Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde devam eden Doğalgaz İşleme Tesisi’nde basın mensuplarını ağırladı. Burada 2022 yılında bakanlığın yaptığı çalışmalar ile 2023 hedeflerini gazetecilerle paylaşan Bakan Dönmez, Posta Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Türkiye doğalgaz fiyatlarının belirlenmesine ilişkin çalışmaların sürdüğünü ifade eden Dönmez, “Arkadaşlar şu anda çalışıyorlar, ilk değerlendirmelere göre yılbaşında doğalgaza herhangi bir zam söz konusu değil. Elektrikte de şu anda zam öngörmüyoruz” dedi.
700 MİLYAR DOLARLIK DEĞER
Filyos’un Türkiye’nin doğalgaz tedariki açısından çok önemli bir merkez olacağını belirten Bakan Dönmez, “Ama teknik olarak nasıl ilerleyeceğiz, ona teknik parametreler karar verecek. Bugün itibarıyla 540 milyar metreküplük keşfin güncel ekonomik değeri için 1.440 dolarla çarpmak gerekiyor. Yaklaşık 700 milyar dolardan daha fazla bir değer ediyor. Tabii bütün kaynağı bir anda çıkarma şansımız yok. Altını çizmek istiyorum güncel fiyatlarla hesaplandığında fiyatlar böyle ama 25-30 yıl sonraki fiyatları da çok öngöremiyoruz” diye konuştu.
ENERJİDE TİCARET MERKEZİ
Vizyon projelerinden birisinin ise Türkiye’nin enerjide ticaret merkezi haline dönmesi olduğunu vurgulayan Dönmez, şunları söyledi: “Bu konuda alıcıyı ve satıcıyı tatmin edecek, güvenle piyasada işlem yapabilecek bir merkez hedefliyoruz. Türkiye kendi arz güvenliğini sağlarken, çok kritik uluslararası projelere de ortaklık yaptı.
Türk Akım-TANAP gibi. TANAP’ın kapasitesini artırılması yönünde görüş birliği var. Üçdört yılda üretimin iki katına yani 16 milyar metreküpten 32 milyar metreküpe çıkarılması planlanıyor. Türkiye, enerji ürünlerinin taşınması ve iletilmesi konusunda Avrupa’ya destek olmaya devam edecek. Doğu Akdeniz gazının pazarlara en ekonomik, en hızlı şekilde gidebileceği en iyi rota Türkiye. Türkiye’de böyle bir doğalgaz ticaret merkezinin yakında hayata geçirileceğini düşünüyorum.”
ARAMA VE ÜRETİMDE 2 KAT VURGUSU
Türkiye’de 2022’de 94 arama kuyusu, 56 üretim kuyusu açtıklarını belirten Dönmez, “2023’te 134 arama, 73 üretim olmak üzere toplam 207 kuyuya çıkacağız. Bu rakamları en az 2 kat daha artırmamız lazım. Türkiye’de yetişmiş insanı kaynağını bir anda bulmak kolay değil. Türkiye’deki kurulu kapasiteyi ve endüstrinin sahip olduğu kapasiteyi geliştirmemiz gerek” dedi. Geçen yıl İran kaynaklı sorunlardan dolayı kış mevsiminde doğalgazda yaşanan sıkıntıyla ilgili de konuşan Dönmez, “O problemden sonra bu seneki gündemimiz tedarik sürekliliği, arz güvenliği oldu. Onlar da bize cevaben; ‘Bu kış böyle bir sıkıntı yaşamayacaksınız’ dediler. Biz de takip ediyoruz. Ama depolarımız dolu ve kapasitelerini de artırdık” diye belirtti.
PETROLDEKİ DÜŞÜŞ POMPAYA YANSIYOR
Petrol fiyatlarındaki düşüşün pompaya yansıdığını anlatan Dönmez, şu noktaya değindi: “Ham petrol fiyatları arttıkça ve düştükçe pompaya yani perakende fiyatlarına yansıyor ama gözden kaçan bir nokta şu; pandemi sonrası maliyetlerde ciddi artışlar oldu. Daha önce bir varilin rafineride işlenme bedeli örneğin 100 iken, bu rakam 2 kat, 3 kat arttı. Dolayısıyla nihai maliyet kalemleri içerisinde geçmişte ham petrol fiyatlarının ağırlığı daha fazla iken, diğer kalemlerde oluşan maliyetlerdeki artıştan dolayı perakende satış fiyatlarına olan yansıma oranları değişti.”