Çiftler en küçük bir tartışmada bile “Bu ilişki bitti” deyip ayrılma yolunu seçiyor. Tabii ki bu gerçek bir ayrılık olmuyor. Birkaç günün ardından sinirler yatıştıktan sonra bir araya geliyorlar. Ama bu ayrılık oyunu her tartışmada devam ediyor. Ciddi bir olgu olan ayrılık “Nasıl olsa barışırız” denilerek değersizleşiyor. Ama her ayrılık ilişkiye önemli zararlar veriyor ve aslında ilk ayrılıktan itibaren geri dönülmez bir yola girilmiş oluyor. Öyleyse, ayrılmak yerine iletişim kurup sorunu çözmek gerek. Peki iletişim nasıl kurulacak? Konuşma nasıl yapılacak?
1-PROBLEMİN ÜZERİNİ ÖRTME
Çiftler birbirleri hakkındaki olumsuz düşüncelerin üstünü örtmek yerine bunu mutlaka dile getirmeli. Ancak bu dile getiriş kavga şeklinde değil, anlaşmaya ve sorunu gidermeye yönelik olmalı. Taraflar vücut dilleriyle değil (ağız eğerek, burun kıvırarak, göz işaretleri yaparak, umursamaz davranarak) sözlerle memnuniyetsizliklerini anlatmalılar. Böylece sorun kavgaya dönüşmeden çözülme imkanına kavuşur.
2-HAKLI DA OLSAN DİNLE
Tartıştığınız konuda haklı olabilirsiniz. Ama unutmayınki ilişki bir rekabet değildir. Sevgililer birbirinin rakibi değil, tarafıdır. Sevgilinizi kaybettikten sonra haklı olmanızın zerre kadar önemi kalmaz. Bu yüzden haklı olduğunuz durumda bile sevgilinize söz verip onu dinlemelisiniz, kestirip atmamalısınız. O davranışı neden yaptığını bir de onun ağzından dinlemelisiniz.
3-HER ZAMAN OLUMLU DÜŞÜN
Farklı karakterdeki insanlar elbette ki çeşitli olaylar karşısında farklı davranışlar sergileyecektir. Davranışlarımızı karakterimizle birlikte eğitimimiz, kültürümüz, terbiyemiz de belirler. Örneğin sizin üzüldüğünüz bir olaya, sevgiliniz kayıtsız kalabilir. Bu onun sizi sevmediği, önemsemediği anlamına gelmez. Bu bir çatışma gibi görünse de aslında bir zenginliktir.
4-ÇEVREDEN ETKİLENME
Çiftlerin en önemli sorunlarından biri de çevrelerinden (aile, arkadaşlar vs.) etkilenmeleridir. Bazen küçücük bir sorun çevrenin faktörüyle içinden çıkılmaz bir hale gelebilir. İnsan sosyal varlıktır ve ailesiyle de arkadaşlarıyla da sevgiliyken ilişkilerini sürdürecektir. Ama iç meseleler, özel sorunlar çiftin kendi arasında çözülmelidir.
5-GEÇMİŞİ GÜNDEME GETİRME
Herhangi bir sorundan başlayan tartışma büyüdüğü andan itibaren ne yazık ki çiftler geçmişte yaptıkları ya da yapmadıklarını da gündeme getirir. Örneğin, randevuya 5 dakika gecikilmişse ve bu tartışma uzamışsa “Zaten sen sorumsuzsun. Kuzenimin düğününe bile bilmem kaç dakika gecikmiştin” şeklinde suçlamalar yöneltilir. Aslında bunun nedeni geçmişte yaşanan o sorun çözülmeden üstünün kapatılmasıdır. Yine de bir tartışma konusu varsa, sadece o konu üzerinde odaklanmalı ve geçmiş gündeme getirilmeden sorunun çözümü sağlanmalıdır.
6-DUYGU SÖMÜRÜSÜ YAPMA
Tartışmalarda taraflardan biri olayı duygusallığa taşıdığı anda maalesef sorun yine çözülmeden üstü kapatılır. Gözyaşlarına kimse dayanamaz. Ama dikkat edin o gözyaşları ileri de ayrılık gözyaşlarına dönüşebilir. Elbette sevdiği kişiyle sorun yaşaması kişiyi üzer. Bu durumda yapılacak şey şudur. Üzüntünüz geçene kadar konuyu ertelemek. Daha sağlıklı düşünmeye başladığınız anda sorunu konuşursanız daha sağlıklı karar alabilirsiniz.
7-KISKANÇLIĞI ABARTMA
Çiftlerin sık sık ayrılma nedenlerinin en başında kıskançlık geliyor. Dozunda kıskançlık aşkı besler, aşırı kıskançlık öldürür. Nitekim başka çok kıskanılmak hoşunuza gitse de bir süre sonra baskı hissetmeye başlayacaksınız. Bu baskı sudan sebeplerle tartışmanıza hatta kavga etmenize sebep olacak. Aşırı kıskançlığı hissettiğiniz anda bunu mutlaka konuşmalısınız. Çiftler birbirine güvenmiyorsa zaten o ilişkiyi yürütmenin de hiçbir önemi yoktur.
8-AYRILIK KELİMESİNİ KULLANMA
Tartışma ne kadar büyük olursa olsun eğer seviyorsanız ayrılığı asla gündeme getirmemelisiniz. Sinirli olduğunuzu, sevgilinizi kırabileceğinizi düşünüyorsanız ayrılmak yerine “Birkaç gün görüşmesek iyi olur” gibi çözümler bulmalısınız. O birkaç gün hem sinirinizin yatışmasını hem de sevgilinizi özlemenizi sağlayacaktır. Yanlı burada önemli bir nokta var. Birkaç günü birkaç haftaya çıkarırsanız o zaman da bunun hiçbir değeri kalmaz.
9-TUTAMAYACAĞIN SÖZLER VERME
İnsanın yapabileceği şeyler vardır, yapamayacağı şeyler vardır. İlişkilerde değişmemek asıldır. Ama iyiye doğru değişim de elbette ki ilişkinin sağlıklı yürümesi açısından önemlidir. Kendisini tanıyan kişiler ilişkilerde daha başarılı oluyor. Öyleyse ilk adım, kendinizi iyi tanımak olacaktır. Kendinizi tanıdıktan sonra da yapabileceğini ya da yapamayacağınız şeyleri belirlersiniz. Sevgilinizi etkilemek için olmadık sözler vermeyin.
10-SON NOKTA AYRILIK
Ne demiştik? Zırt pırt ayrılık, ayrılığı değersizleştirir. Ayrılıp sürekli geri dönüyorsanız sizin sözünüzün de bir değeri kalmaz. Öyleyse ayrılığı gündeme getirecekseniz bunu çok iyi düşünmeniz gerekli. Yani konu ayrılıksa bu ciddi olarak konuşulmalı ve nokta konulmalı. Kendinize güvenemiyorsanız ayrılmayacaksınız. Evet, ayrılık üzücüdür, hele karşınızdaki insan sizi seviyorsa çok üzülecektir. Ama aşkta güle oynaya ayrılık da yoktur zaten.