Baykar Savunma, insansız hava araçları (İHA) ve bunların silahlı versiyonları (SİHA) konusunda şimdiye kadar çok ciddi başarılara imza attı. Baykar imzasını taşıyan Bayraktar TB2 ve diğer sistemler Türkiye topraklarındaki güvenlik operasyonlarının yanı sıra Irak ve Suriye’deki sınır ötesi harekâtlarda etkili şekilde kullanılıyor. Hatta bu İHA’lar, askerî işbirliği anlaşması çerçevesinde Libya’da da rol alıyor.
Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar ilk kez CNN Türk’teki programımda Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) kategorisinde yer alan AKINCI hakkında detaylı bilgiler vermişti. 5.5 ton ağırlığındaki AKINCI’nın testleri şu anda başarıyla devam ediyor. Programda bir gecikme olmazsa AKINCI gelecek yıldan itibaren aktif görev alabilecek.
Türk savunma endüstrisi için çok ciddi bir başarı haberi de TUSAŞ’tan geldi. Kamuoyunda yeterince fark edilmediği için bu gelişmenin altını bir kez daha çizmek istedim. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) geçtiğimiz günlerde güncellenen dünyanın en önemli 100 savunma sanayii kuruluşu listesine girmiş olan bir Türk şirketi.
Dünya devleri Airbus ve Boeing’e parça üretecek yetkinliğe ulaşmış bir kuruluş. Yüzde 54.49’u Türk Silahlı Kuvvetleri’ni Güçlendirme Vakfı, yüzde 45.45’i ise Savunma Sanayii Başkanlığı’na ait. Türk Hava Kurumu’nun da yüzde 0.06’lık bir hissesi söz konusu.
1973 yılında temelleri atılan TUSAŞ’ın havacılık ve uzay alanında pek çok ürünü bulunuyor. Hatta Türkiye’nin büyük bel bağladığı Millî Muharip Uçak (MMU) onlar tarafından geliştiriliyor. Hürjet, Gökbey helikopteri, Göktürk uydusu da TUSAŞ’ın sorumluluğundaki stratejik projeler arasında. Kısa bir süre önce TUSAŞ’tan iyi bir haber daha geldi. Yüksek Faydalı Yük Kapasiteli İHA kategorisindeki AKSUNGUR tam 49 saat havada kalarak bu alanda bir rekor kırdı.
Çok amaçlı bu İHA, 40 bin feet (yaklaşık 12 bin metre) yüksekliğe çıkabiliyor. TUSAŞ tarafından daha önce geliştirilmiş İHA modeli ANKA tek motorluydu. AKSUNGUR’da ise TEI tarafından yerli imkânlarla yapılan iki adet PD 170 tipinde dizel motorlar bulunuyor. Bunların her biri 170 beygir gücünde. Bu gelişmiş İHA, Teber adı verilen lazer güdümlü bombayı taşıyabilecek.
Roketsan’ın Cirit adını verdiği lazer güdümlü füze sistemi de kullanılabilecek. AKSUNGUR, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesine katıldığında keşif ve gözetlemenin yanı sıra taarruz görevinde de bulunabilecek. Yüksek teknoloji Türkiye için hayati önemde. Çok uzun süre ihmal edilmiş olan bu alanda şimdilerde iyi bir seviyeye gelindi ancak hâlâ çok çalışılması gerek.
AKSUNGUR ve AKINCI’nın TSK tarafından aktif olarak kullanılmasıyla kritik operasyonlarda pilotların hayatı riske girmemiş olacak. Ayrıca savaş uçaklarının gövde ömürlerinden tasarruf edilecek. İHA, SİHA kategorisinde Türkiye’yi dünyada ilk beş ülke arasına yerleştiren, şimdi de AKINCI ve AKSUNGUR’a emek veren yönetici, mühendis ve işçileri kutluyorum.
GEÇMİŞ OLSUN: Koronavirüs testi pozitif çıkan ve hâlen hastanede CoVID-19 tedavisi gören TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil’e acil şifalar dilerim.