Birleşik Krallık dünyada eğitim konusunda en çok öne çıkan ülkeler arasında. Kurumlarının ciddiyeti, kalitesi ve standartlarıyla yüzyıllardır bilim, teknoloji ve sosyal branşlarda daima ilk sıralarda olmuş bir ülke. Oxford, Cambridge başlı başına iki saygın ekol.
Üniversite denince akla gelen ilk yerler arasındalar. Imperial College, Edinburgh, Warwick, London School of Economics (LSE), Bristol, East Anglia, Durham gibi onlarca üniversite dünya listelerinin en üstünde yer alıyor. Türkiye’de çok iyi bilinen bir marka olan The British Council da eğitimin her alanında faaliyet gösteriyor ve bu üniversitelerle öğrenciler arasında köprü rolü oynuyor. İlk gençlik yıllarımda İstanbul’daki British Council Kütüphanesi’nden çok yararlanırdım.
Birleşik Krallık Hükümeti Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilen Chevening Burs Programı, bu ülkede eğitim fırsatı yakalamanın en elverişli yollarından biri durumunda. Chevening 40’ıncı yılını kutluyor. Burstan, bugüne dek dünyada 55 binden fazla, Türkiye’de ise 2 binden fazla mezun yararlandı. Ben de bu mezunlardan biriyim. 1992 yılında Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı’nın özel programıyla önce Londra’ya gitmiş, sonra neredeyse bütün ülkeyi görme ve kritik kurumları yakından tanıma fırsatı bulmuştum. Eğitim hayatımın ve mesleki kariyerimin en önemli yol ayrımlarından biriydi. Burs programının ciddi katkılarını gördüm.
Şimdiye kadar Chevening Bursu ile Birleşik Krallık’ta eğitim görmüş tanınmış isimler arasında Merkez Bankası Eski Başkanı Durmuş Yılmaz, Google Türkiye Direktörü Bülent Hiçsönmez, Nurol Holding CFO’su Kerim Kemahlı, Kuzey Marmara Otoyolu CFO’su Murat Muratoğlu, İhtiyaç Haritası Kurucusu Ali Ercan Özgür, Boyner CFO’su Emel Sayınataç, Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tevfik Nane, Teknosa CEO’su Sitare Sezgin ve Gelecek Partisi Milletvekili Serap Yazıcı gibi isimler de var.
Burs, dünya çapında geleceğin liderlerine, karar vericilerine, profesyonel ve akademik, yaygın bir mesleki iletişim ağına katılma; Birleşik Krallık ile kalıcı pozitif ilişkiler kurma imkânı sağlıyor. Chevening mezunlarının da katıldığı İstanbul’daki resepsiyona davetliydim. Birleşik Krallık Büyükelçisi Jill Morris 2022-2023 akademik yılında Chevening Bursu ile eğitimlerini tamamlayıp Türkiye’ye dönen 19 mezuna sertifikalarını verdi.
Davete, Büyükelçi Jill Morris ve İstanbul Başkonsolosu Kenan Poleo birlikte ev sahipliği yaptı. Etkinlik sırasında Birleşik Krallık Hükümeti Chevening Bursu ve Türk Eğitim Vakfı (TEV) arasında imzalanan 2024-2025 akademik yılında ek burs imkânı sağlayacak işbirliği de duyuruldu. Büyükelçi Morris, konuşmasında Chevening mezunlarının akademik ve kişisel yolculuklarına dikkat çekti ve onları hem yeni hem kıdemli mezunlarla tanışıp deneyimlerini paylaşmaya ve Türkiye’deki geniş mezun ağından en iyi şekilde faydalanmaya teşvik etti.
2023-2024 yılı için Türkiye’den seçilen 23 bursiyer, hukuk, kalkınma, kamu politikası, dijital sağlık, çevre, politik iletişim, uluslararası ilişkiler, eğitim, siber güvenlik gibi çeşitli konularda Birleşik Krallık’ın önde gelen üniversitelerinde yüksek lisans eğitimlerini halen sürdürüyor. Chevening bursu; eğitim ücretleri, konaklama, yaşam masrafları, vize, seyahat ücreti, varış harcırahı gibi giderleri karşılıksız olarak finanse ediyor. Başvurular her sene ağustos-kasım arasında açılıyor.