Mehmet CoşkundenizEtkili iletişim ilişkiyi kurtarır
HABERİ PAYLAŞ

Etkili iletişim ilişkiyi kurtarır

Pazar günkü gazetemizde, etkili iletişim kurmanın yollarını anlatmıştım. Bu yazıyı posta.com.tr’de bulabilirsiniz. Bunun neden önemli olduğunu da bu yazıda anlatmaya çalışacağım.

1-ANLAYIŞI GELİŞTİRİR

Etkili iletişim, çiftler arasında daha derin bir anlayışı ortaya çıkarır. Aktif olarak dinlediğinizde ve empati kurduğunuzda, sadece kelimeleri duymakla kalmazsınız; duyguları ve altta yatan mesajları da algılarsınız. Bu anlayış düzeyi, yüzeyin ötesine geçerek çiftlerin daha derin bir duygusal düzlemde bağlantı kurmasına olanak tanır ve her birinin ilişkide gerçekten görüldüğünü ve duyulduğunu hissetmesini sağlar.

Haberin Devamı

2-ÇATIŞMAYI AZALTIR

Açık ve dürüst iletişim, çatışma çözümünün anahtarıdır. Çünkü taraflar kendilerini değil, sorunun kendisini ele alır. Problemin kaynağı olarak tek kişiyi görmek ve onu suçlamak yerine onları gerçekte neyin rahatsız ettiğine odaklanır. Böylece ilişkiyi sürdürme iradelerini ortaya koyarak çözüm bulmak için çabalarlar. Egosantrik davranışlardan kaçınarak haklılık meselesine hiç girmezler. Bir süre sonra bu davranış şekli alışkanlık haline gelir.

3-SAMİMİYETİ ARTIRIR

Etkili iletişim, duygusal yakınlığın artmasını sağlar. Böylece çiftler düşüncelerini, duygularını, korkularını, beklentilerini, yapmak istediklerini ve ilişki hakkında düşündüklerini çekinmeden paylaşabilir. Bu durum iki kişi arasında güvenin de güçlenmesine yardımcı olur. Bir başka deyişle insanlar iç dünyalarını rahatlıkla açacak noktaya gelir. Böylece daha güçlü ve daha sıkı bağ kurulabilen ilişkilere sahip olabilirler.

4-SAĞLIKLI ÇÖZÜMLER

İyi iletişim becerileri, anlaşmazlıkları sağlıklı bir şekilde çözmek için çok önemlidir. Çiftler, birbirlerinin bakış açılarını anlayabilir ve sonunda mutlaka orta yol bulabilir. Bu konuda ustalaşan çiftler daha güçlü, daha dirençli ilişkilere sahip olabilir. Bulunan çözümler her zaman işe yaramasa da, ilişkileri daha dirençli olduğundan hemen vazgeçmezler. Yeni çözüm arayışlarına girerek ilişkiyi kurtarmanın bir yolunu mutlaka bulurlar.

5-EKİP ÇALIŞMASI

Haberin Devamı

Bir ilişkinin iki tarafı da etkili iletişim kurabiliyorsa, bir ekip olmuşlar demektir. Böylece her konuda daha başarılı olurlar. İster sorun çözmede, ister günlük yaşamla ilgili konularda işbirliği yaparak önlerine çıkabilecek engelleri kolaylıkla aşarlar. Ekip çalışmasında, ekipte bulunan herkes kendi görüşünün değerli olduğunu ve az ya da çok olmasına bakılmaksızın katkılarının işe yaradığını bilir.

6-DAHA FAZLA EMPATİ

Düzenli ve empatik iletişim, çiftlerin birbirlerinin yerine geçmesini sağlayarak daha güçlü bir duygusal bağı teşvik eder. Çiftler, birbirlerinin duygularını ve deneyimlerini anlayarak daha derin bir şefkat ve empati duygusu geliştirir. Bu da sevgi dolu, destekleyici bir ilişkiyi beslemenin temelidir. Kendinizi olduğu kadar sevgilinizi de düşünürseniz iki kişilik dünyanızın devam etmesine büyük katkı sağlarsınız.

7-İLİŞKİ MEMNUNİYETİ

Etkili iletişim kuran çiftlerin genellikle daha yüksek düzeyde ilişki memnuniyeti yaşadıkları bilinir. Kendinizi anlaşılmış, değerli ve bağlı hissederseniz memnuniyetiniz de artar. Kurduğunuz iletişim sayesinde hissettiğiniz mutluluk ilişkiden aldığınız tatminin yükselmesini sağlar. İki tarafın da mutlu olduğu, ilişkisinden memnuniyet duyduğu durumlarda çatışmalar yok denecek kadar azalır. Zaten etkili iletişimin amacı da çatışmaları daha yaşanmadan ortadan kaldırmaktır.

Haberin Devamı

8-GÜVEN DUYGUSU

Güven, her ilişkinin temel taşıdır ve ancak, dürüst ve açık iletişim yoluyla inşa edilir. Çiftler, duygularını veya düşüncelerini saklamadan açıkça iletişim kurduklarında, zaman içinde güven oluşturmak ve sürdürmek için gerekli olan şeffaflık ve güvenilirlik ortamı yaratılır. Gizli saklı yoksa, kimse de şüphe duygusu içerisine girmez. Çünkü şüphe ilişkilerin her zaman karanlık tarafıdır. O tarafa geçen birinin de yeniden beyaz bölgeye dönmesi zordur.

9-ENDİŞELERİN SONU

Çiftler, yargılama veya tepki korkusu olmadan her şey hakkında konuşabileceklerini bildiklerinde endişe ve stres duygularını hissetmezler. Çünkü ilişkilerde sessizlik ve belirsizlik kesinlikle endişe yaratır. Endişeli insanların da ilişkileriyle ilgili sürekli düşünce hali içinde olması, rahatsızlık vericidir. Etkili iletişim sayesinde stresten ve endişeden uzak bir şekilde ilişki yaşarsınız. Böyle bir ilişki de herkesin hayal ettiği ilişkidir.

10-KİŞİSEL GELİŞİM

Sağlıklı iletişim kurmak sadece ilişki için faydalı değildir; aynı zamanda kişisel gelişime de katkıda bulunur. Öz farkındalığı, duygusal zekayı ve kişilerarası becerileri geliştirir. Bu gelişim hayatın tüm alanlarını olumlu yönde etkileyerek bireyleri daha iyi ortaklar, arkadaşlar ve genel olarak duygusal açıdan daha dengeli insanlar haline getirir. Böylece insan sadece duygusal ilişkisinde değil, iş ve aile gibi ortamlarda da çok daha başarılı ve mutlu olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder