Sağlıklı bir çevre ve doğa için yaşam döngüsünü oluşturan bütün canlıların uyumu önemli. Bitkiler ve ormanlar yok olduğunda ekolojik sistemin ne hâle geldiğini görüyoruz. Yaşadığımız sağlık sorunlarının bir bölümü sözünü ettiğim bu durum ve iklim değişikliğiyle ilgili. Vahşi yaşam; hızlı şehirleşme nedeniyle yok oluyor. Şehirlerde de nüfus yoğunluğu ve hızlı yapılaşma nedeniyle yeşil alanlar ve hayvanların yaşam alanı daralıyor. Türkiye’de maalesef özellikle hayvanlarla bir arada yaşama kültürümüz pek parlak değil. Oysa “sokak hayvanları” diye bir gerçeğimiz var.
Fiziki şartların yetersizliği veya insanların evlerine bir hayvan almak istememeleri sebebiyle sokaklarda olması gerekenden fazla hayvan yığılmış durumda. Evcil hayvanlara ilgi bazen geçici bir heves... Ebeveynler çocuklarını mutlu etmek için onlara oyuncak gibi evcil hayvan armağan ediyor. Fakat bu ilgi genellikle çok kısa süreli oluyor ve hayvanlar sokağa terk ediliyor. Diğer taraftan durduk yere hayvanlara şiddet uygulayan büyük bir kitle var.
İşte bütün bu sorunlarla mücadele etmek için “SemtPati” adıyla güzel bir sosyal sorumluluk projesi başlatıldı. Etkinliği izlemek üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Florya’daki Planlama Ajansı’na gittim. Önceki dönemlerde İstanbul’da böyle bir yerin varlığından habersizdim.
Gerçekten çok güzel, sahile yakın, ağaçlarla çevrili güzel bir mekân. İş insanı İpek Kıraç’ın sokak hayvanlarıyla sevgi ve güven içinde yaşayacağımız mahalleler oluşturma hayaliyle başlattığı girişim İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tam desteğiyle yaygınlaşacak. İstanbul Göktürk Merkez Mahallesi’nde gönüllü inisiyatifiyle başlayan faaliyetlerin kısa zaman içinde şehrin diğer bölgelerinde de hayata geçirilmesi hedefleniyor.
Koç Sistem tarafından geliştirilen akıllı telefon uygulamasıyla vatandaşlar yaşadıkları bölgedeki sokak hayvanlarının durumunu, korunma ve beslenme ihtiyaçlarını görebilecekler. İmkânları doğrultusunda katkı verebilecekler. “SemtPati” projesinin mobil uygulaması Apple Store ve Google Play üzerinden akıllı telefonlara indirilebiliyor.
“SemtPati”nin dijital şehirleşme ve semt dayanışması açısından da güzel bir başlangıç olacağını düşünüyorum. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’yla sohbet etme imkânı bulduk. Eyüp ilçesinde başlayacak projeyi en geç 6 ay içinde şehir geneline yaymış olacaklarını anlattı. Mesele o kadar büyük boyutta ki sadece iyi niyetli bazı insanların katkıları yeterli olmayabilir. Ekrem İmamoğlu “Kurumlar ve şirketler de sahiplenme konusunda katkı sağlarsa çok daha hızlı yol alırız” dedi.
Aynı fikirdeyim, o nedenle bu çağrıyı ben de buradan tekrarlamak istiyorum. Sahiplenmek veya sahiplendirmek çok önemli. İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan da proje için çalışacaklarını ifade etti. Anadolu’da sokak hayvanı sorunu vahim boyutta değil ancak İstanbul’da şehri birlikte paylaştığımız dostlarımızın bizim desteğimize çok ihtiyaçları var. Şimdi harekete geçme zamanı!