Mehmet CoşkundenizDM'den yürürken batağa saplanma

HABERİ PAYLAŞ

DM'den yürürken batağa saplanma

Bu aralar sosyal medyanın gündemi, Instagram’ın özel mesaj (DM) bölümünden kadınlara yürürken ifşalanan Rafet El Roman. Aslında yazdıklarında kötü bir şey yok. Görüşmek istiyor, buluşmak istiyor, beğenisini dile getiriyor falan. Bunları herkes yapıyor zaten. Sonuçta sosyal medya aynı zamanda bir eş bulma uygulaması gibi de çalışıyor. Ancak Rafet El Roman DM’den yürümeyi gerçekten bilmiyor. Zaten yürüdüklerinden biri sahte hesap çıktı.

Şule Balmak adına açılmış hesapta fotoğrafları bulunan kadının aslında Şili’de butik işleten Sol Vasquez olduğu ortaya çıktı. Ardından New York’ta okuyan bir genç kadına daha yazdı, yine ifşalandı. Sonuç olarak DM’den yürümenin ve yürürken batağa saplanmamanın kuralları var.

Haberin Devamı

1. FOTOĞRAF KONTROLÜ

Türkiye, 38 milyon Instagram kullanıcısı ile dünya beşincisi. Ama bence bu hesapların dörtte biri sahte. Yani başkalarının fotoğraflarıyla açılmış hesaplar. Bu yüzden dikkatli olun. Yapacağınız şey basit. Beğendiğiniz o kişinin fotoğraflarından birini Google görsellerde aratın. Eğer o fotoğraflar başkasına aitse ortaya çıkacaktır.

2. PAYLAŞIMLARA DİKKAT

Beğendiğiniz kişinin paylaştığı fotoğraflar sadece kendisine aitse, fotoğraflarda arkadaş grubu ya da aile üyeleri görünmüyorsa bu kişi sahte olabilir. Ayrıca fotoğraflar hep dar açıyla çekilmiş, arka planda manzara, cadde, özellikle de dükkan tabelaları görünmüyorsa bilin ki onlar da sahte. Türk Instagram hesabı sahipleri gittikleri yerleri ve arkadaşlarıyla geçirdikleri vakitleri paylaşmayı sever.

3. TUZAK MESAJLAR

Hafiften ünlü biriyseniz “Sizi çok beğeniyorum, tanışabilir miyiz?” diye yazılan mesajlara hemen atlamayın. O mesajların çoğu samimi olsa da bazıları tuzak içeriyor. Yazacağınız yanıtları ifşalayabilir. Üstelik bunu öyle yapar ki mesajları keser, cımbızlar ve sizi suçlu durumuna düşürür. Bu mesajlaşma sırasında soracağınız kritik sorularla karşınızdaki kişinin niyetini anlayabilirsiniz.

4. ANLIK FOTOĞRAFLAR

Yazışırken gaza gelip anlık fotoğraf isteyebilirsiniz ya da atabilirsiniz. Aman dikkat! O fotoğraflar daha sonra başınıza büyük bela çıkarabilir. Belirli bir güveni sağlamadan fotoğraf atmamanızı öneririm. İlla ki atacaksanız, otomatik olarak silinecek şekilde fotoğraf atın. Bu seçenek birçok sosyal medya uygulamasında var.

Haberin Devamı

5. KURGU MESAJLAR

Tanımadığınız birinden gelen mesajlar aslında sizi çok iyi tanıyan sevgiliniz, eşiniz ya da eski sevgiliniz olabilir. Siz bu mesajların üzerine atlamayın. “Kaçamak yapacağım” diye heyecanlanırken şapa oturabilirsiniz. Kaçamak niyetiniz size hiç ummadığınız bedeller ödetebilir. Zaten öyle bir kaçamak yapmanız doğru değil.

6. ŞİFRE DEĞİŞTİRME

Sizinle irtibat kuran o beğendiğiniz kişi aslında bir hesap avcısı çıkabilir. Diyelim ki yeni biriyle tanıştınız ve biraz da samimi oldunuz. Önerim, şifrenizi mutlaka değiştirin. Çünkü biz genellikle ya doğum günümüzü ya çocuklarımızın ismini falan şifre yapıyoruz. Sizin bu bilgilerinizi bilen biri kolaylıkla hesabınızı ele geçirebilir. Tüm mesajlarınızı ifşa edebilir ya da şantaj yapabilir. Mümkünse hesabınıza girerken telefon kontrolünü kullanın.

Haberin Devamı

7. AYNI ANDA YÜRÜME

Bekarsınız, diyelim ki iki kişi aynı anda hoşunuza gidiyor ve hangisi kabul ederse buluşmak istiyorsunuz. İkisine de aynı dönemde mesajlar atıyorsunuz. Yüzde 99.9 olasılıkla o kişiler birbirini tanıyordur. Attığınız mesajları da birbirlerine göstereceklerdir. Doğal olarak aynı anda iki kişiye yürüyen insan olarak rezil olacaksınız.

8. YAZMIYORSA ZORLAMAYIN

Birkaç mesajlaşmadan sonra karşı taraf artık yazmıyorsa şansınızı zorlamayın. Olmuyorsa, olmuyordur. Zaten bu zamana kadar Whatsapp’a geçmediyseniz, geçmiş olsun. Üstelik unutmayın ki ısrar tacize girer. Niyetiniz sadece konuşmayı sürdürmek olsa bile tacizci olarak yaftalanabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder