Mehmet CoşkundenizAşk acısına genel bir bakış

HABERİ PAYLAŞ

Aşk acısına genel bir bakış

Haberin Devamı

Neden aşk acısı çekeriz?

Kaybettiğimiz her şey bize acı verir. Çocukken bir oyuncağınızı kaybettiğinizde nasıl ağladığınızı hatırlıyorsunuz değil mi? Aşk, sahiplenme duygusunun en yüksek olduğu durumdur. Sevgilinize sahip olduğunuzu düşünürsünüz. Ve böylesine bağlı olduğunuz kişiyi kaybettiğiniz zaman müthiş bir boşluk duygusu içine girersiniz. Onu bir daha görememe hissi, bir daha aynı şekilde yaşayamamam hissi sizi deliye döndürür. Hele hele artık onun bir başkasıyla olabilme ihtimali acınızı daha da katlar. Aşk acısı ölüm acısına benzer. Kişi giden bir ilişkinin ardından büyük bir kayıp duygusu yaşar. Bu kayıp duygusu, beyin kimyasında bir karmaşa yaratıp, bozulmaya yol açabilir. Bozulan beyin kimyası, organizmanın neresi zayıfsa orada kendini gösterir. Kadınlarda bu, daha çok ağrı şeklinde olur. Erkeklerde ise tansiyon ya da mide-bağırsak sistemindeki rahatsızlık olarak ortaya çıkar.
[[HAFTAYA]]

* * *
Aşk acısı ne kadar sürer?

Sevilen bir kişinin kaybı karşısında yaşanan yasın bir süreci vardır. 2 ya da 6 ay içinde bu yas sürecinden mutlaka çıkmak gerekir. 6 ay sonra halen kişi üzüntüsünü azaltamadıysa, hayatını doğal biçimde sürdüremiyorsa, o kişinin psikolojisinde bir sorun olabilir. Bir de bitiş şeklinin nasıl olduğu önemli. Düzgün bir şekilde uzlaşarak mı bitti, kandırılma ve ihanet şeklinde mi bitti? Çekilen acıda, acının unutulma sürecinde bitiş şekli çok önemlidir. Travmatik biten ilişkiler daha uzun sürede unutulur. Sevilen kişiye öfke duyulması acıyı artırır.

* * *
Aşk acısı çekerken neden hayattan koparız?

İnsan aşk acısı çekerken kendisini çok yalnız ve aidiyetsiz hisseder. Bu acıyı çeken insanlır sıcak, karanlık ve yumuşak olan yatağına gömülerek annesinin rahmine dönüş hissini arar. Kendine verdiği değerde ciddi bir azalış meydana gelir. Ayrıca hayattan kopuşun bilimsel açıklaması da var. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre, kadınların ilişkileri bittikten sonra yaşadıkları duygusal çöküntü, beyin işlevlerinin değişmesine yol açıyor. Ayrılıkla birlikte büyük üzüntü duyan kadınların beyinlerinin duygu, motivasyon ve dikkat bölümündeki beyin hücrelerinin hareketinin azaldığı gözlenmiş.

Araştırma, en az 6 aylık bir ilişki yaşayan kadınlarla yapılmış. Kadınların hepsinin ayrılıktan sonra yaralarını sarma konusunda problemler yaşamış. Araştırma sırasında, yüksek çözünürlüklü manyetik rezonans görüntüleme tekniği (MR) kullanılarak eski erkek arkadaşlarını ya da kocalarını düşünen kadınların beyin hücrelerinin hareketleri görüntülenmiş. Bu görüntüler daha sonra kadınların herhangi birini düşünürken beyin hareketlerinin nasıl olduğuyla karşılaştırılmış. Buna göre, ayrılıktan sonra acı çeken kadınların beyinlerinde çok ciddi bir hareketlenme oluyor. Beynin üzüntüyle ilgili bölümünde hareketlenme artarken, motivasyon, dikkat ve duyguyla ilgili bölümlerinde ise azalma görülüyor. Bir başka deyişle hayattan kopuş başlıyor.

* * *
Bunun bir ilacı yok mudur?

Hayır yok. Hiçbir doktor bunun ilacını henüz bulamadı. Bazı uzmanlar, aşk acısını gidermek için beyne elektroşok uygulanabileceğini savunsa da bunu yaptırabilecek birini ben tanımıyorum. Aşk acısı bir süreçtir ve ancak yaşanarak geçer. Acının dibine inmeden yükseğe çıkamazsınız. Tıpkı zıplayan bir top gibi. Nasıl bir top yere vurmadan zıplamazsa siz de acının dibini görmeden iyileşemezsiniz. Bu süreçte ağlayacaksınız, sürüneceksiniz, hatta öleceğinizi düşüneceksiniz. Ama inanın bana ölmeyeceksiniz ve aşk acısının da kesinlikle geçtiğini göreceksiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder