Bilişim ve teknoloji alanında öne çıkan küresel merkezlerde mutlaka varlık göstermek gerekiyor. Son dönemde Dublin, Austin, San Francisco ve Dubai gibi şehirler arasında sıkı rekabet yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl açılan Türkiye’nin ilk Uluslararası Teknoloji Pazarlama Ofisi (UTPO) Türk bilişim firmalarının Dubai’deki etkinliklerini arttırmaya devam ediyor.
YTÜ Yıldız Teknopark tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan Dubai Başkonsolosu Onur Şaylan, “Burada Türk şirketleri için pek çok fırsat bulunuyor. Şirketler iki ülke hükümetleri arasında yakalanan bu ivmeden istifade etmeli” demişti. Onur Şaylan’ın konuşmasında dikkat çektiği gibi Körfez’deki fırsatlar sadece Dubai ile sınırlı değil. Birleşik Arap Emirlikleri’nde Abu Dabi, Ras Al Khaimah ve Fujairah gibi şehirler de ciddi imkânlar sunuyor.
Türk girişimcileri bu bölgeleri yakından incelemeli. Teknoloji şirketlerinin dünya pazarına açılmasını sağlayan ve YTÜ Yıldız Teknopark himayesinde kurulan Dubai Teknoloji Pazarlama Ofisi GITEX kısa bir süre önce profesyonelleri bir araya getirdi.
Orhan Tanışman (Sol) - İsa Turgut İnci (Sağ)
Devlet, üniversite, özel sektör iş birliği çerçevesinde uluslararası boyutta dikkat çekici projelere imza atan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Yıldız Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman ve Genel Müdür Yardımcısı İsa Turgut İnci ile konuşma imkânı buldum. Sohbetimizde aldığım notları özetleyerek aktarmak istiyorum:
Yıldız Teknik Üniversitesi, Türkiye’de yüksek öğretimde önemli ve köklü bir kurum. Dubai’de, Taşkent’te, Londra’da ve Amerika’da çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca Michigan’da Farklabs ve Eastern Michigan University ile Mobility düzeyinde Türk girişimcileri destekleyeceğimiz oluşumu tamamladık.
Dubai’deki ofislerde 17 bilişim şirketini destekliyoruz. Bu sayı yakın zamanda 25’e yükselecek. Türkiye’nin ilk Uluslararası Pazarlama Teknoloji Ofisi’ni Ticaret Bakanlığımızın da destekleriyle Yıldız Teknopark StarTURK olarak burada açtık. Amacımız, Türkiye’de olduğu gibi AR-GE, inovasyon ve girişimcilik sistemini büyütebilmek.
Özellikle İstanbul yatırım bakımından dünyada 6. şehir konumunda. Yine MENA bölgesi özelinde yatırımcı hacmi konusunda Türkiye 3. sırada. Bin 500’den fazla girişimciyi aynı zamanda 10 binden fazla üyeyi platformlarımızla birlikte yönetebiliyoruz. Bugün yaklaşık 700 firmalık devasa bir portföyümüz var. YTÜ Yıldız Teknopark’ta fintech, gametech, healtech ve ınsurtech’te çok ciddi başarılara ev sahipliği yapan bir hub haline geldi. Sadece oyun (gaming) alanında Türkiye’de kayıtlı 400 oyun stüdyosundan 200’ü bizde. Avrupa’da Londra’nın ardından en fazla indie stüdyosu ise İstanbul’da. Gaming alanında ilk 10’daki firmalarımızın değerlemeleri 500 milyon dolar. Yine bu alandaki toplam şirketlerimizin değerlenmesi ise 1.1 milyar dolara erişiyor.
YTÜ Yıldız Teknopark’ın küresel markası “YTU Startup House” dünya sahnesinde, Microsoft ve Google gibi küresel devlerle yaptığımız stratejik iş birlikleri ile öne çıkıyor.
UBI Global sonuçlarına göre, YTU Startup House dünyanın en iyi kuluçka merkezleri arasında ilk 10’da yer alarak Türkiye girişimcilik ekosistemine önemli katkılar sağlıyor. Kurum, Halkbank ve Ziraat Bankası gibi finans sektörünün önde gelen kuruluşlarıyla finans teknolojileri (Fintech) alanında hızlandırıcı programlar yürütüyor. Stratejik işbirliği yapılan kuruluşlar arasında Fark Labs, İGA ve Ford Otosan da bulunuyor.
İstanbul’daki merkezde, 14’ten fazla girişime tohum yatırımı sağlanmış durumda. Kadın kurucu oranının yüzde 30’u bulduğu 10 bin üyeli bu dinamik ekosistemde 50 bin YTÜ öğrencisi girişimcilik ortamından faydalanabiliyor.