Hakan ÇelikJaponya ve Türkiye daha yakın olmalı

HABERİ PAYLAŞ

Japonya ve Türkiye daha yakın olmalı

Japon hükümetinin bursuyla ilk kez 1997 yılında Japonya’ya gitme ve bu köklü kültürle tanışma fırsatı bulmuştum. Sonra çeşitli vesilelerle 12 kez daha Japonya’ya gittim. Kurumları, gelenekleri, dili ve Japon toplumunu yakından tanıma şansı elde ettim. Tanıdıkça sevgim ve saygım katlanarak arttı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hem başbakanlığı hem cumhurbaşkanlığı sırasında ayrıca 2008 yılında Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı döneminde yine devletin Japonya seyahatlerine katıldım. Bu süreçte Japonların Türkiye’ye yoğun sevgisine ve ilgisine tanıklık ettim. Japonya Dışişleri Bakanlığı’nda, iyi yetişmiş Türkçe bilen diplomat sayısının çokluğu beni çok şaşırtmıştı. Japonya’nın bu büyük ilgisine olması gerektiği gibi bir karşılık veremediğimizi düşünmüştüm. Son yıllarda Dışişleri Bakanlığı’nın Asya açılımı sayesinde Japonya yeniden Türkiye’nin radarına güçlü şekilde girdi. Ayrıca 2023 Türkiye-Japonya ilişkilerinin yüzüncü yılı olarak kutlandı. Cumartesi günü Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği’ne bu kez yine anlamlı bir tören için davetliydim. Japonya hükümeti, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan’a “Altın Işıklar, Yükselen Güneş Nişanı ve Rozeti” takdim etti.

Haberin Devamı

Japonya ve Türkiye daha yakın olmalı

Takahiko Katsumata - Yılmaz Tunç - Bilal Erdoğan - Bülent Turan

Bilal Erdoğan, Asya’nın kadim kültürlerini Türkiye’de tanıtmak ve karşılıklı iyi ilişkiler geliştirilmesi için yoğun çaba gösteriyor. Bu doğrultuda sivil toplum, gençler ve üniversiteler düzeyinde faaliyet organize ediyor veya destek sağlıyor. Nitekim nişan ve rozet takdim töreninde de güzel bir konuşma yaptı; uluslararası ilişkilerin Batı dünyasında çizilen çerçeveden ibaret olmadığını vurguladı. Türkler ve Japonların geleneklerine bağlı, köklü kültürleri, tarihleri ve geçmişleri bulunan milletler olduğunu vurgulayan Bilal Erdoğan, dünyada kültürel yozlaşmanın alabildiğince ilerlediğini, kimliksizleşmenin globalleşme olarak pazarlandığını dile getirdi. Bilal Erdoğan’ın altını çizdiği gibi iki ülke arasında geniş kapsamlı işbirliği imkânları bulunuyor. JICA (Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı) başta olmak üzere Japon kurumları Türkiye’de depremlere karşı hazırlıklar dahil birçok alanda kalkınma yardımı sağlıyor. Örneğin Adapazarı’ndaki Toyota fabrikası sadece Türkiye’nin değil dünyanın en iyileri arasında.

Haberin Devamı

ALTERNATİF PARADİGMALAR

Uluslararası kurumların Gazze’de yaşananların önüne geçemediğinin altını çizen Bilal Erdoğan, “Alternatif paradigmalar üretecek milletlerin bu konularda el ele verip biraz üzerinde konuşması lazım” dedi. Bir ortaokulda Japonya programının kurulmasına öncülük ettiklerini dile getiren Bilal Erdoğan, programa her yıl 30 öğrencinin kabul edildiğini anlattı. Erdoğan, Türk-Japon Üniversitesi’ne, kurulmasından bu yana destek verdiklerini kaydetti. Büyükelçi Takahiko Katsumata da Japonya hükümetini temsilen Erdoğan’a ödül vermekten memnuniyet duyduğunu ifade etti. Katsumata, Bilal Erdoğan’ın dünyadaki geleneksel sporların ve kültürlerin korunması, bunlara yönelik bilincin arttırılması konusunda gayret gösterdiğini dile getirdi. Türkiye’de Japonca öğrenenlerin sayısının 3 bini aştığını belirtti. Japonya Büyükelçiliği’nce düzenlenen törene Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bilal Erdoğan ve ailesi, İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, Dışişleri Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Burhanettin Duran, Japonya Başbakanı Özel Danışmanı Isao Iijima, Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Takahiko Katsumata, Türkiye’nin eski Tokyo büyükelçileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder