İklim değişikliğini ya da giderek yaygınlaşan tanımla iklim krizini bir aldatmaca olarak tanımlayan Donald Trump’ın Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olmasına artık sayılı günler kaldı.
Trump’ın önceki başkanlık döneminde, Barack Obama yönetiminin iklim değişikliği ile mücadele için attığı adımlar ortadan kaldırılmış ve çevre koruma mevzuatı zayıflatılmıştı.
Son seçim kampanyası süresince benimsediği söylem ise aynı yaklaşımı daha da kuvvetlendirmeye hazır olduğunu gösteriyor.
Yeni ABD Başkanının politikaları bu yönde olsa da doğa kendini en sert şekilde ifade etmeyi sürdürüyor.
ABD’nin Los Angeles eyaletinde kontrolden çıkan yangınların neden olduğu yıkım hızla büyüyor.
Bilim insanlarına göre, yüzlerce binanın yanmasına, şimdilik 50 milyar dolar maddi zarara ve 137 binden fazla kişinin Los Angeles’tan tahliye edilmesine neden olan yangıları tetikleyen neden; iklim krizi...
Uzmanlar güçlü rüzgârlar ve yağış eksikliğinin yangınları körüklediğini ve iklim değişiminin bu tür yangınların çıkma olasılığını artırdığını belirtiyor.
ABD’nin Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi de Los Angeles’taki yangınlarla ilgili açıklamasında “İklim krizi, artan sıcaklık, uzamış kuraklık ve susamış atmosfer; orman yangınları riskini ve kapsamını artırmada önemli bir etken oldu” ifadelerine yer verdi.
Açıklamada, son yıllar ortalamanın çok altında yağış alan ve kuraklıkla yüzleşen Kaliforniya’nın savunmasız durumda olduğu kaydedildi.
DÜNYA ISINIYOR
ABD’deki yangınlar sürerken, iklim krizinin etkilerini gözler önüne seren bir başka açıklama da Dünya Meteoroloji Örgütü’nden geldi.
WMO’nun, altı uluslararası kuruluşun verilerine dayanarak hazırladığı raporda, “Yüzey sıcaklığının 1850-1900 dönemini kapsayan sanayi öncesi ortalamanın yaklaşık 1.55 derece üzerinde kaydedildiği 2024 dünya tarihindeki en sıcak yıl oldu” ifadesi kullanıldı.
Ayrıca, 2015-2014 dönemi, kayıtlara geçen “en sıcak 10 yıl” oldu.
Raporda görüşlerine yer verilen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de “Açıklanan veriler, küresel ısınmanın somut ve inkar edilemez bir gerçek olduğunu bir kez daha kanıtladı.
İklim felaketinin en kötüsünden kaçınmak için hâlâ zaman var. Ancak liderler hemen harekete geçmeli” dedi.
Guterres’in bu sözlerinin hem Trump hem de iklim krizini dikkate almayan diğer liderler ve kuruluşlar nezdinde bir karşılık bulmasını diliyorum.
MUHTEŞEM KEŞİF
Yeni yıl öncesi yaşanan koşuşturma ve tatlı telaş içinde yazamadığım bir haberi paylaşmak istiyorum sizlerle...
Harika bir keşiften söz edeceğim izninizle.
Türk bilim insanlarınca tasarlanan ve yerli imkanlarla üretilen robotik sualtı araçlarıyla yapılan araştırmalarda, Dokuz Eylül Üniversitesi Sualtı Kültür Mirası ve Denizcilik Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nce (SUDEMER), Ayvalık’ın 2.5 mil açığında, milattan sonra 5’inci yüzyıl sonuna tarihlenen önemli bir gemi batığı tespit edildi.
SUDEMER Müdürü Doç. Dr. Harun Özdaş’a göre, 43 metre derinlikte yer alan batık, Kuzey Afrika ya da Kıbrıs’tan İstanbul’a gidiyordu ve Ayvalık açıklarında fırtınaya yakalanarak battı.
Gemi yaklaşık 15 metre uzunluğunda ve 9 metre genişliğinde. Gemide, önemli bir bölümü sağlam durumda 10 bin tabak bulunuyor.
Uzmanlar, bu batığın tek başına bir müze açabilecek derecede önemli bir keşif olduğu konusunda hemfikir.
Umarım, çok yakın bir zamanda gemiyi ve tabaklarla sınırlı sayıdaki anforayı Ayvalık’a yakışacak modern bir müzede ziyaret etme şansına erişiriz.