Başlıktaki bu ifadeler İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na ait. Eylül ayında kendisiyle yaptığımız görüşmede yine bu konuyu vurgulamış ve depremin İstanbul için en büyük tehdit olduğunu söylemişti. İmamoğlu “Bu bir seferberlik meselesi. Kimse tek başına ‘bu işi ben çözeceğim’ diyemez. Bu şehirde yaşanacak deprem Türkiye için millî güvenlik sorunudur. Bakanlık, valilik, belediye, İTO, İSO, MÜSİAD, TÜSİAD… Herkesin katılacağı âdeta bir Ombudsman modeliyle yürümemiz gerekir. İddia ediyorum, bu ortam oluşursa 10 yılda çok büyük yol alırız” demişti. İmamoğlu hiç vakit kaybetmeden şehrin farklı noktalarında yoğun çalışma içine gireceklerini söylemişti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Gürpınar Siteler Bölgesi’ndeki kentsel dönüşüm adımlarını izlemek üzere Beylikdüzü’ne gittim. Bu bölgede binalar çok sıkıntılı durumda, yıllardır çözülemeyen kentsel dönüşüm açmazı sorunu karmaşık hale getirmiş. Beylikdüzü Belediyesi ve KİPTAŞ arasında sağlanan anlaşma ile bu riskli durumun ortadan kaldırılması hedefleniyor.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, hâlen 20 araçla hasarlı binalar için ücretsiz ön tespit hizmeti verdiklerini söyledi.
Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık ile KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, benim de izlediğim törende İmamoğlu’nun şahitliğinde proje için protokol imzaladı. İlk etapta 260 dairenin dönüşümü sağlanacak. İmamoğlu, bu rakamın İstanbul’un geneli düşünülünce oldukça düşük olduğunun, çok çalışmak gerektiğinin altını çizdi.
Zira İstanbul’da 99 depremi öncesinde inşa edilen yapı sayısı 800 binin üzerinde. Etkinliğin yapıldığı Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’ni daha önce hiç görmemiştim. Tasarımı, kullanılan malzemeleriyle, Amerika ve İskandinav ülkeleri standartlarında güzel bir mekân.
120 yıl gerekiyor
İmamoğlu, bölgedeki binaların iyileştirilmesi için çok gayret gösterdiğini ancak İBB Meclisi’nde engellerle karşılaştığını anlattı. Resmî verilere göre Türkiye’de 18 yılda, 975 bin bina yapıldı. Daha 6.5 milyon binanın dönüştürülmesi gerekiyor. Bunun için gereken süre ise tam 120 yıl.
Ekrem İmamoğlu, “Veriler ortada. O yüzden diyorum ki; bu işi Cumhurbaşkanlığı, Bakanlık, Büyükşehir Belediyesi çözemez. Bu işi ilçe belediyesi çözemez. Bu işi TOKİ, KİPTAŞ çözemez. Bu meselenin hep beraber üstesinden gelebiliriz” diyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na “Deprem Konseyi” kurulması önerisini de tekrarlayan İmamoğlu, İstanbul depreminin ülke açısından bağımsızlık sorunu olduğunun altını çiziyor.
İmamoğlu’nun dikkat çektiği bir husus da, bugün itibarıyla onlarca kurumun imar düzenlemesi ve plan yapma yetkisine sahip olması. Bu durumun karmaşa yarattığını, işleri yavaşlattığını ifade ediyor. İmamoğlu’na göre asıl yetki büyükşehir belediyesinde olmalı. İBB Başkanı’nın kentsel dönüşümün hızlandırılması açısından çok önemsediği bir konu daha var.
Binaların çatı katlarının bağımsız bölüm olarak tescil edilmesini öneriyor. Mevcut uygulamada çatı katları, bir alttaki katın parçası olarak düzenleniyor ve dubleks dairenin üst katı gibi kullanılıyor. İmamoğlu, Paris ve Viyana gibi kentlerden örnekler vererek mutlaka bu uygulamanın değiştirilmesi gerektiğini söylüyor.