Ekonomik başarısı, yatırımları ve üretim gücüyle Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olan Gaziantep’e gittim ve pandemi sürecinde yapılanları yerinde gördüm. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin çok çalışıyor, güler yüzlü kimliğiyle daha güçlü bir Gaziantep için farklı kesimleri buluşturuyor. Gaziantep’e şimdiye kadar yaptığım bütün seyahatlerden çok etkilendim. Ekonomik faaliyetler, üretim, inovasyon alanında büyük performans gösteren bir yer. Ekonomide Türkiye’de ilk beşte.
Türk Hava Yolları uçuşundan başlayayım; THY insanların güvenli ve sağlıklı uçabilmesi için ciddi önlemler almış. Uçakta ve terminallerde maske takmak zorunlu. Ancak uçak iner inmez yolcuların kabinin arkalarından koşup kapının önünde yığılma alışkanlığı bütün uyarılara rağmen değişmemiş. Havalimanından ayrılıp kalacağım Divan Otel’e geçtim.
Valizleri kapının önünde dezenfekte ederek içeri aldılar, ateşimi ölçtüler. Otelin bütün noktalarında titiz ve katı önlemler alınmış. 24 saatlik Gaziantep turumuza Koçak Baklava’dan başladık. Kurucu Başkan Coşkun Koçak ile üretim tesislerini gezdik. Her yer pırıl pırıl, binanın altında devasa bir fabrika var. Personel arı gibi çalışıyor. “Kalite çizgimizi hep yukarıda tutmak için başka bir yerde şube açmıyoruz” diyor.
“Peki lezzet farkı nasıl sağlanıyor?” diye sorduğumda şu yanıtları aldım:
1- İşinizi sevecek ve mutlaka başında duracaksınız.
2- En iyi fıstık ve en iyi yağı kullanacaksınız.
3- Doğru ısı ve bekleme şartlarını sağlayacak, paketlemeye özen göstereceksiniz.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin geçen sene İstanbul’da Gastronomi Festivali’nin lansmanını yapmıştı. En ünlü Michelin yıldızlı şefler, dünya çapında isimler şehre gelmiş ve atılan adımları yerinde incelemişti. Fatma Şahin önceki gece Mutfak Sanatları Merkezi’nde (MSM), projelerin daha ileriye taşındığını gösteren harika bir sunum yaptı.
Fatma Şahin’den turizmden eğitime, organize sanayi bölgelerinden sokaktaki insanların günlük ihtiyaçlarına neler yapılmakta olduğunu öğrendik. Bu süreçte şartları yerine getiren konaklama tesisleri ve yiyecek-içecek mekânlarına “Fıstık Gibi” sertifikaları verilmiş. Dr. Ender Saraç’ın danışmanlığında, yörenin zengin ürünleriyle hazırlanan sağlıklı mönüyü tatma imkânı bulduk.
NTV’den Ahmet Yeşiltepe’nin belgeselleri de şehirle ilgili ciddi farkındalık oluşturmuş. Gaziantep’e gidip efsane İmam Çağdaş Kebap ve Baklava Salonu’na uğramamak olmazdı. Burhan Çağdaş ve ekibi yine eşsiz lezzetli bir mönüyle çıktı karşımıza. Dört kuşaktır kalite çizgisini nasıl yüksekte tuttuklarını anlattı. Türkiye’nin dünya çapında üreticilerinden Özmen Un tarafından restore edilen ve işletilen Hışvahan Han, Lokanta ve Dükkân’a gittik.
Geleneksel taş ve bakır işçiliği, endüstriyel mimariyle birleştirilmiş. Ailenin genç kuşak üyesi Amerika’daki eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönen Oğuz Özmen, bu özel mekânı nasıl geliştirdiklerini anlattı, özel ürünlerinden ikramlar sundu. Gaziantep’e gidince Orkide Pastanesi’nin kahvaltısı kaçmaz. Murat Özgüler, bölgenin zengin ürünleriyle hazırlanan bir kahvaltıyla karşımıza çıktı.
Panorama Müzesi, Belediye imkânlarıyla kurulmuş. Bölgenin tarihini ve kurtuluş mücadelesini anlamak için mutlaka görülmeli. Kendi kategorisinde dünyayla boy ölçüşebilecek bir yer. Şahinbey ilçesindeki Tahtani Camii taş işçiliğinin en güzel örneklerinden.
Hemen yanı başındaki tarihî çarşıda terzi, berber, zerzevatçı esnafın satış noktaları, geleneksel doku içinde korunmuş. Zeytin Han’a mutlaka uğramanızı ve Murat Şerbetçi ile birlikte yöresel Antep ürünleriyle birlikte pandemi sürecinde büyük ilgi gören doğal sabun çeşitlerini incelemenizi öneririm.