Mehmet CoşkundenizEvlenmeden önce

HABERİ PAYLAŞ

Evlenmeden önce

‘Evlenmiş olmak için evlenmek’ üzereyseniz bu yazı sizin son şansınız. ‘Aman canım, evlilik neyi değiştirir ki?’ demeyin, tüm hayatınızı değiştirecektir. Kendinize sorun bakalım, o kişi sizin için doğru eş mi? Evliliğe hazır mısınız?

Evleniyoruz, boşanıyoruz, biz bunu hep yapıyoruz. Hiç kimse boşanmak için evlenmiyor elbette ama seçimlerimizin ve aceleciliğimizin bedelini çok ağır ödüyoruz. 2010’da 118 bin çift boşandı. Aileleriyle birlikte bu boşanmalardan yaklaşık 2 milyon kişi etkilendi. Üstelik boşananların yüzde 63’ü “Evlenmeden önce eşimin sorumsuzluklarını biliyordum ama düzelir sandım” dedi. Boşananların yüzde 62’si de çocukluydu. Demek ki evlenince düzelmiyor, çocuk da evliliği kurtarmıyor. Boşanma riskini minimuma indirmek istiyorsanız eşinizi doğru seçmelisiniz. Elbette aşık olduğunuz kişiyle evlenin ama aşkın gözünüzü kör ettiği dönemde değil. Yani evleneceğiniz kişi de önemli, evlenmek için seçtiğiniz zaman da. Önce evlilik kararının alınmasındaki yanlış nedenlere bir bakalım:

Haberin Devamı

1- AŞKIN BÜYÜSÜ Aşk dünyanın en güçlü duygusudur ve evlenmek için bence aşık olmak şarttır. Ama aşkın, salgılanan hormonlar nedeniyle gözünüzü kör ettiği o ilk 6-8 ayda evlilik kararı almak intihardan faksızdır. Çiftlerin birbirini uzun süre tanımadan yaptığı evliliklerin başarı şansı düşüktür. Aşkın o coşku dolu ilk aşamasında tanıma gerçekleşmez. O dönemde sadece flört edilir ve aşkın tadı çıkarılır. Gözünüz açıldığında başlarda hoşunuza giden bazı davranışların size itici geldiğini görebilirsiniz.

2- AİLE BASKISINDAN SIYRILMAK Çok baskıcı olan ailelerde genç kızlar ve erkekler bir an önce kurtulmak için evliliği tercih eder. Neredeyse önlerine çıkan ilk kişiyle nikah masasına otururlar ve birkaç gün sonra gerçekle yüzleşirler. Bir baskıdan kurtulmak isterken bir başka baskının esiri olma ihtimalleri büyüktür. Ayrıca tanımadıkları, sevmedikleri bir insanla aynı evde yaşamakta, aynı yatağa girmektedirler. Bu durum da huzursuzluğu, mutsuzluğu körükler.

3- YALNIZLIKTAN KURTULMAK Kişisel ya da geleneksel nedenlerle flört etme şansı olmayanların başvurduğu bir evlilik yöntemi. Yalnızlıktan kurtulmak için yapılan evlilik, insanı farkında olmadan yalnızlığa iter. Çünkü iki kişi birbirini tanımamaktadır. Paylaşılacak şey çok azdır. Büyük olasılıkla bu durum sizi daha büyük psikolojik sorunlara itecektir.

Haberin Devamı

4- SEKSÜEL İHTİYAÇLAR Seks, evliliğin en önemli parçası. Cinsel uyumu olmayan bir evliliğin sürmesi de imkansız. Ancak sırf seksüel ihtiyaçların karşılanması amacıyla yapılan evlilikler de uzun süreli olmuyor. Çünkü evlilikte cinselliğin bir rutini olur ve bu rutin devreye girdiği andan itibaren bu tür evliliğin ‘amacı’ da ortadan kalkar. Evlilik bitmese bile seksüel ihtiyaçlarını karşılamak için evlenen taraf, başka arayışlara girecek, dolayısıyla aldatmış olacaktır.

UZMANINDAN ÖNERİLER

İşte Prof. Dr. Arif Verimli’nin tavsiyeleri:

- Müstakbel eşinizi, fiziğinden ve çekiciliğinden çok, ruhsal ve kişilik sağlığıyla değerlendirin.

- Nişanlılık süresi en az 1 yıl olsun. Kişinin, olayları yargılayış ve değerlendirme kriterlerinin size uyup uymadığını tartın. “Şu an kişiliklerimiz farklı ama ilerde belki değişir” demeyin.

Haberin Devamı

- Çok kavga ediyorsanız evlenmeyin, kavgalar devam edecektir.

- Bir kerecik bile şiddet gördüyseniz asla o kişiyle evlenmeyin.

- Geçmişteki ilişkilerinizi sormasına izin vermeyin.

- Cep telefonunu, bilgisayarını asla karıştırmayın.

- Önceden, evliliğinizin nasıl olabileceğini konuşun.

PEKİ DOĞRU EŞİ NASIL SEÇECEĞİZ?

1- AŞK UNSURU Aşık olduğunuz biriyle aşkın hormonal etkileri geçtikten sonra yapacağınız evlilikte mutlu olma olasılığınız yüksek. Ancak aşk, tek başına bir evliliği sürdürmek için yeterli değildir.

2- UYUM UNSURU Birlikte zaman geçirirken ortak noktalar bulabiliyor musunuz? Farklı zevkleriniz olsa da en azından bazı şeyleri birlikte yapabilme imkanınız var mı?

3- SOSYO-EKONOMİK UNSUR Çiftlerin sosyal sınıfları ve ekonomik durumları da evlilik için önemli. Farklı sosyal sınıf, kültür ve eğitim düzeyinde olan çiftlerin evliliğinde problemler yaşanıyor.

4- BASKI VE KISKANÇLIK UNSURU Başta size hoş gelen, hatta sevgi gösterisi olarak algıladığınız baskı ve kıskançlık bir süre sonra hayatı çekilmez kılar. Kıskançlığı dozunda mı değil mi? Size hayatınızı değiştirmeniz için baskı uyguluyor mu uygulamıyor mu?

5- KUŞAK UNSURU Evlilik yaşı önemli. Siz 22, evleneceğiniz kişi 42 yaşındaysa kuşak problemi yaşarsınız. Ama siz 32, evleneceğiniz kişi 42 ise böyle bir risk olmaz. Makul bir yaş farkı olmasına dikkat edin.

6- CİMRİLİK UNSURU Paraya cimri olan, aşka da cimridir. Eş seçerken hem savurgan hem de cimri olmamasına dikkat etmelisiniz.

7- AİLE UNSURU Evlilik, iki tarafın ailelerinin de bir arada olması demek. Ailelerin uyumsuzluğu çiftlere yansır. Ya ailelerin uyumuna dikkat edin ya da ikiniz de aileleri hiç umursamadığınızı beyan edin.

8- BENCİLLİK UNSURU Kendini dünyanın merkezi olarak mı görüyor? Flört devresindeyken bile sizin isteklerinizi önemsemiyor mu?

9- SEKS UNSURU Evlenmeden önce cinsel yaşamınız varsa onu test etme imkanına sahipsiniz. Ama yoksa, davranışlarını anlamlandırın. Sekse düşkün olup olmadığı, marjinal istekleri bulunup bulunmadığı konusunda araştırma yapın.

10- ÇOCUK UNSURU Çiftler, evlenmeden önce çocuk isteyip istemedikleri konusunda anlaşmalı. İstiyorlarsa bunun zamanını da birlikte belirlemeli. Aksi takdirde çocuk isteği evlilik için büyük problem yaratacaktır.

(26.04.2014 tarihli Cumartesi Postası ekinden alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder