Büyük yıkıma yol açan depremin üzerinden dört gün geçmesine karşın hepimizin ortak dileği yıkılan binalardaki insanların kurtarılması. Zaman giderek daralıyor, hava çok soğuk. UMKE, AFAD, TSK ve diğer kurumlarımızın görevlileri canla başla mücadele ediyor. Gün ışığından daha fazla yararlanarak olabildiğince çok enkaza ulaşmaya çalışıyorlar.
Yurdun dört bir yanından gelenler yıkımın yaşandığı bölgelerde. Bir tarafta Beyoğlu Belediyesi diğer tarafta Düzce Belediyesi’nin gönderdiği ekipler büyük gayret gösteriyorlar. Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ile görüştüm. Düzce, deprem travmasını iki kez yaşamış bir şehrimiz, deneyimli ve hazırlıklı bir ekibi hemen yola çıkardıklarını söyledi. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız hiç vakit kaybetmeden ekipleri koordine ederek bölgeye gönderdiklerini anlattı.
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı ile konuştum, ekiplerinin kurtardığı bir çocuğun görüntüsünü paylaştı. Uluslararası kuruluşların katkıları çok önemli. Bazıları çok hızlı koordine oldu. İspanya, Deniz Kuvvetleri’ni seferber etti. Yunanistan’daki televizyonlar sürekli canlı yayınlarla gelişmeleri duyuruyor. Çin Halk Cumhuriyeti’nden Amerika Birleşik Devletleri’ne, Rusya Federasyonu’ndan Azerbaycan’a,100’e yakın ülkeden binlerce kişi Türkiye’de zamana karşı yarışarak insan kurtarmaya çalışıyor.
Ağır bir savaşın içinde bulunan Ukrayna, Türkiye’ye 2 uçak dolusu ekip gönderdi. Danimarka merkezli Novo Nordisk’in Türkiye yöneticilerinden Dr. Rabia Demet Özcan ile görüştüm, yardım sağlamak istediklerini açıkladı. Hemen Kızılay ile temasa geçtiler. Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık ile konuştum. Yıkımın boyutunun tahminlerin ötesinde olduğunu anlattı. Savunma sanayii kuruluşu Sarsılmaz Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş ile görüştüm, ellerindeki ambulanslarla destek verdiklerini açıkladı.
Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin TIR’ları Hatay civarında. IC Holding CEO’su Murad Bayar ile konuştum. Şirketlerinde çalışan bin 200 kişilik ekibin seferber olarak enkazdan 514 kişiyi kurtardığını açıkladı. Kurum şirketleri, İbrahim Çeçen Vakfı aracılığıyla afet bölgelerine 164 iş makinesi, 2 bin 374 ekipman, 8 bin 678 koruyucu ulaştırmış. Geçici hastane ve konaklama için şu anda 180 konteyner hazırlıyorlar. Ayrıca 7 adet sıcak yemek ünitesi gönderilmiş. 7 TIR dolusu battaniye, ısıtıcı, hijyenik malzemeler ulaştırılmış.
Hızla seferber oldukları için kutluyorum. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün deprem bölgelerini ziyaretinde, depremzedelerin Antalya ve Alanya bölgesindeki otellere yerleştirileceğini açıkladı. Barınma açısından önemli bir adım. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Türkiye için 3. seviye acil durum ilan etti. Risk bu kadar büyürken yaralı vatandaşlarımızın tedavilerinin dışında bölgede temiz su, seyyar tuvalet ve temel hijyen şartlarının sağlanması çok önemli. Bölgede iletişim, tuvalet, uyku tulumu ve yakıt sıkıntısı devam ediyor.
ATM’lerde nakit sıkıntısı çekiliyor. İnsanların acil iletişim ihtiyaçlarının zirve noktasına çıktığı ortamlarda maalesef mevcut altyapı ve kapasite çok yetersiz kalıyor. Bunu defalarca yazdım. Türkiye’nin büyük kuruluşları Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone bu sorunu kökünden çözecek kalıcı adımları bir an önce atmalı. İş makineleri, TIR, jeneratör, projektör gibi teknik imkânları geniş Türkiye’nin tüm kurumlarının, ellerindeki olanakları, AFAD ve diğer ilgili kurumlarla koordineli şekilde çok acil ihtiyaç noktalarına ulaştırmalarını bekliyoruz.