Yeni dünya düzeni, her yeni güne mutsuz başlamak adına maalesef sınırsız seçenek sunuyor. Bölgesel savaşlar, evinden barkından olan milyonlarca mülteci, dünyayı kasıp kavuran ticari anlaşmazlıklar, giderek derinleşen gelir uçurumu... Oysa tüm bunlar, birey olarak değiştirmeye gücümüzün yetmeyeceği şeyler. Yapmamız gereken, bireysel olarak yolumuzu aydınlatmaya çalışmak, çevremiz ve insanlık için, fayda üretmek için bıkıp usanmadan uğraşmak...
Tıpkı Betül Kaçar gibi; tıpkı Hasan Kartal gibi... Betül Kaçar, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Arizona Üniversitesi’nde Astronomi ve Moleküler Hücre Biyolojisi departmanında görev yapan bir Türk bilim insanı... Henüz 36 yaşında. Giresunlu bir ailenin çocuğu. Marmara Üniversitesi’nde kimya eğitimi gördü. Üniversitede okurken, uluslararası konferanslarda gönüllü olarak çalışmaya başladı. Kendi deyişiyle proteinlere, moleküllere âşık oldu. Ve soluğu ABD’de alıp eğitimini orada sürdürdü.
Önceki gün Twitter’dan yaptığı paylaşımla da NASA’nın evrendeki yaşam izlerini araştırmak için kurduğu ekibe kabul edildiğini açıkladı. Saatlerce sosyal medya gündeminin zirvesinde kalan Kaçar’a tebrik mesajları yağdı. Türk bilim insanı, kendisine “Cumhuriyet çocuğu” diye hitap edenlere de şu ifadelerle karşılık verdi: “Borcumuz, biz kadınlara eğitim fırsatı ve eşitliği veren Cumhuriyet’e; keşiflerimiz ise tüm insanlığa hediye.”
İkinci güzel insan ise öğretmen Hasan Kartal... Hasan Kartal, dar gelirli bir ailenin dokuzuncu çocuğu. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümünü bitirdi. Babasının, “Yaptığın işi basit görme, emek ver” öğüdünü unutmadı. Ve kendi isteğiyle atandığı Diyarbakır’ın Sur İlçesi’ne bağlı Kumrucuk Köyü’nde dünyanın en iyi eğitim sistemi kabul edilen Finlandiya modelini hayata geçirdi. “Mahrumiyet ve yoksulluk çocukların kaderi olamaz” diye yola çıkan öğretmen Hasan, 31 kişilik birleştirilmiş sınıfta kolej eğitimi veriyor.
Okul bahçesinde sebze meyve yetiştiriliyor. Konserveler, reçeller yapılıp turşu kuruluyor. Sobada yemekler pişiriliyor. Kümesten aldıkları yumurtalarla okulda kahvaltı yapılıyor. Hayat ders kitaplarından değil uygulamalı öğreniliyor. Sağlıklı beslenme, topluluk içinde görgü ve temizlik kuralları, sofra adabının yanısıra bilim, sanat, fen, teknoloji, mühendislik, kültür, sinema, spor, zekâ oyunları, kodlama, yaratıcı drama da uygulamalı anlatılıyor.
Betül Kaçar ve Hasan Kartal hem kendi yollarını aydınlatan hem çevrelerine ışık saçan güzel insanlar... Ülkemizde bu tür olumlu örneklerin çoğalması ve insanların çağın vebası mutsuzluğun değil umudun peşinden koşması dileğiyle iyi pazarlar.
ÇEVREYE 1 TRİLYON EURO
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, 2019 yılının aralık ayında kabul edilen “Avrupa Yeşil Anlaşması” ile Avrupa’yı 2050 yılına kadar ilk iklim nötr kıta yapma hedefini benimsemişti. Doğrusu, ilk bakışta bu uçuk bir hayal olarak görülmüştü. Ancak geçen hafta açıklanan yatırım planı AB ülkelerinin bu konuda ne kadar kararlı olduklarını tüm dünyaya gösterdi.
Plana göre, 2050’ye kadar karbon salınımlarının en az seviyeye indirilmesi için gelecek 10 yılda 1 trilyon euro yatırım yapılacak. AB, çevre dostu, yeşil, rekabetçi ve kapsayıcı bir ekonomiye geçiş için gereken yatırımları teşvik edecek. Umarım Avrupa’nın bu kararlılığı tüm dünya için bir örnek olur. Ve yıkıcı etkileri her geçen gün daha çok hissedilen iklim felaketinin hızı biraz olsun yavaşlatılabilir.
NİCE YAŞLARA BÜYÜK ALTAY
Kurtuluş Savaşı’nın direniş öyküsüne imza atan gençlerin kurduğu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ziyaret ettiği ender kulüplerden olan İzmir’in güzide temsilcisi Altay 106 yaşında... Türk futboluna Mustafa Denizli, Necati Ateş, Alpay Özalan, Okay Yokuşlu gibi pek çok yıldız yetiştiren değerli camia, yakın geçmişte çok sıkıntılı günler yaşadı.
Ancak düştüğü yerden kalkmasını bilerek yeniden 1. Lig’e yükselme başarısını gösterdi. Şimdi de Süper Lig kapısını zorluyor. Yeni Alsancak Stadı’nın tamamlanmasıyla birlikte en az geçmişi kadar parlak bir gelecek yazacağına inandığım Büyük Altay’a ve siyah beyaz renklere gönül verenlere başarılarla dolu yıllar diliyorum.