Anadolu, sadece kültür ve tarih zenginliği açısından değil, farklı inanç gruplarının yüzyıllardır barış içinde, kardeşçe yaşamasıyla da dikkat çeken bir coğrafya. Bin yıllık ortak tarih boyunca, Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudiler hep birlikte Anadolu uygarlığına büyük katkı sağladılar.
Özellikle son yıllarda inanç ve ibadet özgürlüklerinin alanını genişletmek ve Türkiye’ye yakışan bir tablo ortaya koymak için samimi çaba harcanıyor. Van’daki Akdamar Adası’ndan Trabzon’daki Sümela Manastırı’na kadar birçok önemli yapının restore edilerek kullanıma açılması dikkat çeken girişimler arasında. İnanç özgürlüğü, bugün dünyada temel insan hakkı olarak kabul ediliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başbakanlığı döneminden beri bu konularda hassasiyetle hareket eden bir lider. 1915 olaylarının yıldönümünde yayınladığı, çarpıcı mesajlar içeren taziye mesajını çok değerli görüyorum. Türkiye, acıları inkâr eden bir yaklaşım içinde değil. Erdoğan, inşasına yeni başlanan Süryani Kilisesi’nin temel atma törenine katılmıştı. İstanbul’daki Bulgar Ortodoks Kilisesi’nin açılışını da bizzat gerçekleştirdi. Bunları not edilmesi gereken olaylar arasında saymak gerekir.
Yahudiler ülkemizin kadim topluluklarından. Geride bıraktığımız yüzyıl içinde sadece İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde değil, Van’a kadar uzanan geniş bir coğrafyada yaşıyorlardı. Çeşitli nedenlerle göç ettikleri için bugün Türkiye’deki Yahudi vatandaşlarımızın sayısı ancak 15 bini buluyor.
Tarihî öneme sahip Edirne Büyük Sinagogu birkaç yıl önce restore edilerek ziyarete açılmıştı. Yahudi vatandaşlarımızın şimdi yeni bir heyecanı daha var. Bu hafta sonu, Gaziantep Sinagogu’nun onarımı da tamamlanıyor. Törene, Türkiye Yahudileri Hahambaşı İshak Haleva ile birlikte İshak İbrahimzadeh ve Yaşar Bildirici gibi cemaatin önde gelen isimleri katılacak. Başka ülkelerden gelenler de olacak.
Tarihe, kültüre ve kalkınmaya ciddi katkılar sağlayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in çok güzel bir ev sahipliği yapacağını düşünüyorum. Gaziantep, dünyada en fazla sığınmacı barındıran ve bunu büyük bir ustalıkla yöneten şehir olarak parmakla gösteriliyor. Restorasyonun eksiksiz tamamlanması ve mekânın uygun şekilde ziyarete açılması için Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem çok çalıştı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun da katkı sağladı.
Hıristiyanların Noel yortusu ve Yahudilerin Hanuka kutlamaları nedeniyle ülkemizdeki ibadethanelerde bu yıl da güzel görüntüler oluştu. Fener’de, Ortodoksların dinî lideri İstanbul Rum Patriği Bartholomeos’un yönettiği Noel ayinine Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikolaos Dendias da katıldı. Ne mutlu bize ki, renkleri ve farklılıklarıyla güçlenen, saygı gören bir ülkede yaşıyoruz.