Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir süre önce Kafkaslar için bölge ülkelerinin aktif katkısıyla yeni bir oluşuma gidilmesi yönünde somut öneride bulunmuş, bu girişim uluslararası kamuoyunda ilgiyle karşılanmıştı. Türkiye bir taraftan Azerbaycan’a destek vermeye devam ederken diğer taraftan Kafkaslar’da adil ve kalıcı bir barış için yoğun çaba harcıyor. Bu çerçevede ikili ve çok taraflı diplomatik çabalar sürüyor. Ermenistan Ulusal Meclis Başkanı Alen Simonyan “Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) 61’inci Genel Kurulu Oturumu Açılış Töreni” için beraberindeki heyetle Türkiye’ye geldi.
Temasları çerçevesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ile de bir araya geldi. Türkiye’den ayrılmadan önce Ankara’da Alen Simonyan ile özel bir görüşme gerçekleştirdim; Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin geleceği ve normalleşme süreci hakkındaki görüşlerini sordum.
Oldukça sıcak ve yapıcı mesajlar verdi, Türkiye ile Ermenistan arasında hızlı bir normalleşme sürecinin gelişmesini arzu ettiklerini ifade etti. Büyük can kaybı ve yıkıma neden olan 6 Şubat depreminden sonra Türkiye’nin ilk yardımına koşan ülkelerden biri Ermenistan olmuştu. Simonyan, depremler nedeniyle başsağlığı mesajını tekrarlayarak “Yıkıcı depremden dolayı tüm Türk halkına taziyelerimi iletmek istiyorum” dedi.
Simonyan, Ankara’dan Türk Hava Yolları’nın tarifeli uçağıyla ayrılırken “Türkiye’ye de gösterdiği misafirperverlik ve organizasyon bağlamında teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Simonyan, Ermenistan’da açılan ‘Nemesis Anıtı’na gelen tepkilere ilişkin, “Anıtın yerleştirilmesi konusunu Türk meslektaşımla da ele aldım. Heykelin yerleştirilmesine yerel yönetim düzeyinde karar verildi. Bu, Ermenistan devletinin dış politikasının ifadesi ya da iyi niyet taşımayan bir adım olarak algılanmasın. Ermenistan Cumhuriyeti’nde politika, başbakan ve dışişleri bakanlığı tarafında yönetiliyor. Ankara ile Erivan arasındaki ilişkilerin gelişmesini arzu ettiğimiz için ben buradayım.
İlişkilerin ön koşulsuz normalleşmesine Ermenistan’ın hazır olduğunu dile getirmek isterim. Bu yolun kolay olmadığını biliyoruz ancak siyasi bir irademiz varsa, ilişkilerin iyileşmesi ve kurulması için bir kararımız varsa ileriye doğru hareket etmeliyiz. Umarım ki Türk meslektaşlarımız da ileriye doğru adım atarlar. Biz bu tarihi fırsatı değerlendiririz. Hem bizim için hem de bütün bölge için yeni bir sayfa açarız” diye konuştu.
Simonyan, Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerine yönelik, “Ermenistan Cumhuriyeti’nin Azerbaycan’a karşı bir toprak talebi yoktur. Barış anlaşması konusunda kararlıyız, istekliyiz. Ticari alanda bölgeyi açma açısından hiçbir sorun görmüyoruz. Biz defalarca bu teklifte de bulunduk, sınırda bulunan askerler eşit şekilde geri çekilsin. Bu bölgede barışın tesis edilmesi Türkiye olmadan mümkün değil. O konuda umutluyuz ki bu bölgede barışın tesis edilmesi konusunda Türkiye adımlar atacak.
Türkiye ile yakın gelecekte kara sınırının sadece insani yardım amaçlı yükler için değil, uluslararası ulaşım ve ticaret için de açılmasını ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı. Benim tahminim; özellikle seçimlerin tamamlanmasından sonra iki ülke arasında normalleşme adımları hızlanabilir. Ancak bu süreci sabote etmek isteyenlerin olduğu da açık, o nedenle sabotaj ve tuzaklara çok dikkat edilmeli.