Işınsu KestelliBir başarı öyküsü

HABERİ PAYLAŞ

Bir başarı öyküsü

Bazı insanlar vardır ki enerjileri ile çevrelerine ışık saçarlar. Aynı anda birden çok işe vakit ayırıp her birinde de başarıya ulaşırlar. Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu işte o isimlerden biri... 1980 yılında Bornova Anadolu Lisesi’ni üçüncülükle, 1986’da Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni birincilikle bitirdi. 1992 yılında Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz uzmanı, 1996’da doçent, 2001 yılında profesör oldu. Halen Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görev yapan Yorgancıoğlu, 2019 yılı içinde hem Amerikan Toraks Derneği hem de Avrupa Derneği tarafından Yaşam Boyu Hizmet Ödülü’ne layık görüldü.

Haberin Devamı

Bununla da kalmadı; Dünya Sağlık Örgütü Solunum Bölümü Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Avrupa Parlamentosu Aktif ve Sağlıklı Yaşlanma Projesi Türkiye sorumlusu olan Yorgancıoğlu’nun yayınlanmış 200 civarında bilimsel makalesi bulunuyor. Arzu Hanım, bir ömre bunca başarı sığdırmasına rağmen dur durak da bilmiyor. Anadolu Üniversitesi Açık Öğrenim Fakültesi Aşçılık Bölümü’nde öğrenim görüyor.

Özel ilgi alanı olan yeme içme sanatı konusunda ulusal ve uluslararası sertifikalara sahip. Yazdığı yemek kitabı “Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri” ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin “Bir Işık da Siz Yakın Projesi ” kapsamında bugüne kadar 30 üniversiteli kız öğrenciye burs sağladı. 35 ve 31 yaşlarında iki evlat, üç de torun sahibi olan bu başarılı kadını ayakta alkışlıyorum. Gazetelerde ve televizyonlarda topluma iyi örnek oluşturan Arzu Hanım gibi isimleri daha fazla görmeyi diliyorum.

BUZLAR ERİYOR!

Başlıktaki ifade daha çok diplomasi dilinde ve iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmeye başladığı durumlarda kullanılsa da bu kez herhangi bir teşbih söz konusu değil; gerçekten buzlar eriyor. Grönland’daki buzullar 1990’lı yıllara göre tam yedi kat daha hızlı eriyor.

1990’larda yılda 33 milyar ton olan buz kaybı miktarı, günümüzde 254 milyar tona yükseldi. Erime bu hızla devam ederse, deniz seviyesindeki yükseliş 2100 yılına kadar 67 santimetreye ulaşacak. Yüzyılın sonuna kadar her yıl 400 milyon insan sel riski altında kalacak.

Haberin Devamı

Bizler henüz yeterince ciddiye almasak da çocuklarımız, torunlarımız ve gelecek nesiller adına herkesin iklim felaketinin etkilerini önlemek için çaba göstermesi gerekiyor. Bunu yarınlara borçlu olduğumuzu hiç aklımızdan çıkarmamalıyız.

DURUM ÇOK CİDDİ

İklimle ilgili gelişmelere bu köşede sık sık yer vermeye çalışıyorum çünkü bu konunun gelecekte hemen her sorundan daha ciddi sonuçları olacağına inanıyorum. ‘İzmir Yeşil Şehir Eylem Planı’ bilgilendirme toplantısında açıklamalarda bulunan Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz da sözleriyle, endişelerimde ne kadar haklı olduğumu kanıtladı.

Kurnaz, bu yüzyılın sonunda yağışların yüzde 30 oranında azalacağı, ciddi su sıkıntısı yaşanabileceği ve İzmir’de 55 dereceyi bulan sıcaklıklar görülebileceği uyarısında bulundu. Bu sorunu ciddiye almayalım da ne yapalım, siz söyleyin lütfen.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder