Pandemi sonrasında dünya ekonomisi yeniden şekillenecek, öncelikler değişecek. Finans düzeninden çalışma alışkanlıklarımıza kadar biri dizi alanda çok farklı bir döneme adım atacağız.
Salgın sürecini başarıyla yöneten ve yeni düzene iyi hazırlanan ülkeler öne çıkacak. Dünyanın çıkaracağı önemli dersler:
- Sağlık sisteminin güçlendirilmesi, gelir dağılımının daha adil hale getirilmesi.
- Yenilenebilir enerjiye daha fazla yatırım.
- İklim değişikliğiyle kararlı mücadele.
- Küresel sistemdeki bağımlılık ilişkisi üzerine daha fazla düşünmek ve çözüm üretmek.
- Çin’i neredeyse her alanda tek tedarikçi olmaktan çıkaracak alternatif adımlar atmak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) düzenlediği Yatırım Zirvesi’nde bu konulara değindiği bir konuşma yaptı. “Ülkemizi yatırımcılar nezdinde, riski az, güveni yüksek, kazancı tatminkar bir cazibe merkezi haline getirmekte kararlıyız. Önümüzdeki dönemde bu alanda gerçekleştireceğimiz ilave reformlarla yatırım ortamını daha da iyileştireceğiz” dedi.
Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada da reform adımlarının hızlanacağını ifade etmişti. Avrupa Birliği’nin yeni bir istikamet belirlemeye çalıştığı bu dönemde Türkiye’den verilen bu mesajlar önemli. AB zirvesinden perşembe gününe kadar ne karar çıkarsa çıksın, ABD’de Joe Biden yönetiminin Türkiye’ye yönelik tutumu ne olursa olsun Türkiye bu istikametten geri dönmemeli.
Jeopolitik avantajlarımıza, hukuk ve reform yolunda atacağımız adımlar eklendiğinde Türkiye bütün ülkeler için cazip bir ortak olmaya devam edecektir. Dinamik pazar özelliği, genç nüfusu ve geleceğe dönük potansiyeliyle Türkiye kolay kolay vazgeçilemeyecek bir ülke. Bütün bu konuların ele alınacağı ve hedeflerin gözden geçirileceği bir önemli buluşma da İstanbul’da perşembe günü gerçekleştirilecek.
Çırağan Sarayı’ndaki İstanbul Ekonomi Zirvesi, küresel ekonominin yeniden şekillenmesine odaklanacak. İklim değişikliği, yeni dünya düzenine geçiş, turizmin geleceği, siber savaşlar, yapay zeka, tarımda sürdürülebilirlik konuları ele alınacak. Devlet eski Bakanı Kürşad Tüzmen’in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu zirve, pandemi şartlarına uygun bir ortamda, geniş bir katılımla düzenlenecek.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi işbirliğinde, Kalyon PV sponsorluğundaki zirvenin direktörlüğünü Abdullah Değer yapıyor. Etkinliğin katılımcıları arasında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) gibi önemli kurumlar ve Mercedes Benz Türk, Borusan Otomotiv, Kalyon Holding, Turkish Cargo, Bosch gibi tanınmış kuruluşlar da var. Kürşad Tüzmen, kısa süre önce yaptığımız sohbette “Zaferler artık sadece ordularla değil güçlü ekonomilerle ve sağlam şirketlerle yapılıyor” demişti.
Dünyanın en güçlü kuruluşlarının performansına baktığımızda her birinin neredeyse bir ülke kadar etkili olduğunu görüyoruz. Amazon, Apple, Google, Facebook gibi kuruluşlar trilyon dolarlık hacimlere ulaşıyor. Teknoloji şirketlerinin performansı sayesinde tek başına California’nın ekonomik gücü Fransa’nın bile önüne geçti. Türkiye’nin uzun vadeli hedefi de, eğitim, bilim, teknoloji ve ARGE alanında kendi bölgesinin bir numaralı ülkesi haline gelmek olmalı.