Işınsu KestelliTeknofest heyecanı Ege'de

HABERİ PAYLAŞ

Teknofest heyecanı Ege'de

İzmir, Cumhuriyetin öncü kenti... İlk iktisat kongresinin ev sahibi. Fuarcılığın merkezi.

Hem kentin kimyası hem insanlarının heyecanı sayesinde İzmir her zaman yeniliklere açık olmayı başardı.

Bu nedenle, 27 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında İzmir’de düzenlenecek olan Teknofest, muhtemelen şimdiye kadar yapılanların en renklisi olacak. Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali olan Teknofest İzmir, coşkuyu ve heyecanı göklere taşıyacak. Çiğli Havalimanı’nda düzenlenecek beş günlük festivalde teknoloji ve girişim yarışmaları, hava gösterileri, hava ve kara araçları sergisi, eğitici atölye etkinlikleri, dikey rüzgâr tüneli, simülasyon deneyim alanları, “Refik Anadol Makine Hatıraları: Uzay” Sergisi, planetaryum gösterimleri, sahne gösterileri ve çeşitli aktivitelerle dolu Teknofest’e katılmak için internet sitesi üzerinden ziyaretçi kaydınızı oluşturun.

Haberin Devamı

Teknofest, Deneyap Fikir Maratonu ve Deneyap Makeathon, Take Off Girişim Zirvesi Ön Etkinlikleri ile milli teknoloji hamlesine katkı sunmaya devam edecek.

Tüm İzmirlilere, özellikle de gençlere bu büyük teknoloji şenliğine katılmalarını öneriyorum.

TARIMDA DEV ADIM

Türkiye, 2001 yılından bu yana; yani 22 yıldır tarımda neyi, nerede, ne kadar ürettiğini, ülkede kaç koyun, kaç inek, kaç tavuk olduğunu net olarak bilmiyor.

 Elbette ki rekolte tahmini yapılıyor, ürün bazlı üretim miktarları tespit ediliyor veya hayvan varlığının istatistiği tutuluyor. Ama hiçbiri gerçek bir tarım sayımının yerini tutmuyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da göreve gelir gelmez bu eksikliğin bir an önce giderilmesi için düğmeye basmıştı. Geçen hafta içinde de Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) arasında “Genel Tarım Sayımı Yapılmasına İlişkin Protokol” imzalandı.

Bu sayım, tarımsal üretim ile ilgili kısa, orta ve uzun vadeli vizyonel politikaların belirlenmesine katkı sunacak. Çalışma ile istatistik, işletme bilgisi, hayvan sayısı, arazi bilgisi gibi akla gelen tüm tarımsal verilerin sayılarak kayıt altına alınacak.

Haberin Devamı

Elde edilecek sonuçlar, planlı üretim ve sözleşmeli üretim gibi tarım ve hayvancılık politikalarının odak noktasını oluşturacak.

OTOMOBİL UÇAR GİDER

Türkiye, önemli bir otomotiv ülkesi. Sektörün 2022 tüm araç tipleri, yedek parça dahil toplam ihracatı 31.5 milyar dolar. Sadece otomobil ihracatı ise 9 milyar dolar.

Peki hiç merak ettiniz mi; dünyada hangi ülke ne kadar araç üretiyor? Bu alanda rekor kimde; sıralama nasıl?

Biraz araştırdığımda bu alanda açık ara birinci olan ülkenin Çin olduğunu gördüm. Çin, yılda 23.83 milyon adet araç üretiyor. Onu 6.57 milyon ile Japonya, 4.44 milyonla Hindistan, 3.48 milyonla Almanya, 3.44 milyonla Güney Kore takip ediyor.

1.8 milyonluk üretimle Brezilya ve İspanya onları izliyor. İlk 10’un diğer üç ülkesi 1.75 milyonla ABD, 1.22 milyonla Çekya, 1.21 milyonla Endonezya. Türkiye ise 827 bin adetlik üretimiyle, Fransa ve Slovakya’nın ardından dünya otomotiv liginde 13’üncü sırada.

Açıkçası böylesine önemli bir listedeki yerimiz gayet iyi. Ama daha önem arz eden ise bu rakamı artırabilecek potansiyelimizin olması.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder