Bundan dokuz yıl önce tarih öğretmeni Sema Gür tarafından, “erkek egemen” bisiklet turlarına alternatif olarak İzmir’de başlatılan “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu”, bugün dünyaya örnek bir “kadın ve bisiklet hareketi” haline geldi. Gür’ün, Pınar Pinzuti ile birlikte büyüttüğü organizasyon, yıllar içinde tam 30 ülkeye ve 150’den fazla kente yayıldı.
Dünya şehirlerinde düzenlenen eş zamanlı bisiklet turlarında binlerce kadın birlikte pedal çevirerek bu örnek hareketin parçası oldu. 2022 yılında Birleşmiş Milletler tarafından Bisiklet Özel Ödülü alan “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu” yıllar içinde İtalya’dan Almanya’ya Kanada’dan Hindistan’a birçok ülkede binlerce kadının bisiklete binmeyi öğrenmesine ve bisiklet kullanımını günlük hayatlarına dahil etmelerine vesile oldu.
İzmir’den doğan ve dünyaya yayılan bu güzel hareketin bir parçası olmak istiyorsanız, bisikletinizi alın, en güzel giysilerinizi giyin, gönlünüzce süslenin ve bugün saat 18.00’de, Karşıyaka’daki “Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı”na koşun... Detaylı bilgi almak için www. suslukadinlarbisikletturu.com internet sitesini ziyaret etmeyi de unutmayın.
ÖNCE KENDİ ÇÖPÜMÜZÜ DÖNÜŞTÜRELİM
Son yıllarda giderek daha çok sorun yaratan ve buna bağlı olarak da daha yoğun konuşulan bir konu ithal çöp sorunu... Her şey Çin’in 2018 yılında plastik atık ithalatını, 2021’den itibaren de her türlü katı atık ithalatını yasaklamasıyla başladı... Çin, 2018’e kadar dünyada üretilen katı çöplerin yüzde 40’ını ithal ediyordu.
O kapının kapanmasıyla birlikte dünyanın çöpü kendine yeni bir adres aramaya başladı. 2016 yılında Avrupa’dan Türkiye’ye 3 bin 616 ton plastik atık gelirken Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) 2021 atık ihracatı verilerine göre Türkiye 2021 yılında 14.7 milyon tonla Avrupa Birliği’nden en fazla atık ithal eden ülke oldu. Aynı yıl ikinci sırada yer alan Hindistan’ın ithal ettiği çöp miktarı sadece 2.3 ton. Yine Eurostat verilerine göre Türkiye Avrupa’nın plastik atık ihracatında yüzde 28 ile ilk sırada yer alıyor. Ve Avrupa’dan Türkiye’ye yönelik plastik atık ihracatı son 16 yılda tamı tamına 196 kat artmış durumda...
Türkiye’ye en çok plastik atık gönderen ülkeler ise İngiltere, Belçika, Almanya, Hollanda ve Slovenya... Ülkemizin hammadde ihtiyacı ortada. Elbette ki bunu bir şekilde temin etmek zorundayız. Ancak Avrupa’nın çöpüyle uğraşacağımıza önce kendi atıklarımızı en üst düzeyde dönüştürmek için uğraşalım. Nasıl ki Brezilya’dan söküm için Aliağa’ya getirilen asbestli uçak gemisini tek ses olarak yoldan çevirdiysek çöp ithalatına da hep birlikte hayır diyelim.
BUZDAN HALKALAR
Gezegenler arasında en farklı ve en dikkat çekici olanı hiç şüphesiz ki Satürn... Ne de olsa onu diğer gezegenlerden ayıran çevresindeki halkalar ona ayrı bir cazibe ve gizem katıyor. Bu halkaların sırrı şimdiye dek net olarak çözülememişti. Cassini görevinin uçuş verilerini ve elde edilen detayları inceleyen Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve California Santa Cruz Üniversitesi’nde görevli bilim insanları, bu konuda önemli bir mesafe kat etti.
Bilim insanlarına göre, Satürn’ün uydusu olan Chrysalis, milyonlarca yıl önce gezegene fazlasıyla yaklaştı ve parçalandı. Yoğunluklu olarak donmuş sudan oluşan Chrysalis’in dağılan buz parçacıkları Satürn’ün halkalarını oluşturdu. Elbette ki bu bulgu da kesin değil ama şu ana kadar yapılanların en akla yatkın olanı kabul ediliyor.