Dünyanın dört bir yanında büyük yatırımlar gerçekleştiriliyor. Bunların bir kısmı mimari stil ve mühendislik fonksiyonu açısından uyumsuz. Kısa ömürlü ve kullanışsızlar. Bazıları da görsel açıdan bulundukları ortamda sırıtıyor. O nedenle mimari tasarım, dev yatırımların geleceğinde son derece önemli bir başlık. Türkiye’nin en önemli enerji projelerinden Karapınar Güneş Santrali’nde işte bu konuya özel önem gösterilmiş. Tesisin, denetleme, kontrol ve veri merkezi (SCADA) için açılan mimari yarışmasının sonucunda 61 çalışma arasında Caner Bilgin ve Begüm Yılmaz Bilgin’in “Vaha” isimli projesi birinci oldu. Bu yarışma için düzenlenen törene davetliydim. Öncesinde de bu santrali yapan Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu ile bir araya geldik. Son dönemdeki çalışmalar ve yatırımlar hakkında sohbet ettik.
Cemal Kalyoncu, Konya Karapınar’ı tarif ederken, “Burası çöl olma özelliğindeki bir bölge. İnşa ettiğimiz santralin en önemli özelliği coğrafi koşullar nedeniyle verimliliğini yitirmiş bu arazide; çevreye, insana ve ekonomiye aynı anda yararlı olabilen bir proje olması” ifadesini kullandı. Karapınar Güneş Santrali 3.5 milyon adet panelle, 1.000 MW üretim kapasitesine sahip olacak.
2 bin 600 futbol sahası genişliğiyle Türkiye’nin uzaydan görülebilen ilk yapısı. Bu santral, ülkemizin toplam enerji üretiminde güneş enerjisinin payını yüzde 20 arttıracak. Kalyon Grubu, güneş dışında hidroelektrik (HES) ve rüzgâr (RES) alanlarında da yatırımlara imza atıyor. Ayrıca Balkanlar’dan, Ortadoğu’ya kadar farklı coğrafyalarda çeşitli yatırımları var. Türkiye ile KKTC arasında su taşıyan 107 kilometre uzunluğundaki askılı boru hattının yapımı onların da içinde bulunduğu bir iş ortaklığı tarafından gerçekleştirilmişti.
ÖDÜLLÜ KULE
Kalyon Holding’in Türkiye’de havalimanı, enerji ve altyapı gibi alanlarda dev ölçekte yatırımları bulunuyor. Kalyon, İstanbul Havalimanı’nın (IGA) da girişim ortaklarından. Farklı yönleriyle çok konuşulan bu havalimanı, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı projeleri arasında gösteriliyor. Havalimanları, genellikle pist özellikleri, fonksiyon, çevre uyumu, mühendislik, akıllı yönetim özellikleri ve terminal kriterleriyle değerlendirmeye tabi tutulur.
İstanbul Havalimanı’nın dikkat çeken yönlerinden biri de Hava Trafik Kontrol Kulesi’ydi. 2016’da Atina’daki yarışmada küresel ölçekte 370 proje arasında birinciliği kazanan bu kule, ünlü tasarım ofislerinden Pininfarina ve AECOM imzasını taşıyor. İstanbul’un sembollerinden lale figüründen ilham alınarak ortaya çıkan kule endüstriyel yapıların tasarımının önemini gösteren çarpıcı bir örnek.
Cemal Kalyoncu ve ailenin genç kuşak temsilcileri Haluk Kalyoncu, Kübra Kalyoncu Şeherli ve Mehmet Kalyoncu’nun da katıldığı sohbetimizde, İstanbul Havalimanı’nda yapımı tamamlanmak üzere olan metro projesi de gündeme geldi. Metronun, havalimanı terminalindeki istasyonunun ilk fotoğrafları paylaşıldı.
Işık, iklimlendirme ve ambiyans açısından dünyanın en dikkat çekici istasyonlarından biri olacağı ifade edildi. İstanbul Havaalanı için metronun yanı sıra sonradan yapılacağını öngörerek hızlı tren istasyonu da inşa edildi. Kaba inşaatı tamamlanan bu kısım, hızlı tren tamamlandığında hazır olacak.
ÖNCE EĞİTİM
Cemal Kalyoncu ile kültür ve sanat alanındaki çalışmalarını da konuştuk. Yaptıkları projeleri, daima ülkenin geleceğine miras kalacak eserler olarak gördüklerini, bu nedenle kültüre ve tasarıma verdikleri değeri, her işe yansıtmaya özen gösterdiklerini anlattı. Destek oldukları başlıklar arasında eğitim ilk sıralarda. Gaziantep Eğitim ve Hizmet Vakfı daha önce faaliyete geçmişti.
Bir süre önce de İstanbul’da Nişantaşı’nda yer alan Taş Konak’ta Kalyon Kültür kuruldu. Burada sanat alanında önemli etkinlikler yer alıyor. Merhum iş insanı Hasan Kalyoncu’nun adını taşıyan Gaziantep’teki üniversitede 10 bin öğrenci bulunuyor. Mezun olanların önemli kısmı Kalyon Holding şirketlerinde görev alıyor. Kalyon Vakfı, Türk kültürüne sahip çıkmak adına bazı ilave sorumluluklar da üstleniyor.
Kısa süre önce yangında büyük zarar gören Vaniköy Camii’nin aslına uygun şekilde yeniden inşa edilmesi de bunlar arasında. Kalyon Grubu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile istişare ederek caminin ihya edilmesi için kolları sıvamış. Cemal Kalyoncu, Vaniköy Camii’ne büyük önem verdiklerini, buna ilave olarak başka bir caminin daha restorasyonunu üstlendiklerinin altını çizdi.