Koronavirüsle mücadele sürecini başarılı götüren ülkelerden biriyiz. Ekonomimizin felç olmaması ve hayatın kademeli şekilde normale dönmesi için bazı ciddi adımlar da atılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan mayıs ayından itibaren hayatı kolaylaştıracak yol haritasını açıkladı. Hedef, üretim ve tüketim çarklarını belli seviyede döndürebilmek. Fakat mekanlara ve sokağa bakıyorum, maske kullanılmıyor, sosyal mesafe kuralına pek uyulmuyor, hijyen kuralları yeterince iyi takip edilmiyor.
Birçok yer aşırı kalabalık. Keyfi hareketlilikte artış var. Singapur, Japonya gibi ülkelerde olduğu gibi gevşemenin vaka sayısında artışla geri dönmemesi için vatandaşlar olarak aşırı hassasiyet göstermemiz gereken bir süreçteyiz. Devletin herkesin başına bir polis, zabıta veya sağlık görevlisi dikmesi mümkün olmadığına göre aklımızı kullanıp sorumluluk üstlenme sırası bizde.
Virüsün nasıl bulaştığını artık çok iyi biliyoruz. Kontrolsüzce gevşer ve “nasıl olsa ölümler kontrol altına alındı” gibi bir hataya düşersek ağır bir bedel öderiz. Unutmayalım koronavirüse karşı hâlâ bir aşı ve ilaç mevcut değil. Hastaneye düşen bir kişinin oradan sağlığına kavuşarak çıkacağına dair bir garanti de yok. Zira virüsün kronik hastalığı olmayan kişileri de çok ciddi sarstığı ve ölümlerine neden olduğunu görüyoruz.
Virüs hakkında çok fazla bilinmeyen nokta bulunması da ayrı bir sıkıntı. Her gün yeni bir bilgi çıkıyor ve öncekileri çürütüyor. O bakımdan tedbiri elden bırakmamak zorundayız. Normalleşme sürecine yaklaşılırken aşının nasıl temin edileceği konusunda büyük bir yarış ve hatta tartışma yaşanacak gibi duruyor. ABD’nin “Ben kendi yolumda gideceğim” tavrıyla şimdiden kamplaşmalar belli olmaya başladı.
Türkiye bu süreçte daha çok Avrupa ülkeleriyle birlikte hareket edecek gibi görünüyor. Avrupa Birliği ülkelerinin düzenlediği Koronavirüs Küresel Mukabele ve Uluslararası Taahhüt Etkinliği’nden aşı ve ilaç geliştirilmesi için 7.4 milyar Euro destek sözü çıktı. Ülkeler imkanları doğrultusunda bu fona destek sağlıyor. Kanada, Japonya ve Almanya en fazla bütçe ayıranlar arasında. Aşı için Türkiye’nin ne kadar yardım tahsis edebileceğini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 23 Mayıs tarihinde açıklayacak.
HAFTA SONU CNN TÜRK’TE
CNN Türk’te bu hafta sonu yapacağımız yayınlarla kamuoyunun merak ettiği birçok önemli sorunun yanıtını vermiş olacağız. Cumartesi günü İstanbul Havalimanı (İGA) CEO’su Kadri Samsunlu konuğum olacak. Koronavirüs nedeniyle faaliyetleri durma noktasına gelen havalimanındaki normalleşme hazırlıklarını ilk kez canlı yayında açıklayacak. Tamamlanmak üzere olan 3. pistin durumunu da konuşacağız.
Milyonlarca vatandaşımız biraz nefes alabilmek ve bu zor günlerin yorgunluğunu atmak istiyor. Pazar sabahı 10.00’da Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy programıma katılacak ve hangi şartlar altında tatil yapabilmenin mümkün olabileceğini anlatacak.