Fatih, İstanbul’un kalbi. Sultanahmet, Ayasofya, Topkapı Sarayı, Arkeoloji Müzesi, Kariye, Kapalıçarşı, Demir Kilise, Mısır Çarşısı, Aya İrini, Yerebatan Sarnıcı, Kırmızı Mektep, Zeyrek Camii (Pantakrator), Beyazıt Kulesi, Sirkeci Garı, Ermeni Patrikhanesi gibi önemli yapıların tamamı burada. Kumkapı, Karagümrük, Balat, Zeyrek, tarihin farklı dönemlerinde Türklerle birlikte Ermeniler, Rumlar, Yahudiler ve Gürcülerin yoğun olarak yaşadığı bir yerdi… Doğma büyüme İstanbulluyum.
Yedikule Surları’nı yakından hiç görmemiştim. Gitmek istesem de pek ziyaret edilecek halde değildi. Bir dönem konserler veriliyordu ancak genel olarak bakımsız, geceleri ise biraz terk edilmiş haldeydi. Ciddi güvenlik ve temizlik sorunu vardı. Fatih Belediyesi tarafından bölgenin baştan ele alınarak restore edileceğini duymuştum.
Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan’dan davet alınca yerinde görmek üzere önceki gün Yedikule’ye gittim. Başkan ile birlikte çaylı, peynirli, simitli bir kahvaltı da yaptık. Turan’ın hazırlattığı masa düzeni, yemekli buluşmalar için bence referans olmalı. Zira aramızda neredeyse 4 metre mesafe vardı.
Fatih gibi zengin kültür birikimine sahip bir yerleşim biriminde belediye başkanlığı yapmak ayrıcalık. Bu yönüyle ciddi bir sorumluluk da üstlenen Başkan Turan, Karadeniz kökenli ancak İstanbul doğumlu. Daha önce TOKİ Başkanlığı görevinde de bulunmuş bir isim. Başkan Turan ciddi bir temizlik çalışmasıyla işe başladıklarını söyledi. Uzmanlardan oluşan bilim kuruluyla yapılacakların bir yol haritasını çıkarmışlar.
Kurumlarla da istişare ederek kolları sıvamışlar. Yedikule Hisarı, şehre hakim konumu ve tarihi özellikleriyle gerçekten çok etkileyici. Dünyanın en eski açık hava müzeleri arasında gösteriliyor. Yüzyıllar boyunca tarihin en önemli olaylarına tanıklık etmiş. Bizans İmparatorluğu’nda İstanbul’un giriş kapısı olmuş. Bizanslılar burayı İstanbul’a gelen kralların ve heyetlerin ihtişamlı şekilde ağırlandığı bir yer olarak konumlandırmak istemiş. Osmanlı’da da önemi, yeni fonksiyonların ilavesiyle devam etmiş.
Bir dönem hazine deposu, darphane, sanat evi ve hatta hayvanat bahçesi işlevi görmüş. Yapımı I. Theodosius tarafından gerçekleştirilen Yedikule Hisarı’nda Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra bir cami inşa edilmiş. Osmanlı’nın en sıra dışı şahsiyetlerinden Genç Osman’ın 1622’de katledildiği zindan ve Macar esirlerin kaldığı kule burada. Yedikule Hisarı o kadar çarpıcı bir yer ki, Latince ve Yunanca yazıtlar, Bizans Kartalı, Grek haçı, Osmanlı taş işçiliği, Cumhuriyet dönemi eklentileri gibi tarihin farklı dönemlerinden kalıntılar bir arada.
Başkan Turan, bölgeyi dünyanın en heyecan verici turizm merkezlerinden biri yapmak istediklerini anlattı. Restorasyon projesi uzun soluklu olacak ve kademeli şekilde devam edecek. Bu süreçte Hisar bölümler halinde gezilebilecek. Müzik dinletileri, sergiler, kültür-sanat etkinlikleri düzenlenecek. Yedikule Hisarı’nda Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan’ın hoşsohbetiyle güzel zaman geçirdik. İlk fırsatta bu olağanüstü yere gitmenizi öneririm.