Hakan ÇelikKoronavirüse karşı umut veren adımlar

HABERİ PAYLAŞ

Koronavirüse karşı umut veren adımlar

İletişim Başkanlığı, koronavirüs salgınıyla ilgili Türkiye’de ve dünyada yaşananlar hakkında günlük detaylı raporlar yayınlıyor. Dün de Türkiye’nin Pekin, Roma ve Seul büyükelçilerinin katılımıyla “Covid-19 Tecrübeleri ve Salgına Karşı Mücadelede Uluslararası İşbirliği” konulu canlı video konferans gerçekleştirdiler. Tecrübeleri paylaşmak açısından oldukça faydalı olan konferans, İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun’un açılış konuşmasıyla başladı.

SETA’dan Murat Yeşiltaş’ın moderatörlüğünü gerçekleştirdiği etkinlikte Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli, Seul Büyükelçisi Durmuş Ersin Erçin ve Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen görev yaptıkları ülkelerin mücadele yöntemleri üzerine görüşlerini aktardı.

Haberin Devamı

Fahrettin Altun’un verdiği bilgiye göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla başlatılan “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” kampanyası kapsamında 7 Nisan akşamına kadar toplanmış olan yardımlarla yaklaşık 2.3 milyon aileye destek sağlanacak.

Sağlık Bakanlığı cephesinde hummalı çalışma yürütülüyor. Bakan Dr. Fahrettin Koca, Erciyes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aykut Özkul’un virüsü izole etmeyi başardıklarını açıkladı. Hastalıkla mücadelede ciddi bir adım.

Bakanlık ayrıca Covid-19 salgınının azaltılması ve hastaların izolasyonu için Pandemi İzolasyon Takip Projesi (İTP) geliştirdi. Sistem virüs almış kişilerin takibini ve gerektiğinde uyarılmasını amaçlıyor. Uyarıları dikkate almayan kişiler konusunda Emniyet güçleri devreye girecek. Covid-19 tedavisinde kullanılması için, iyileşmiş koronavirüs hastalarında bulunan immün plazma alımına da başlandı.

Bu girişim hastalığın yenilmesinde kritik bir aşama olarak görülüyor. Diğer taraftan Antalya Teknokent’te virüs salgınıyla mücadele için solunum cihazı çoklayıcısı prototipi üretildi. Sağlık Bakanlığı bu arada dünyada ilk kez Toplum Bilimleri Kurulu adı verilen yeni bir birim oluşturdu.

Bu kurulda hekimlerin dışında uzmanlar da yer alacak. Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla yapımına başlanan biner oda kapasiteli Sancaktepe ve Atatürk Havalimanı Yeşilköy hastanelerinin 45 günde bitirilmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

Türkiye bu hızda hastane yapabilen dünyada sayılı ülkelerden biri olacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da virüsün yoğun olarak görüldüğü yerleşim birimlerini, Bağcılar, Esenler ve Bayrampaşa olarak açıklamıştı.

Yoğun nüfus ve sıkışık yapılaşmanın hakim olduğu yerlere yönelik ilave tedbirlerin alınması zorunlu görünüyor. Dünyanın krize karşı dayanışma arayışında olduğu bu dönemde geçen hafta bir grup Fransız doktor, virüse karşı geliştirilen aşıların Afrika’da denenmesini önerdi.

Fransa’nın Afrika’daki korkunç sömürgecilik mirası hâlâ hafızalardayken Fransız hekimlerin bu yaklaşımı da dünya tarihine bir kara leke ve utanç olarak kazınacak. Bu virüs de geçecek ama ırkçılık salgını kalıcı olacak gibi görünüyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder