Yavuz Turgul ile 7. beraberliği “Yol Ayrımı”nın vizyona girdiği haftada Şener Şen’in kariyerinin en iyi performanslarını sizler için derledim. 1964’ten günümüze oynadığı 100’ü aşkın filmde, Hüsamettin’den Maho’ya uzanan çeşitli karakterlerle ikonik hale gelmiştir.
1-Muhsin Bey
Film: Muhsin Kanadıkırık
Yapım tarihi: 1987
Yönetmen: Yavuz Turgul
Değeri: Bilirkişi olarak Ali Nazik’le münasebette bulunan karakter, onun yarı dramatik-yarı komik tiplemelerinin başlangıcı gibidir. Bu açıdan da Şen’in kariyerindeki yeri paha biçilmez ve belirleyicidir.
2-Eşkıya
Film: Baran
Yapım tarihi: 1996
Yönetmen: Yavuz Turgul
Değeri: Şener Şen’in ilk net dramatik rolüdür. Aynı zamanda da en çok iş yapan filmini duyurmasıyla değerlidir. Göç ve eşkıyalık problemi onun tecrübesi ile etkili hale gelmiştir.
3-Haşmet Aşılkan
Film: Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni
Yapım tarihi: 1990
Yönetmen: Yavuz Turgul
Değeri: Mizahtan drama geçiş yapma açısından Şener Şen’in kilit rollerindendir. Yavuz Turgul ile ikinci birliktelikte Yeşilçam’ın boş aşk filmleri sosyal bir taşlamaya tabi tutulur. Elbette umut hep galip gelecektir.
4-Ağa
Film: Züğürt Ağa
Yapım tarihi: 1985
Yönetmen: Nesli Çölgeçen
Değeri: Ülkemizdeki ağalık sistemini hunharca eleştiren sosyal taşlamada Şener Şen de ikonik bir karakter yaratmıştır. Ağanın insanlarla diyaloğu ve ironisi dengeli ve anlamlıdır. Ses tonu ise zihinlerde…
5-Kumandan Hüsamettin
Filmler: Süt Kardeşler, Şaban Oğlu Şaban
Yapım tarihi: 1976, 1977
Yönetmen: Ertem Eğilmez
Değeri: Şaban ve Ramazan’a çektiren kumandan tiplemesi ses tonundan sakarlıklarına kadar çoktan kült sahneler yarattı bile! Bu başarının müsebbibi ise Şener Şen’di. Halen de ne zaman bu sahneler görsek onun adı anılır.
6-İbrahim
Film: Çıplak Vatandaş
Yapım tarihi: 1985
Yönetmen: Başar Sabuncu
Değeri: Çıplaklıkla fakirliğin alegorisini yapan, ezber bozma derdinde komedi. Elbette Şen’in Kemal Sunal’dan farklı bir boyuta açılmasının en önemli sebeplerinden biri olarak anılabilir. Şöhret sistemi ve medya ahlakının hicvedilmesi değerlidir.
7-Belediye Başkanı
Film: Selamsız Bandosu
Yapım tarihi: 1987
Yönetmen: Nesli Çölgeçen
Değeri: Şener Şen’in en ciddi rollerinden biridir. Çölgeçen’le beraber oluşturulan ‘bando üzerinden siyasi taşlama’ formülü meselesi olan bir filmi doğurmuştur.
8-Mesudiyeli Mesut
Film: Milyarder
Yapım tarihi: 1986
Yönetmen: Kartal Tibet
Değeri: Film Renée Clair’in 1931’te çektiği “Le Million”un resmi olmayan yeniden çevrimi olsa da Şener Şen’in dehasıyla akıllardadır. Piyangodan kazandığı parayı yalnız başına almak için her yolu deneyen, ailesine karşı gelen tip unutulmazlar arasında halen!
9-Şakir
Film: Çiçek Abbas
Yapım tarihi: 1982
Yönetmen: Sinan Çetin
Değeri: Sinema tarihinin önemli karakterlerinden şoför Şakir, İlyas Salman’a acı çektirmek için doğmuş gibidir. Bu ikilinin ‘masum-ahlaksız ilişkisi’ devreye girmese muhtemelen kariyerleri bu kadar benzersiz olmayabilirdi!
10-Badi Ekrem
Filmler: Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, Hababam Sınıfı Uyanıyor, Hababam Sınıfı Tatilde, Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor
Yapım tarihi: 1975, 1976, 1977, 1978
Yönetmenler: Ertem Eğilmez, Kartal Tibet
Değeri: ‘Hababam Sınıfı’ serisinin unutulmaz karakteri, Şener Şen’in komedi filmlerinin aranan yan oyuncusuna dönüşmesini sağladı. Bu açıdan dört filmdeki performans tepeden tırnağa izlenmeye açık!
11-Maho Ağa
Film: Kibar Feyzo, Erkek Güzeli Sefil Bilo, Banker Bilo
Yönetmen: Atıf Yılmaz, Ertem Eğilmez
Yapım tarihi: 1980
Değeri: Oyuncunun bıyıklı ve Anadolu aksanlı dolandırıcı kimliği için çok önemli bir karakterdir. İlyas Salman’ı kandıran karakter unutulmaz arasına da girmiştir. Halen skeçleri izlenmemektir.
12-Şener
Film: Arabesk
Yapım tarihi: 1988
Yönetmen: Ertem Eğilmez
Değeri: Her sahnede farklı bir kılığa girme ustalığı açısından değerli bir karakterdir. Şener Şen’in olgunluğundan ziyade komedideki dahiliğini öne çıkarır. Gani Müjde’nin sinemaya bu filmle senarist olarak girişi boşuna değildir.
13-Nazım
Film: Gönül Yarası
Yönetmen: Yavuz Turgul
Yapım tarihi: 2004
Değeri: Taksi şoförlüğe geçen öğretmenin mücadelesi fazlasıyla dramatik dönüşlerle anlam kazanır. Burada Şener Şen artık olgunlaşmış ve ciddi rollerin üstesinde gelmeye başlamıştır.
14-Namuslu
Film: Mutemet Ali Rıza
Yönetmen: Ertem Eğilmez
Yapım tarihi: 1984
Değeri: Başar Sabuncu’nun senaryosu sosyal komediye yatkın bir tiplemeye yol açmıştır. Şener Şen’in orijinal yaklaşımı da ‘Namuslu’yu nev-i şahsına münhasır bir yere yerleştirir şüphesiz…
15-Şener
Film: Bizim Aile
Yönetmen: Engin Orbey
Yapım tarihi: 1975
Değeri: Şener Şen’in Halit Akçatepe’den Adile Naşit’e, Tarık Akan’dan Münir Özkul’a uzanan kadroyla çıkış yaptığı ilk film belki de. Elbette ufak girişlerle iş bitirmesi onun sahne kimliğindeki ‘dolandırıcı prototipi’ni değerli hale getirmiştir.
KEREM AKÇA / akca.kerem@gmail.com
12 Kasım 2017, Pazar 12:30
Haberin Devamı