Hakan ÇelikHerkes elini taşın altına koydu mu?

HABERİ PAYLAŞ

Herkes elini taşın altına koydu mu?

Bazı tahminler, depremin yıkımı ve bununla birlikte gerçekleşecek kayıpların 80 ila 100 milyar dolar olacağına işaret ediyor. Bu rakamlar da kaba bir hesapla Türkiye ekonomisinin yaklaşık yüzde 10’una karşılık geliyor. 11 ilde 13.5 milyon vatandaşımızın yaşadığı bir bölge hasar gördü. Türkiye, depremin meydana geldiği andan itibaren yaraların sarılması için seferber olmuş durumda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısında, bakanların Türkiye çapındaki yardım harekâtına örnek olacak şekilde kolları sıvamasını ve kişisel katkılarını paylaşmasını istemişti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu çağrısına, kabine üyeleri ve bu toplantıya katılan kamu görevlileri depremzedeler için AFAD’a toplam 136 milyon 589 bin TL bağışta bulunarak yanıt verdi. Aldığım kulis bilgisine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan dışında, bu çağrıya en büyük katkı sağlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy olmuş. Bakan Ersoy, 100 milyon TL yardım açıklamış. Bakan ayrıca belli bir planlama dahilinde bazı depremzedelerin kurucusu olduğu turizm işletmelerinde misafir edilmeleri için de talimat vermiş.

Bakanlar halen deprem bölgelerinde Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenen illerde üs kurmuş durumda. Burada arama kurtarma çalışmalarının yanı sıra afetzedelerin istek ve beklentilerine yanıt vermek için hummalı bir çalışma yürütülüyor. Depremin yaralarının sarılması orta ve uzun vadede planlamayı gerektiren bir süreç. Bu doğrultuda Erdoğan’ın yakın çalışma ekibine yeniden çağrı yapması ve kabineden fazla destek istemesi söz konusu olabilir. Diğer bakanların da önümüzdeki haftalarda bu sürece gerek kişisel gerek kurumsal imkânlarıyla daha fazla katkı vermelerini umarım.

THY’NİN KATKISI BÜYÜK

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat ile Miami’de çok ses getiren THY’nin küresel tanıtım etkinliğinde bir röportaj gerçekleştirmiştim. Prof. Dr. Ahmet Bolat, Türkiye’nin tanıtımını bir milli vazife olarak kabul ettiklerini bu çerçevede belli bir doygunluğa ulaşmış olan Türkiye’nin en bilinen bölgelerini değil, Doğu ve Güneydoğu illerimizi de öne çıkarmayı hedeflediklerini anlatmıştı.

Haberin Devamı

Gastronomiden inanç turizmine kadar bir dizi alanda yıldız gibi parlayacak şehirlerimiz arasında Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep’i saymıştı. Gerçekten bu şehirler son dönemde uluslararası ziyaret noktaları arasında çok öne çıktı, THY de geniş küresel uçuş ağından bu bölgelerimize yoğun bağlantı veriyordu. Yaralar sarılıncaya ve kentler yeniden dayanıklı hale getirilinceye kadar bu bölgelerimizdeki turistik ziyaretler belki kısmen ertelenecek.

Ancak tarih ve kültür birikimiyle olağanüstü zenginlikteki bu bölgemiz mutlaka uluslararası destinasyon olarak hak ettiği yere ulaşacak. Buna inanıyorum. THY ve SunExpress gibi iştirakleri depremin en başından bu yana Türkiye’nin en iyi organize olan kurumlarından biriydi. Kurtarma ekipleri ve depremzedeler için ücretsiz hava köprüsü kurdular, tonlarca kargo taşıdılar, dünya çapında kuruluşlardan görevlileri ve gönüllüleri bölgeye ulaştırdılar.

Haberin Devamı

THY ayrıca deprem bölgesinden bin aileden birer kişiye istihdam sağlama ve bölgeye bin konut yapma kararı aldı. Kabin görevlilerinden TGS çalışanlarına binlerce kişi sahada, ellerinden geldiğince arama kurtarma yardım çalışmalarına destek olmaya devam ediyorlar. Ahmet Bolat, televizyonların AFAD ve Kızılay’a yardım özel yayınına katılarak THY’nin kurum olarak 2 milyar TL bağışlayacağını açıkladı. Bunlar, “İyi ki THY var” dedirten çok güzel gelişmeler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder