Türkiye’nin uzay çalışmaları konusunda bazen “Bu kadar iş ve zorluk arasında, neden bu projelere bu kadar kaynak ayrılıyor” gibi eleştiriler getiriliyor.
Ben böyle düşünmüyorum. Türkiye şimdi hızlı şekilde adımlarını atmazsa yarın çok geç olacak. Zaten Batı’nın gelişmiş ülkeleriyle aramızda bu kadar makas açılmışken, koşar adımlarla ilerlemek, bilim ve teknoloji hedeflerini öncelikler arasına almak şart.
Türkiye’nin Ay’a inişi de içeren uzay programı ayrı bir başlık fakat ben konunun uydu tarafını çok elzem ve ertelenemez nitelikte görüyorum.
Bu doğrultudaki en önemli girişimlerden olan Türksat 5B uydusunun fırlatılma törenini takip etmek üzere cumartesi gecesi Ankara Gölbaşı’ndaki Türksat tesislerine gittim. Tören başlamadan önce Türksat Kurumsal İletişim Direktörü Dr. Ruşen Kömürcü ile sohbet ettik.
Türksat’ın imkan ve kapasiteleri hakkında benim de ilk kez duyduğum ülkemiz adına çok gurur verici bilgiler paylaştı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Bakanlığın YouTube kanalı ve televizyonlar tarafından da yayınlanan güzel bir sohbet yaptık. Uyduların ömrü, ekonomiye katkısı, fırlatma işlemi için neden Space X’in tercih edildiği, bundan sonra neler yapılacağını ele aldık.
Türksat’ta uydunun atılma törenini izleyen gençlerin ilgisi ve heyecanı görülmeye değerdi.
Türkiye denizcilik ve sivil havacılıkta dünyanın en büyük filolarından birine sahip. Uydular alanında da hedefimiz üst ligde olmak. Zira Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu cumartesi günü yaptığı konuşmada “Uzayda izi olmayanın dünyada gücü olmaz” ifadesiyle hedeflediğimiz çıtanın ne kadar yüksek olduğuna işaret etti. Bakan Karaismailoğlu,
Airbus ve Space X isimlerinin öne çıktığını ancak Türkiye’nin saygın kurumları ASELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ ve TÜBİTAK’ın da uydu teknolojilerine milli katkı sağladıklarının altını çizdi.
Karaismailoğlu, havalimanlarından otoyollara, Çanakkale Köprüsü’nden yeni demiryollarına kadar Türkiye’nin çok kapsamlı bir hamle içinde olduğunun altını çizdi. Bütün bu süreçler içinde uzay çalışmaları ve uydulara ayrı bir önem verdiklerini söyledi.
Türkiye’de karasal düzeyde erişmenin güç olduğu yerlere de internetin götürüleceğini müjdeledi. Yayınımız devam ederken uydunun sorunsuz bir şekilde gönderilmesiyle ilgili süreçleri yerinde denetlemek üzere Florida’da bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ile de irtibat halindeydik.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç da, Türksat’ın bahçesinde bu etkinlik için kurulan kubbe şeklindeki çadıra iletilen anlık bilgileri sunum sırasında paylaştı.
Ankara Valisi Vasip Şahin de Türkiye adına yaşanan büyük heyecana ortak olan isimlerdendi. Türksat 5B’nin ağırlıklı olarak kapsama alanında Türkiye ile birlikte Ortadoğu ve Afrika olmasının çeşitli anlamları var.
Burası, son dönemde Türkiye’nin her anlamda daha güçlü ilişkiler kurduğu bir coğrafya. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın altını çizdiği gibi özellikle Afrika açılımıyla Türkiye’ye büyük bir ilgi oldu.
Yeni uydu, geniş bir fiziki coğrafyada Türkiye’nin ihracat ve ticareti geliştirmesine katkı sağlayacak. Belli servislerin kiralanması yoluyla da Türksat gelir elde edecek.