Türkiye’nin Libya ve Suriye’deki güvenlik operasyonlarındaki etkinliği hava gücünün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, F-16’ları, tanker ve erken uyarı uçakları çok geniş bir coğrafyada Türkiye’nin caydırıcı bir güç olarak öne çıkmasını sağladı.
Türk yapımı İHA ve SİHA’lar Suriye’den sonra Dağlık Karabağ’daki çatışmalarda da Rus sistemlerine karşı açık bir üstünlük ortaya koydu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin bu alandaki etkinliğini artıracak projelere en başından beri ciddi destek veriyor.
Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda STM, Havelsan, Roketsan, Aselsan, Tusaş, Baykar, Vestel, Kale Grubu gibi kurumlar kendi alanlarında ciddi çalışmalar yürütüyor. Türkiye son 20 yılda hava gücü ve askerî havacılığın yanı sıra sivil ulaşımda da kayda değer yol kat etti. Türk Hava Yolları başta olmak üzere havacılık kuruluşları Avrupa ortalamasının çok üzerinde bir performans ortaya koyuyor.
THY özellikle koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle yolcu uçuşlarının sınırlandığı bu dönemde kargo taşımacılığıyla büyümeye devam etti. Yukarıda özetlediğim bütün bu başlıklar 2-6 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek Eurasia Airshow’da uzmanlarla masaya yatırılacak. Türkiye’nin önde gelen havacılık, uzay ve savunma etkinliği durumundaki Eurasia Airshow bu yıl pandemi şartlarından ötürü online ortamda gerçekleştirilecek.
Hakan Kurt’un koordinasyonunda düzenlenen zirvenin bu yılki sloganı “Birlikte Yükseliyoruz” (We Rise Together). Zirvede ABD, Rusya, İngiltere, Ürdün, Romanya, Filipinler Katar, Lübnan, Makedonya, Zambiya gibi ülkeler ve NATO’dan konuşmacılar var.
Kalyon kültür
Geçtiğimiz günlerde İstanbul Nişantaşı’ndaki tarihi Vezir Köse Mehmet Raif Paşa Konağı’na gittim. Birçoğumuz, defalarca önünden geçtiğimiz bu tarihî yapıyı fark etmemiş olabiliriz. Konak, kısa süre önce Kalyon Kültür adıyla restore edilmiş hâliyle yeniden İstanbulluların karşısına çıktı.
Ünlü müzik yapımcısı Arif Mardin’in doğduğu, iletişim dünyasının yakından tanıdığı Betül Mardin’in de yaşadığı yapı, İstanbul’un kültür sanat hayatının önemli günlerine tanıklık etmiş. Bu güzel konak, Kalyon Kültür adıyla farklı gelenekleri günümüzden geleceğe taşımayı hedefliyor. Bina, bir süre önce Ahmet Polat’ın “Kökler” sergisine ev sahipliği yapmıştı.
Şimdi ise küratörlüğünü Sezgi Abalı ve Sinan Eren Erk’in yaptığı “Bir de Buradan Bak” isimli bir sergi var. Kurum bu etkinlikte “Her Yerde Sanat Derneği” ile işbirliği yapıyor. Derneğin bir projesi olarak DARKROOM kapsamında fotoğrafçı Serbest Salih, Mardin’de yaşayan yerli ve mülteci çocuklarla fotoğraf atölyeleri düzenlemiş.
Ortaya çıkan kareler hiçbir müdahalede bulunmadan onların gözüyle mekâna taşınmış. Kalyon Kültür Kurucusu Sena Kalyoncu ve ekibiyle hem sergiyi gezdik hem de projelerini konuştuk. Bu etkileyici yapıyı ve fotoğrafları mutlaka görmenizi tavsiye ederim. 30 Ekim’de sanatseverlerle buluşan sergi 3 Ocak 2021 tarihine kadar pazartesi hariç her gün 11.00-19.00 saatleri arasında gezilebilecek.