Hakan ÇelikDünyayı kurtaracak teknoloji adımları

HABERİ PAYLAŞ

Dünyayı kurtaracak teknoloji adımları

İklim değişikliklerinin etkilerini hayatımızın her alanında somut şekilde hissediyoruz. Atmosferdeki, doğadaki kirlenme ve bozulma sonucunda tarım ve hayvancılık zinciri etkileniyor, ticaretten turizme kadar her şey ciddi zarar görüyor. Gidişat böyle devam ederse yakın gelecekte yeryüzü sıcaklığının 4 derece artması gibi bir büyük tehlike söz konusu.

Felaket senaryosu gerçekleşirse gezegenimizin önemli kısmı yaşanmaz hale gelecek. Dünyayı kurtarmak için hâlâ bir şans var ancak çok hızlı ve disiplinli hareket etmek zorundayız.

Haberin Devamı

Maalesef Türkiye’de bu konudaki farkındalık ve duyarlılık oldukça geç gelişti. İş kültürümüze birçok alanda çok olumlu katkıları olan küresel şirketler Türkiye’de bu konulara da ciddi manada öncülük ediyor. Kısa süre önce Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan ve Kurumsal İletişim Direktörü Sevil Wittmann ile Adana’ya günübirlik seyahat gerçekleştirdik.

Londra merkezli şirket bilgi ve iletişim dünyasının liderleri arasında.

Dünyayı kurtaracak teknoloji adımları

Vodafone gelecek için atacağı stratejik adımları, 1- Dijital toplum 2- Kapsayıcılık 3- Çevre (Gezegen) başlıkları altında toplamış. Geçmişte bu alandaki birçok uluslararası etkinliği, şimdilerde Vodafone Avrupa CEO’su olarak görev yapan başarılı Türk işkadını Serpil Timuray ile birlikte takip etmiştik.

Vodafone uluslararası ölçüde karbon ayak izini azaltmak yani çevre normlarına uymak için önemli bir teknolojik dönüşüme imza atıyor. Adana bu çalışmanın başlatıldığı pilot illerin başında geliyor. Vodafone’in ülkemizde 13 ilde teknoloji üsleri var. Vodafone burada “Adana Bulut Teknoloji Merkezi” adında bir mekan oluşturmuş.

Amaç yüksek teknoloji ve yapay zekadan yararlanarak enerji verimliliğini sağlamak. Tasarruf ve verimlilik olmadan bir gelecek düşünülemez. Adana’daki çalışmalar sayesinde Vodafone Türkiye dünyada ISO 50001 enerji yönetim sertifikasını alan ilk temsilcilik olmuş. Burada toplam enerjinin yüzde 11’i güneşten elde ediliyor.

Bu oranın daha da artırılması hedefleniyor. Colman Deegan yapay zeka sayesinde yüzde 33 enerji tasarrufu elde ettiklerini anlattı, bu gerçekten çarpıcı bir oran. Yaklaşık 4 milyon TL’lik bir güneş enerjisi santralına sahip olan Adana Bulut Teknoloji Merkezi benim daha önce İngiltere, İsrail ve ABD’de gördüğüm tesislere benziyor.

Haberin Devamı

Her şey verimlilik ve sürdürülebilir bir gelecek için düşünülmüş. Bütün sistemler depreme dayanıklı ortamlarda muhafaza ediliyor, ayrıca bilgilerin yedeği güvenli bir ortamda saklanıyor. Teknolojik yenilikleri yakından takip eden ve bizzat kullanan bir gazeteci olarak bu sistemlerin Türkiye’de kuruluyor olması içimi rahatlattı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder