Hakan ÇelikTürkiye 'Yeşil dönüşüme' liderlik eden ülke olacak

HABERİ PAYLAŞ

Türkiye 'Yeşil dönüşüme' liderlik eden ülke olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, dün Ankara’da gazetecilerle bir araya gelerek, pandemi sonrasının gündem maddeleri olan iklim değişikliğinden Paris Anlaşması ve Yeşil Kalkınma Vizyonu’na kadar pekçok konuda önemli açıklamalarda bulundu. Küresel yeşil dönüşümün; enerji piyasaları, ticari ilişkiler ve uluslararası rekabet gibi alanlarda önemli jeopolitik sonuçlarının olacağını belirten Kurum, “Türkiye olarak; yeşil dönüşüme maruz kalan değil, etki eden, yöneten, liderlik eden bir ülke olmak istiyoruz. Şimdi kapsamlı bir plan üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Yeşil dönüşüme liderlik eden ülke olacak

2053’E KADAR SIFIR EMİSYON

Türkiye’nin iklim kriziyle mücadelesini 20 yıldır etkili ve kararlı şekilde sürdürdüğünü belirten Kurum, Paris İklim Anlaşması’nın, geçen hafta Meclis’te kabul edilerek Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlattı. Kurum, “Türkiye bu anlaşmayı gelişmekte olan bir ülke olarak ve ulusal katkı beyanı çerçevesinde imzalamıştır.

Bundan sonra çizeceğimiz yol haritasını, bu iki husus çerçevesinde geliştireceğiz. Ülke olarak Paris İklim Anlaşması’nı; 2053 yılında net sıfır emisyon ve Yeşil Kalkınma hedefimize ulaşmak için önemli bir kilometre taşı olarak görüyoruz” diye konuştu.

400 MİLLET BAHÇESİ

‘Çevreye saygılı iklim dostu şehirler’ hedefinin ve iklim değişikliğine uyum politikalarının en önemli parçasının şehirlerdeki yeşil alan miktarının artırılması, ekolojik koridorlar ve millet bahçeleri olduğunu belirten Murat Kurum, “400 millet bahçemiz ve ülkemizi doğudan batıya kuzeyden güneye yeşil ağlarla ördüğümüz ekolojik koridorlarımızla yutak alanlarımızı artırıyoruz” dedi.

NELER YAPILACAK?

Murat Kurum, yeni dönemde yapılacak çalışmaları şöyle sıraladı:

  • Ocak ayında ilk defa tüm tarafların katılımıyla İklim Şurası’nı gerçekleştireceğiz.
  • İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulu’nu yapılandıracağız.
  • İklim Değişikliği Başkanlığı’nı kuracağız.
  • Paris Anlaşması kapsamında, Ulusal Katkı Beyanı’nı güncelleyeceğiz.
  • Avrupa Birliği’nin uygulayacağı ‘sınırda karbon vergisi’ yerine Kendi Emisyon Ticaret Sistemi’mizi kuracağız.
  • Dünyanın, tüm üretim ve tüketim kalıplarını dönüştürecek olan yeşil ekonomiye geçiş sürecini, ülkemiz için ekonomik ve endüstriyel bir fırsata çevirecek adımları atacağız.
  • Tüm çalışmalarımızı ‘çevreye saygılı iklim dostu şehirler’ hedefiyle sınıflandıracak, değerlendirecek, uygulamalarımıza yeni bir boyut kazandıracağız.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder