Hakan ÇelikUğursuz 13 hurafesine pabuç bırakmadılar

HABERİ PAYLAŞ

Uğursuz 13 hurafesine pabuç bırakmadılar

Batı’da “13” rakamının uğursuz olduğu gibi yaygın bir inanç var. Kökenine gidince bu görüşün daha çok Hıristiyan toplumlarında bilinen batıl düşüncelerden kaynaklandığı görülüyor. Daha da gerilerde eski Yunan mitolojisi ve Paganizm döneminden izler beliriyor. Günümüze kadar ulaşan bu kanı nedeniyle birçok insan 13 rakamından uzak duruyor, bir ulaşım aracında karşılaşırsa koltuğunu değiştiriyor, hatta seyahate çıkmıyor. Bunun elbette hiçbir mantıklı ve bilimsel temeli yok. Bir teknoloji şirketi olan Apple da bu hurafelere pabuç bırakmadan sırası 13 olarak gelen telefonun adını değiştirmedi.

Haberin Devamı

California’daki küresel lansmanda amiral gemisi “iPhone 13”ü tanıttı. Hayata dokunan yenilikleriyle tanınan bir teknoloji devi olması nedeniyle insanlar her sonbaharda devrim niteliğinde şeyler bekliyor. Fakat bu beklentiyi çok karşılanabilir bulmuyorum. İyi bir teknoloji kullanıcısı olarak olgunlaşmış, oturmuş ve hataları giderilmiş sistemleri tercih ederim.

Tüketicilerden gelen maksimalist taleplere yanıt vermek adına ürün ve modellerde her seferinde köklü değişiklikler yapmak gerekmiyor. Bunun belki de en çarpıcı örneklerini otomotiv dünyasında görüyoruz. Porsche 911, neredeyse 50 yıldır birbirine çok benzeyen tasarımlarla üretime devam ediyor. Volkswagen Golf de son 20 yılda kimliğini çok değiştirmedi.

Endüstri; daha çevreci, uygun maliyetli ve gelişmiş araçları üretme arayışında. Apple’ın yol haritasında da bu yaklaşımı görüyorum. Ürünü sadeleştirme, daha iyi çalışır duruma getirmek gibi bir öncelikleri var. Ayrıca neredeyse her kategori için farklı özelliklerde bir ürün sunuyorlar. Yine otomotiv dünyasından bir örnekle, Mercedes Benz bu yaklaşımla her boşluğa bir araç sunarak ciddi pazar hakimiyeti kazandı.

Telefon gibi hayatımıza bu kadar giren ve neredeyse vazgeçilmez olan başka teknoloji ürünü yok. Verimli ve yararlı olabilmesi için sorunsuz çalışmalarını bekliyoruz. Bunun da en önemli yolu yazılımların iyileşmesinden geçiyor. Görebildiğim kadarıyla Apple, bu konuya en az ürünler kadar öncelik veriyor. Telefonlar; yapay zekâ ve nesnelerin internetini kullanarak diğer akıllı teknolojilerle bütünleşiyor.

Haberin Devamı

Uzaktan evi idare etmek, otomobili anahtarsız çalıştırmak mümkün hale geldi. Apple bunun ilk uygulamasını bir süre önce BMW ile başlatmıştı. Şirketin geçtiğimiz günlerde paylaştığı güncelleme, cihazların hiçbir linke tıklanmadan hacklenmesinin önüne geçmeyi amaçlıyor. Bilgi güvenliği, devletler ve kurumlar kadar kişiler açısından da hayati nitelikte. Bu alandaki çalışmalar o nedenle çok değerli.

Uğursuz 13 hurafesine pabuç bırakmadılar

Diğer taraftan yeni ürünlerin pil ömürlerinin artması ve özellikle bazı serilerde 1 TB depolama seçeneği sunulması bence çok iyi oldu. Apple CEO’su Tim Cook’un katılımıyla iPhone 13 ile birlikte yeni iPad ve Apple Watch 7’nin de tanıtıldığı sunumu izlerken iki kez “Keşke” dedim.

1- Ülkemizde elektronik ürünlerden bu kadar yüksek vergi alınmıyor olsaydı, yüksek teknoloji ürünleri geniş kitlelere, özellikle gençlere daha uygun şekilde ulaşabilseydi. Gençlerin merak ve yaratıcılık duygusuna katkı verebilselerdi.

Haberin Devamı

2- Türkiye’de internet hızımız daha iyi olsaydı. Beklenen yatırımlar geciktiği için şu anda internet hızı ve verimliliği en düşük ülkelerden biriyiz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder