Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak üzere gittiği ABD New York’taki Türkevi’nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
SAVAŞIN SONLANDIRILMASI İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM
Amerikan PBS televizyonuna verdiği röportajda “Rusya Devlet Başkanı Putin’in aslında bu işi (Rusya-Ukrayna Savaşı) bir an önce bitirme gayretinde olduğunu anladım” diyen Erdoğan’a Putin’in kısmi seferberlik ilan etmesi soruldu. Erdoğan “Putin ve Zelenskiy ile yürüttüğüm diplomasi trafiği neticesinde Rusya ve Ukrayna arasında 200 savaş esirinin mübadelesi gerçekleşti.
Bu savaşın sonlandırılması yolunda önemli bir adım. Küresel arabulucu rolümüz ve diplomasideki lider konumumuz bizi daha çok inisiyatif almaya zorluyor. Barış yolunun açılması yönündeki girişimleri devam ettireceğiz. Bu liderlere (Putin, Zelenskiy) yönelik negatif yaklaşımlar sergilemek buradaki ölümleri, tahribatı artırır” dedi.
KKTC’NIN TANINMASIYLA FARKLI BİR GELECEK OLUR
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması ve ambargonun kaldırılmasıyla ilgili çağrısı sorulan Erdoğan “Kuzey Kıbrıs’ı biz adeta kendimiz olarak kabullendik. Putin’le görüşmelerimizde de Kuzey Kıbrıs meselesine değindim.
Rusya’dan KKTC’ye direkt uçuşlar başlarsa memnuniyet duyarız. Rusya’nın turist potansiyeli çok yüksek. KKTC’nin en önemli gelir kaynaklarından biri turizm. Turizmde böyle bir akışın olması KKTC için ekonomik olarak da ciddi manada sıçramaya vesile olacaktır. Temenni ediyorum ki önümüzdeki dönemde KKTC’nin tanınmasıyla daha farklı bir gelecek orayı bekliyor olacak.
SONUNDA BİZİM DEDİĞİMİZ NOKTAYA GELDİLER
Erdoğan “Biden’in özellikle BM Güvenlik Konseyi’yle ilgili yaptığı açıklama haklılığımızı ortaya çıkardı mı? Sonunda dediğimiz noktaya geldiler mi? Şimdi ‘Hem daimi üyeleri, hem geçici üyeleri artıralım’ diyorlar. Ama tabii ben aynı noktada değilim” dedi.
Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi için tamamen dönüşümlü üyelik sistemini getirmek gerektiğini söyledi. “20 daimi üyenin 10’arlı şekilde değişimi olabilir ve 10’arlı şekilde olan değişimle birlikte de artık bu 193 ülkenin tamamının buradan nasibini alması lazım. Biden’ın açıklaması aslında bunun bir yol haritası olmuştur ve bu yol haritası öyle kolay olmadı” diye konuştu.
YUNAN DIŞİŞLERİ BAKANI BENİM MUHATABIM DEĞİL
Yunanistan Dışişleri Bakanı’nın ‘İstanbul’da bir dönem sayıları 100 bini geçen Rum topluluğu bugün nasıl 5 binin altına düşüyor” sorusu hatırlatılan Erdoğan “Yunan Dışişleri Bakanı benim muhatabım değil. O konuşacaksa bizim Mevlüt Bey’le görüşsün. Biz Türkiye’de Rum nüfusunun azalmasından yana olan bir iktidar olmadık.
Bizim her zaman için kapımız açık, vatandaşlık da veririz. Ama onların Batı Trakya’da bizim vatandaşlarımıza, soydaşlarımıza yaptıkları zulmün haddi hesabı yok. Bizim oradaki din adamlarımızın atamalarını bile kendileri yapmak istiyorlar. Sen ne anlarsın bizim din adamının durumundan? Biz böyle bir gayretin içerisinde olduk mu? Papazların atamasını yaptık mı? Hayır.
F-16 VE F-35 GÖRÜŞMELERİ OLUMLU İSTİKAMETTE
F-16 konusundaki son durum ve F-16 için yapılan görüşmelerin, F-35’in de önünü açıp açmayacağı sorulunca Erdoğan “F-16 satın almakla ilgileniyoruz. Sayın Biden’la bu konuda olumlu görüşmeler yapmıştık. Burada Cumhuriyetçi senatörlerle de bazı görüşmeler yaptım. Bakanımız Hulusi Akar da muhatabıyla görüşmelerini yürütüyor. Hava olumlu istikamette gelişiyor. Sayın Biden’la resepsiyonda görüşme fırsatı bulamadık. Daha sonra telefon diplomasisiyle belki bu konuları görüşme imkanımız olur” dedi.
PELOSİ’NİN CÜRMÜ DE MECALİ DE YOK
Amerikan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Ermenistan’ı ziyareti ve hem Türkiye’yi hem Azerbaycan’ı suçlayan açıklamaları için “Bu ziyaret, Güney Kafkasya’da Karabağ savaşından sonra sağlanan istikrara bir darbe olur mu?” sorusu soruldu. Erdoğan “Pelosi’nin bu ziyaretiyle kalkıp da Kafkasya’daki bu gelişmelere darbe vuracak ne mecali var ne cürmü var. Ben inanıyorum ki o birçok yeri de rahatsız etmiştir. Hiç fazla abartmaya falan da gerek yok” dedi.
YAPTIRIMLAR GERÇEKTEN DOSTLUĞA YAKIŞMIYOR
Erdoğan’a “Rusya’ya yönelik ambargo genişlerken bu ülke ile yakın olan Türkiye’ye yaptırım söz konusu olur mu?” diye soruldu. Erdoğan “Mir Kart kullanımı Rusya ile aramızda bir adımdı. Atacağımız adımların değerlendirmelerini ilgili arkadaşlarımızla yapıyoruz. Ona göre adımlarımızı inşallah yine atacağız. Alternatifimiz var tabii, o ayrı. Ama bütün dert, işte bu yaptırımların farklı versiyonları.
Bunlar tabii gerçekten dostluğa falan yakışmıyor, ekonomik ilişkilerimizin düzenlenmesine yakışmıyor. Biz şimdi ister istemez ne yapacağız? Alternatifleri ne olabilir; bu alternatifler üzerinde ilgili bakan arkadaşlarım görüşmelerini yapıyorlar. Bu görüşmelerden sonra da İstanbul’da cuma günü inşallah bütün ilgili arkadaşlarımı toplayacağım. Onlarla bir toplantı yapıp, nihai kararımızı vereceğiz” diye cevap verdi.
EKONOMİ PROGRAMIMIZI KARARLILIKLA UYGULUYORUZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’li iş insanlarıyla bir araya geldi. Erdoğan “Ekonomi programımızı yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla yoluyla ülkemizi büyütme üzerine kurarak bilinçli bir tercihte bulunduk.
Salgın dönemi dahil son iki yıldır bu önceliklerimizden taviz vermedik. Ekonomi programımızı kararlılıkla uygulamayı sürdürüyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Amerika’nın 2018 yılında uygulamaya koyduğu çelik ve alüminyum sektöründeki ilave vergilerle savunma sanayi alanındaki engellerin Amerikan çıkarlarına da zarar verdiğini belirtti.
O FOTOĞRAFI ANLATTI
BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında gösterdiği fotoğraflar sorulan Erdoğan “Gösterdiğim fotoğraflardan biri de Yunan sahil güvenlik güçlerinin, botlarını batırması sonucu hayatını kaybeden dokuz aylık Asım bebek ve dört yaşındaki Abdülvahap’ın cansız bedenlerinin fotoğrafıydı. Bu yavruların fotoğrafını göstermek suretiyle dünyaya buradan bir insanlık dersi verelim istedik ve bu insanlık dersini de verdiğimize inanıyorum” dedi.
NEW YORK TIMES’TAN ERDOĞAN’A ÖVGÜ
ABD merkezli New York Times gazetesinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurul toplantılarında yaptığı konuşmanın değerlendirildiği bir haber yayımlandı. Haberde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya-Ukrayna krizinde oynadığı rolden övgüyle söz edildi.
Erdoğan’ın savaş boyunca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile olan yakın ilişkisini koruyarak savaşın küresel etkilerini hafifletmeye çalıştığı vurgulandı. “Erdoğan, tahıl müzakerelerinde merkezi bir rol oynadı” denilen haberde Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un aylarca Putin ile temas kurduğu ancak bir başarı elde edemediği belirtildi.
EMİNE ERDOĞAN BRIGITTE MACRON İLE GÖRÜŞTÜ
Emine Erdoğan, ABD New York’taki Türkevi’nde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un eşi Brigitte Macron ile bir araya geldi. Brigitte Macron iklim kriziyle mücadele kapsamında BM ile Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’nın imzalanmasından ötürü Emine Erdoğan’ı tebrik etti.