Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni hükümet sistemine geçişle birlikte bazı alanlara iş dünyasından deneyimli ve başarısını ispatlamış isimlerin getirileceğini açıklamıştı.
Bu kararın ne kadar isabetli olduğunu gördüğümüz tercihlerden biri Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca. Bir hekim olarak tecrübesinin yanında sağlık işletmeciliğinde de fark yaratmış bir profesyonel. Nitekim göreve gelir gelmez hızlı şekilde kolları sıvayıp hükümetin sağlık alanındaki reformcu kimliğini pekiştiren işlere imza atmaya başladı.
Bugüne kadar Dr. Koca’nın katıldığı birçok etkinliği takip ettim. Vatandaşlardan ve sağlık çalışanlarından saygı görüyor, aksayan konuları çözeceğine dair inanç tam.
Geçen hafta Dr. Fahrettin Koca ile Ankara Şehir Hastanesi’ni incelemek üzere bir araya gelmiştim. Cuma günü de Bakan Koca ile Yüksek Hızlı Tren’le (YHT) Konya’ya gittim.
Konya dinamik bir öğrenci şehri. Buradaki fakültelerde Anadolu’nun dört bir yanından gelen öğrenciler eğitim görüyor.
Trenden iner inmez Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileriyle buluştuk. Tıp Fakültesi öğrencilerinin üzerinde çok yoğunlaştıkları konu dershaneler meselesi. Bakan Koca, öğrencilerin bu yönde bir arayışa girdiklerini ancak TUS (uzmanlık) dershanelerini doğru bulmadığını söyledi. Bakan koca sağlık müdahalelerinde hatayı minimize etmek ve hekimleri rahatlatmak için malpraktis (kötü uygulama) konusunu yeniden ele alacaklarını da anlattı. Performansların ölçülürken riskli ve nöbeti olan alanlarda farklı bir uygulamaya gidilmesi gerektiğini ifade etti.
Bakan’ın öğrencilerle sohbetinde paylaştığı bilgileri özetlersem:
Başkent’te kısa süre önce açılan dev sağlık kompleksinin ardından Ankara Etlik ve Bursa Şehir Hastaneleri gelecek. Hepsi tamamlandığında Türkiye’nin 22 şehir hastanesi faaliyete geçecek.
Türkiye 2023 yılına kadar sağlık hizmetlerinin kalitesinde dünyada parmakla gösterilen bir ülke olacak. Bugün bile ABD ve Avrupa ülkelerinin çoğundan daha nitelikli hizmet sunuluyor.
Sağlık turizminde marka oluyoruz. Daha şimdiden 1,5 milyara yakın bir gelir elde ediyoruz. Amaç 2023’te bunu 5 katına ulaştırmak. İlave tedbirler ve hukuki önlemlerle sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önüne geçilecek. İlaçta yüzde 54, cihazda yüzde 84 dışa bağımlıyız. Bu oranları hızla düşürmek, Cumhuriyetimizin 100. yılında aşıda yüzde 100 yerliliğe ulaşmayı hedefliyoruz...
Bugün Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü... Dünya tarihinin yönünü değiştiren bu destansı kahramanlığa adını yazdıran Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ü, asker ve sivil tüm kahramanlarımızı rahmet ve saygıyla anıyorum.