İçişleri Bakanlığı çok gelişmiş bir teknoloji üssü haline gelmiş. Dışarıdan bakıldığında herhangi bir kamu binası gibi görünen yapının altında bambaşka bir dünyayla karşılaştım. Türkiye’nin bütün bölgelerinden gelen kamera görüntülerinin izlenip analiz edildiği GAMER isimli merkez, devasa ekranları ve gelişmiş bilgisayarlarıyla Amerika Birleşik Devletleri’ndeki NASA üslerini andırıyor. İHA ve SİHA’ların Türkiye’nin dört bir yanını kare kare takip ettiği başka bir bölümde güvenlik güçleri terörle mücadelede paradigmayı değiştiren faaliyetlere imza atıyor. Bir başka salonda ülkenin farklı noktalarından toplanan bilgi ve istihbaratın analiz edildiği bir ünite yer alıyor. İçişleri Bakan Süleyman Soylu ile Ankara’da bir araya geldik. Güvenlik ve terörle mücadele alanındaki son gelişmeleri konuştuk. Bakan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sayesinde bu başarıların yolunun açıldığını ifade etti.
Türklerin başarısı
İçişleri Bakanlığı’nın teknolojik dönüşümünü anlatırken “Bilim kurgu filmlerinde gördüğüm pek çok olgu burada gerçeğe dönüştü. Üstelik Türk uzman, mühendis ve yazılımcıların emeğiyle ortaya çıktı. Kaynak kodları da bizde, yani hiç kimseye bağımlı değiliz” ifadesini kullandı. Soylu, “Avrupa düzensiz göçle ilgilenmiyor, çatışma bölgelerinin sınırında değil, DAEŞ gibi, PKK gibi bir tehdidi yok.
Bu dezavantajlara rağmen hem kendi gelişmesini sağlayan hem de bütün bu tehditlere karşı tedbir alan bir Türkiye var. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin getirdiği sadelik, koordinasyon becerisi iş yapmayı kolaylaştırdı ve netleştirdi. TSK, Emniyet, Jandarma, MİT, Sahil Güvenlik gibi güvenlik kurumları arasındaki ilişki, tarihin en iyi seviyesinde. Bunu sağlayan da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’dir. Kişilere bağlı bir yapı değil artık. Artık FETÖ gibi işin içine fitne karıştıran da yok.
Cumhurbaşkanı’nın net iradesi ve kararlılığı başarıdaki en büyük faktör. Ayrıca terörle mücadelede toplumsal destek çok önemli” dedi. İçişleri Bakanı, ATAK helikopteri, İHA ve SİHA’ların güvenlik güçlerimize büyük bir özgüven getirdiğinin altını çizdi.
“Teknoloji kullanma kabiliyetimiz olağanüstü seviyeye ulaştı. Şimdi ALTAY tankı üretilip güvenlik güçlerine iletildiği andan itibaren Türkiye bambaşka bir Türkiye olacak. Genel maksat helikopterlerimiz, yerli mühimmatlar gücümüze güç katacak. Siber güvenlikte de çok üst düzey seviyedeyiz” değerlendirmesini yaptı.
Yüzümü tanıdı
Bakan yeni teknolojilerin nasıl çalıştığını göstermek için telefonu eline aldı ve bir uygulamayı açarak benim fotoğrafımı çekti. Akıllı uygulama yüzümü tanıdı ve kimlik bilgilerimi ekrana getirdi. Pasaport işlemleri sırasında çekilmiş eski ve yeni fotoğraflar karşıma çıktı. Bu teknoloji Türkiye’nin dört bir yanında suçluların takibi ve izlenmesinde kullanılıyor. Bakan Soylu, sistemin gelişmiş yüz okuma ve tarama teknolojisi sayesinde yüzüne estetik operasyon yaptırmış olanları bile çok düşük hata oranıyla tanıdığını anlattı.
Larkin ile trafik mesajı
İçişleri Bakanlığı’nın öncelikleri arasında trafik kazalarıyla mücadele var. Bakan Soylu, Türkiye’nin ölümlü trafik kazalarını yarı yarıya azaltma başarısı gösteren iki ülkeden biri olarak uluslararası kayıtlara geçtiğini söyledi. Bakan, trafikte kurallara uymanın önemini vurgulamak üzere çok çarpıcı 5 film hazırlatmış. Filmlerden birinde büyük başarılara imza atan engelli yüzücü Sümeyye, diğerinde Anadolu Efes’in milli formayı da giyen basketbolcusu Shane Larkin var.
WhatsApp'a alternatif
İçişleri Bakanlığı’na bağlı üst düzey isimler, WhatsApp gibi iletişim ağlarına alternatif olarak geliştirilen bir akıllı telefon uygulaması kullanıyor. Uçta uca şifreli ve kaynak kodları yerli olan sistem halen 50 bin Emniyet mensubunun telefonunda yüklü durumda. Valiler de bu sistemin içinde.
EKDS başlıyor
Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi’nin kısa adı olan EKDS bu ay itibarıyla kullanılmaya başlanacak. Sistemin en önemli amacı; sahtecilikle mücadele ederek mağduriyetlerin önüne geçmek. Kimlik doğrulaması, parmak izi ve TC kimlik kartlarının içindeki çiplere yüklenecek bilgiler sayesinde olacak. Otellerden araç kiralama işlerine kadar bütün işlemlerde bu bilgilerden yararlanılacak. EKDS’nin devreye girmesiyle hukuk davalarının da ciddi olarak azalması bekleniyor. Kartlar, ikili anlaşma yapılan ülkelerde seyahat belgesi olarak da kullanılabilecek.
Elektronik kelepçe merkezi
Toplam 15 ilde pilot olarak başlatılan elektronik kelepçe uygulaması, yakında 81 ile yaygınlaştırılacak. Elektronik kelepçe uygulamasıyla, aile mahkemeleri hakimleri tarafından verilen kararlara istinaden, şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişilerin şiddet mağdurlarına yaklaşıp yaklaşmadığı izlenebiliyor. İhlal olduğu takdirde mağdur ve failde bulunan cihazlara bildirim gönderilerek ikaz yapılabiliyor.