Pandeminin olumsuz etkileri, dövizdeki hızlı hareket, yükselen enflasyon gündemi meşgul etse de perde arkasında çarklar dönmeye devam ediyor. Özellikle AR-Ge ve inovasyon alanında sevindirici gelişmeler yaşanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ar-Ge harcamalarının, özel sektörün öncülüğünde bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 55 milyar liraya yükseldiğini açıkladı...
Bakan Varank’ın verdiği bilgilere göre son 20 yıl zarfında Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı binde 5’ten yüzde 1.09’a çıktı. Aynı dönem zarfında Ar-Ge istihdamı 6 kat artarak 200 bine ulaşırken, yerli patent sayısı da 20 kat artışla 8 bin 200’i buldu. Açıkçası hem 20 yılda kat edilen mesafeyi hem de salgın günlerinde böyle ciddi bir artış yaşanmasını son derece önemli buluyorum.
Ve bu sürecin daha da hızlanarak sürmesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü Türkiye olarak kilogram değeri 1 doların altına inen ihracat ürünlerimizin kilogram fiyatını 2 dolar ve üstüne taşımadan arzu ettiğimiz noktaya ulaşmamız oldukça zor. Bunu başarmak için de daha fazla AR-Ge yatırımına ve daha fazla inovasyona ihtiyacımız var.
KARAYOLLARINDA ‘ÇEVRE’ KAZANACAK
İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen iklim zirvesi, beklenenin aksine fazla sönük geçti... Zirvede, iklim değişikliğinin ana mağdurlarından olan gelişmekte ülkelere daha fazla maddi destek sağlanması yönünde somut adımlar atılamadı. Ancak zirveden ülkemiz için sevindirici bir iş birliği kararı çıktı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 13 ülke, 2040 yılından itibaren yollardaki tüm yeni kamyon ve otobüslerin çevre dostu olması konusunda anlaştı.
Hollanda’nın girişimiyle gündeme gelen ”emisyonsuz kamyon ve otobüs” önerisine Türkiye, Uruguay, Avusturya, Kanada, Şili, Danimarka, Finlandiya, Yeni Zelanda, Norveç, İsviçre, Lüksemburg ile İngiltere tam destek verdi. Anlaşma kapsamında, iklim krizine karşı 2050 yılına kadar yollardaki bütün otobüs ve kamyonların karbondioksit salınımının sıfıra indirilmesi planlanıyor.
Ülkemizde yolcu taşımacılığının yüzde 95.2’si karayoluyla yapılıyor. Yük taşımacılığı alanında ise karayolu kullanımının oranı yüzde 76.1... Bu oranlar AB ülkelerinde sırasıyla yüzde 79 ve yüzde 45... Rakamların da net olarak ortaya koyduğu gibi, imzalanan iş birliği anlaşmasından çevre adına en kârlı çıkan ülke Türkiye olacak. Karayolu taşımacılığı alanında atılan bu adımın, hâlâ somut bir yol belirleyemeyen tüm sektörler için bir işaret fişeği olmasını diliyorum.
YİNE ALİ BABA, YİNE REKOR
Çinli online satış platformu Alibaba, 2009’dan bu yana düzenlediği ve dünyanın en büyük online alışveriş festivali Bekarlar Günü’nde bu yıl yeni bir rekora imza attı. E-ticaret devi, 11 gün süren festivalde 85 milyar dolarlık satış yaptı. Ali Baba, geçtiğimiz yıla kıyasla satışlarını yüzde 8.5 oranında artırdı. 85 milyar dolarlık satış rakamı, ülkemizin yıllık ihracat rakamının 3’te 1’inden fazla. Gerçekten inanılmaz bir başarı.