Hakan ÇelikDijitalleşmeyi hızlandırmalıyız

HABERİ PAYLAŞ

Dijitalleşmeyi hızlandırmalıyız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın detaylarını açıkladığı 1 milyon yazılımcı konusunu Türkiye’nin şimdiye kadarki en önemli projelerinden biri olarak görüyorum. Dünyanın en güçlü kuruluşları, bundan 30-40 yıl öncesinde olduğu gibi otomotiv, havacılık veya enerji sektöründen çıkmıyor. İlk 100 şirkette ezici üstünlük, bilişim şirketlerinde. Çoğu da Amerika Birleşik Devletleri’nde. Geçtiğimiz günlerde Türk yazılımcıların kurdukları oyun şirketi Peak’in satışı 1.8 milyar dolara ulaşan bir değerle gerçekleşti.

Haberin Devamı

Dünya hızla değişiyor, bu alanda ortaya çıkan katma değer olağanüstü boyutta. Türkiye’nin bugünkü kilogram ihracat değerine bakınca artık bazı geleneksel üretim ve endüstri kollarının beklenen ekonomik hedeflerin hayli gerisinde kaldığı görülüyor.

Aynı trendin devamıyla yakın zamana kadar rağbet gören bir dizi mesleğin yakında cazibesini yitireceğini biliyoruz. Geleceğimiz, bilimde, teknolojide ve dijital dönüşümde. Temel bilimlere, bilişime ve yazılıma önem veren ülkeler aradaki farkı daha da açacak, yarışa katılamayanlar iyice gerilere düşecek.

İnternet altyapımız

Pandemi sürecinde Türkiye’nin internet altyapısı da ciddi bir testten geçiyor. Ofis çalışmalarını bütünüyle terk edip evden çalışmak zorunda olan milyonlarca insanın hızlı ve kesintisiz internete ihtiyacı var. CovId-19’un daha ne kadar süreceğini bilmiyoruz. Koronavirüs veya başka bir nedenle salgın şartları yeniden oluşabilir. İnsanlar bundan böyle bireysel iletişim teknolojilerine daha fazla ihtiyaç duyacak.

Hiç vakit kaybetmeden bu alanda çok hızlı yatırımların yapılması lazım. Sadece kişilerin işlerini kesintisiz sürdürmesi değil, ülke ekonomisinin geleceği ve verimlilik açısından da bu konu çok önemli. Türkiye’de mobil operatörler, kapsam ve kalite açısından ciddi bir seviyeye ulaştılar ancak sabit internet altyapısında alınacak yolumuz var.

Bu düzenleme kritik

Türkiye’nin en büyük operatörlerinden, aynı zamanda küresel bir şirket olan vodafone’dan İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel ile görüştüm. Bugünlerde Meclis’in de gündeminde olan “uçtan uca dijitalleşmek” ile ilgili hazırlıkların önemine işaret etti. Sektör adına yapılan çalışmaları anlattı.

Haberin Devamı

Torba kanun ile gelen ve ilgili komisyondan geçen düzenleme, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilip Resmî Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girmiş olacak. Hiç vakit kaybetmeden düzenlemelerin hayata geçirilmesiyle çağın gerisinde kalan ıslak imza gibi bazı bürokratik gereklilikleri aşabileceğiz. Hasan Süel’in altını çizdiği, en az ıslak imza kadar güvenli dijital çözümlere artık bizim de geçmemiz lazım.

Bankacılık gibi oldukça hassas bir alanda bile neredeyse her şeyi uzaktan yapıyoruz. Sözünü ettiğim düzenlemenin tamamlanmasıyla abonelik başlangıcı/feshi, numara taşıma ve faturalandırma dâhil birçok şeyi uzaktan ve elektronik ortamda yapabileceğiz.

5809 sayılı kanuna getirilmek istenen değişiklikler işte bu alandaki düzenlemeleri kapsıyor. Türkiye’nin üç büyük şirketi vodafone, Türk Telekom ve Turkcell’in birlikte kurdukları Mobil Telekomünikasyon operatörleri derneği m-Tod da şimdiye kadar yoğun bir çalışma yürüttü.

Haberin Devamı

AK Parti Tanıtım ve Medya Başkanı Mahir Ünal ile CNN Türk’te bugün saat 10.00’dan itibaren bu konuları konuşacağız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder