Türk futbolunda bir ilk yaşandı... İzmir’in köklü kulübü Göztepe, bir süredir hisse devri için görüştüğü Danimarkalı iş insanı Rasmus Ankersen’in sahibi olduğu Sport Republic şirketi ile anlaştı. Kulübün yüzde 70 hissesi Sport Republic’e geçti. Atılan resmi imzalarla birlikte, Göztepe, yabancı bir şirketten yatırım alan ilk Türk kulübü oldu. Rasmus Ankersen ilginç bir spor insanı... Henüz 18 yaşındayken Midtjylland formasıyla çıktığı ilk maçta yaşadığı ciddi sakatlık nedeniyle futbol hayatı sona erdikten sonra farklı bir kariyere yönelmiş.
Yıllarca çeşitli idari görevlerde çalıştıktan sonra, 39 yaşındayken, o talihsiz sakatlığı yaşadığı Danimarka’nın Midtjylland kulübünde takım sorumlusu olarak göreve getirilmiş. Ve kulübü şampiyon yaparak Avrupa sahnesine çıkarmış. Bu noktadan sonra da rotasını İngiltere’ye çevirerek ilk olarak Brendford’ta çalışmış. Brendford’u tam altı yıl boyunca yöneten Ankersen, kulübü 74 yıllık tarihinde ilk kez Premier Lig’e çıkararak büyük bir başarı elde etmiş.
Göztepe’ye gelince... İzmirli sporseverlere Göztepe’yi uzun uzun anlatmaya gerek yok. Tarihi başarılarla dolu ama aynı zamanda da bir dönem art arda düşülen ligler sebebiyle büyük sıkıntılar yaşamış bir kulüp. Takımına ve renklerine son derece bağlı olan hem ateşli hem de duygusal bir taraftar kitlesine sahip.
Göztepe’yi yeniden eski görkemli günlerine kavuşturmak için uzun soluklu bir mücadele veren Mehmet Sepil ve yönetiminin kazandırdığı, kulübe adın veren semtin tam kalbindeki modern Gürsel Aksel Stadyumu ile de göz kamaştıran bir kulüp Göztepe. Geçen sezon 1. Lig’e düşen Göztepe’nin yeni ortaklık yapısı, Sport Republic’in güçlü sermayesi ve uluslararası bağlantıları ile farklı bir başarı öyküsü yazacağını düşünüyor ve başarılar diliyorum.
BU KAYBI TELAFİ ETMELİYİZ
Türkiye, ikinci milenyumun ilk yıllarından itibaren dünyanın en gözde toplantı ve kongre merkezlerinden biri haline gelmişti. Kısa adı ICCA olan Uluslararası Kongre ve Kongreciler Birliği’nin 2013 yılında açıkladığı sıralamada, düzenlediğimiz 221 uluslararası kongre ile dünyada 18’inci sıraya yükselmiştik. İstanbul da dünya kentleri arasında 8’inci basamağa kadar çıkmıştı.
2016’daki hain darbe girişimi ve 2020 yılında dünyayı esir alan COVID-19 salgını işleri tepetaklak etti. ICCA’nın yıllık istatistik raporunda yer alan verilere göre 2021’de daha önce planlanmış 7 bin 908 uluslararası kongre ve toplantıların yüzde 47’sini oluşturan 3 bin 718’i sanal ortamda gerçekleştirildi. 332 uluslararası etkinlik iptal edilirken, 2 bin 157’si ertelendi. 127’sinin yeri değiştirilirken sadece 534 kongre ve toplantı gelişmelerden etkilenmedi.
Yaşanan olumsuzluklar neticesinde ise Türkiye, 20 basamak gerileyerek 38’inci sıraya indi. İstanbul ise hızlı bir çöküş yaşadı ve 133’üncü sıraya düştü. Uzmanlar, tüm ülkeleri etkileyen yüksek enflasyon, artan ulaşım ve konaklama maliyetleri sebebiyle daha uzun bir süre online etkinliklerin hakimiyeti devam edecek.
Hatta belki de asla eski görkemli günlere dönülemeyecek. Yaşanan bu talihsiz durumu, çok büyük bir potansiyele sahip olduğumuz bir alanda yaşanan kıymetli bir kayıp olarak görüyorum ve bu konuda çözüm üretebilecek tüm kurum ve kuruluşları göreve davet ediyorum.
ÇEVRECİ ÇOCUKLARA ÖDÜL
Çeşme’de güzel şeyler oluyor... Belediye plastik atık kullanımını azaltmak için son derece etkin bir uygulama başlattı. 100 adet geri dönüşüm malzemesini Çeşme Belediyesi Alaçatı Ek Hizmet Binasına getiren 5-15 yaş arasındaki çocuklara, bir ebeveynleriyle birlikte su parkına ücretsiz giriş bileti veriliyor. Bu sayede hem çevre kirliliği önleniyor hem çocuklar eğleniyor hem de geleceğimizi emanet edeceğimiz nesillerin çevre bilinci gelişiyor. Başta Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran olmak üzere emeği geçen herkesi kutluyorum.