Türkiye otomotiv sanayiine yön veren 14 büyük üyesiyle sektörün çatı kuruluşu olan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2020 yılı Ocak-Mart dönemine ait üretim, ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı.
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), sektörün birinci çeyrek verilerini açıkladı. Otomotiv fabrikalarının büyük bir bölümünün üretimlerini durdurmasına sebep olan koronavirüs salgınının ilk etkileri, özellikle martın ikinci yarısından itibaren rakamlara yansımaya başladı.
Salgın şartlarından kaynaklanan her türlü güçlüğe rağmen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, toplam otomotiv sanayi ihracatı, 2020 yılı Ocak- Mart döneminde toplam Türkiye ihracatından aldığı yüzde 16 pay ile ihracat sıralamasında ilk sıradaki yerini korudu. Bu dönemde, toplam otomotiv ihracatı 7.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dünyayı etkisi altına alan koronanın ilk etkilerini de ortaya koyan rapora göre, mart ayında toplam üretim 103 bin 350 adet seviyesinde kaldı.
Üç aylık verilere bakıldığında, ocak-mart döneminde toplam üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6 azalarak 341 bin 136 adet, otomobil üretimi ise yüzde 2 azalarak 235 bin 199 adet oldu. Aynı dönemde, toplam ihracat bir önceki yıla göre adet bazında yüzde 14 azalarak 276 bin 348 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı yüzde 9 oranında azalarak 191 bin 608 adet olurken, ticari araç ihracatı ise yüzde 23 oranında azaldı.
Haydar Yenigün
"OLABİLECEK SENARYO ÜZERİNDE DURUYORUZ"
OSD Başkanı ve Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, “Ofislerimize, fabrikalarımıza döndüğümüzde, salgının kontrol altına alındığını ama hâlâ olabileceğini varsaydığımız planlar üzerinde duruyoruz” değerlendirmesini yaptı. İç pazarda ise nisan ayının daha belirleyici olacağını belirten Yenigün, şu anda sektörde 20-25 bin adet civarında bir öngörü olduğunu ifade etti.
Yenigün’ün tahminlerine göre Türkiye’de yaygın bir sokağa çıkma yasağının uygulanmıyor olması ve büyükşehir dışında ticaretin hâlâ devam ediyor olması düşük de olsa bir pazar yaratabilir.
BURSALI CLIO LİDERLİĞE YERLEŞTİ
Jato Dynamics tarafından açıklanan verilere göre, Renault Clio az farkla da olsa 2020 yılı Şubat ayı satışlarında otomobil dünyasının önemli modeli Volkswagen Golf’ü geride bırakarak, Avrupa pazarında liderliğe oturdu.
Söz konusu ayda Clio modeli 24 bin 914 adet, uzun süredir liderliği elinden bırakmayan Volkswagen Golf ise 24 bin 735 adet satılmış. Renault Clio ve Volkswagen Golf çok satanlar listesinin ilk iki sırasını doldursa da, geçtiğimiz yılın aynı ayıyla kıyasladığımızda satış rakamlarında düşüş söz konusu. Renault Clio, Türkiye’de ilave 400 milyon Euro yatırımla Bursa’da üretiliyor.
MERCEDES’TE NİSAN AVANTAJI
Mercedes Benz Finansal Hizmetler ayrıcalığıyla nisan ayı boyunca esnek ödeme planı avantajı ve düşük aylık ödemelerle bir Vito veya Sprinter’e sahibi olunabiliyor. Her iki araç için Mercedes- Benz Kasko tercih edildiği takdirde 150 bin TL kredi için, 39 ay vade ve yüzde 0.99 faiz avantajı sunulurken, ödemeler 3 ay sonra başlıyor.
Mercedes Benz Finansal Hizmetler, 0 km otomobil alımlarında da bu aya özel finansman seçenekleri sunuyor. Mercedes A-Serisi, B-Serisi, CLA, GLA, C-Serisi ve E-Serisi modellerinde 400 bin TL’ye kadar, 36 aya varan vade ile yüzde 1.20 faizli kredi seçenekleri var. Mercedes sertifikalı kullanılmış otomobillerde ise 80 bin TL’ye 36 aya kadar yüzde 1.20 faiz oranından faydalanılabiliyor.
SKODA’DAN TEMİZ KLİMA TEKNOLOJİSİ
Volkswagen Grubu bünyesindeki Çek üretici Skoda’nın Karoq, Kodiaq, Superb ve yeni Octavia modellerinde yer alan Climatronic Air Care sistemi, sensörleri sayesinde hava kalitesini sürekli olarak ölçüyor ve polen, ince toz partiküllerinin yüzde 99 oranında kabine girmesini engelliyor. Donanıma göre standart veya opsiyonel olarak alınabilen Climatronic Air Care sisteminin filtreleri antibakteriyel özelliklere sahip ve kötü kokuları da ortadan kaldırıyor.