Ne diyor Barış Manço? “Ayrılık geldi başa katlanmak gerek...” Bilirim, zor bir durumdur ama öyle bir noktaya gelir ki insan, ayrılmaktan başka çare de yoktur. Kolay ayrılık diye bir şey mümkün değildir. Şimdi size ayrılığı kolaylaştırmayı değil belki ama, ayrılırken bu işi daha bilinçli atlatmanızı sağlayan bazı soruları ve cevaplarını aktaracağım.
1- NE ZAMAN AYRILMALI?
Artık onunla vakit geçirmek sana cazip gelmiyorsa, özlemiyorsan, yanında olmak sana sıkıntı veriyorsa, gözün yavaş yavaş başkalarına kaymışsa, gelecek planlarına onu dahil etmiyorsan, buluşmalarınız azalmışsa, elini bile tutmak istemiyorsan bu ilişki süresini doldurmuş, ayrılık vakti de gelmiş demektir.
2- NASIL SÖYLEMELİ?
Hiç kıvırmadan, bahane bulmadan, durumu açık ve net anlatmalısın. “Ben artık bu ilişkiyi yürütemiyorum” demelisin. Bunun nedenlerini açıklamalısın. Bunu telefonla ya da mesajla değil, direkt olarak yüzüne söylemelisin. Konuşmak için sessiz, sakin bir ortam seçmelisin. Ve mutlaka ona, sana yaşattığı mutlu anlar için teşekkür etmelisin.
3- YA PİŞMAN OLURSAM?
Elbette böyle bir risk var. Ancak birinci maddede saydığım durumları yaşıyorsan zaten bu ilişki bugün olmasa yarın, yarın olmasa gelecek hafta, gelecek ay bitecek. Bu nedenle ne kadar çabuk halledersen, hayata dönüşün de o kadar çabuk olacak. Baktın ikiniz de bu ayrılıktan memnun değilsiniz, en fazla yeniden denersiniz.
4- İYİ AYRILIK OLUR MU?
Üzmeden ayrılmak olmaz maalesef. Çünkü sen ayrılmak istiyorsun ama o istemiyor. Evet bir süre üzülecek ama açık ve net olduğun takdirde bunu zamanla anlayacaktır. İlişkin boyunca dürüst olmuşsan, bu dürüstlüğü ayrılık noktasında da sürdürebilmişsen başta üzülse bile daha sonra düzelecektir. Ayrıca sen de üzüleceksin. Alışkanlıkları bırakmak kolay değil.
5- ARAYIP SORMALI MIYIM?
Ayrılmak geri dönülmez bir süreçtir. Yani ayrıldığın kişiyle iletişim kurmaya çalışmak, büyük yanılgıdır. Çünkü bu olay, zaten var olan bir yarayı kanatmaktan başka bir işe yaramaz. Arayıp da ona umut verme. O ararsa flört eder gibi konuşma. Herkes bir an önce kendi hayatına dönmeli. Hele hele onun haline acıyıp birlikte vakit geçirme.
6- ARKADAŞ KALINIR MI?
İlk aşamada bu mümkün değil. Çünkü sen zaten terk eden tarafsın. Ancak, ayrılıktan belli bir süre sonra, herkes kendi hayatına sağlıklı bir şekilde devam etmeye başladığında, kişiler hala istiyorsa arkadaş olabilmek mümkün oluyor. Ama ayrılık nedenleriniz arasında ihanet, yalan gibi insan hayatını derinden etkileyen sebepler yoksa.
7- ÖZLER MİYİM?
Tabii ki özlersin. Bunca zamanı birlikte geçirmişsiniz, alışkanlıklarınız, duygularınız var. Ancak bu özlemin geçici olduğunu unutma. Böyle kriz durumlarında iş veya hobilere daha fazla vakit ayırmak ve günlük hayata geri dönmeye çalışmak en iyi yoldur. Aslında özlediğin şey de o değil, onunla kurduğun düzendir.
8- O BENİ ARARSA?
Kuvvetle muhtemel arayacaktır zaten. Ya bir bahane bulacak ya da direkt olarak “Ben yeniden denemek istiyorum” diyecek. Bu durumlarda duygularına yenilmemeli, kararlı durmalısın. Çünkü biliyorsun ki; bunun sonu yok. Ayrılık sürecinde taraflardan biri mutlaka güçlü olmalı. Aldığı karara sahip çıkmalı ve uygulamalı.
9- ÇİVİ ÇİVİYİ SÖKER Mİ?
Hayır, sökmez. Yaşadığın travmayı atlatmak için başkasına sarılmak en büyük yanılgıdır. Aşkı yitirdikten sonra bunun yasını tutabilmek, hatta doya doya ağlayabilmek gerekiyor. Çünkü ayrılığın hakkıyla yaşanması, kişinin daha sonra yaşayacağı ilişkilerin de daha sağlıklı olmasını sağlıyor. Önce bu dönemi atlat, sonra yeni aşka yelken aç.
10- NE KADAR BEKLEMELİYİM?
Bunun süresini sen tespit edeceksin. Elbette yeni bir ilişki hakkın. İşe küçük küçük flörtlerle başlamalısın. Zaten uzun bir ilişkiden çıkmışsın. Öyle sevgililik ilişkisi yerine, yemeklere çıktığın, birlikte eğlenebildiğin kişileri seç. Kendini eğlenerek iyileştir. Sonra baktın ki yeniden sevebiliyorsun, o zaman yolun açık olsun.