bilgiye göre, bağımlılıklar; alkol, tütün, madde, kumar ve teknoloji olarak sınıflandırılıyor. Dünyada bu 5 dalda da çalışan, proje üreten tek kurum Yeşilay. Sultan Işık, Millî Eğitim Bakanlığı ile birlikte 10 milyon öğrenciye ulaşıp bilgilendirdiklerini anlattı. Bu çerçevede farklı bölgelerde faaliyet gösterecek danışmanlık merkezleri (YEDAM) kurduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Sultan Işık, çarpıcı bir benzetme yaptı. Gençler, “cool görünme” kaygısıyla sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklara yöneliyor. Sosyalleşme arayışı ve arkadaş ortamları bu tehlikeli adımın ilk basamağını oluşturuyor.

Ailelere bir çağrım var; sorun sandığımızdan da ciddi. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sigara ve uyuşturucuya başlama yaşı düştü. Çocuklarınıza, gençlere lütfen sevgi ve saygıyla yaklaşın. Her koşulda onları daha fazla dinleyin!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder