“Sabaha kadar dans” söylemi, pandemi kuralları nedeniyle ortadan kalktı. Mekanlar 24.00’te müziği kesmek zorunda oldukları için insanlar gece yarısı bal kabağına dönüşmeden eğlenceyi kesiyor. Ya evlerine dönüyorlar ya da toplu halde geniş bir eve gidip orada kısık sesli müzikle de olsa biraz daha eğlenceye devam ediyorlar. Ama bu tür eğlence çok da keyifli olmuyor. Peki “Sabaha kadar dans” şiarını ısrarla devam ettiren hiç mi yok? Var efendim var. İstanbul’a yakın kırsal bölgelerde çiftlik evi olanların zaman gibi bir problemi yok.
Beğendikleri şarkıcı ile anlaşıyorlar, ses ve ışık düzenini kurduruyorlar, catering şirketlerinden yemek servisi yaptırıyorlar ve eğlencelerine sabaha kadar devam ediyorlar. Sırf bu işi yapan organizasyon şirketleri bile var. Şirketler talebe göre sanatçıyı, orkestrayı, ses ve ışık düzenini ayarlıyor. En ünlüsünden yeni yeni tanınanına kadar neredeyse her şarkıcı bu davetleri geri çevirmiyor.
Çünkü parası çok iyi. Şarkıcı ücretleri 30 bin liradan başlıyor. 400 bin liraya kadar çıkıyor. Yemekti, sesti, ışıktı derken böyle bir organizasyon en az 70-80 bin liraya mal oluyor. Sonuç olarak imkanı olan için “Aman sabahlar olmasın”, olmayanlar için “Yatalım da uykumuz kaçmasın” durumu söz konusu.
YAZ TARİFESİ
Müzik gece yarısı kesilse de konserler tam gaz devam ediyor. 1.5 yıldır sahne alamayan şarkıcılar konserden konsere koşuyor, pandemiden bunalmış halk da koltukları, konser alanlarını dolduruyor. Boş geçen konser neredeyse yok gibi. Sanatçıların konserlerden ne kadar ücret aldığını merak edip küçük bir araştırma yaptım.
Öncelikle pandemi öncesine göre konser ücretlerinin ortalama yüzde 30 arttığını belirteyim. Kadın şarkıcılarda Funda Arar 300 bin liralık ücretiyle başı çekiyor. Sertab Erener 225 bin, Hande Yener ve Zeynep Bastık 200 bin, Demet Akalın, Şevval Sam ve Ziynet Sali 150 bin, Deniz Seki, Aleyna Tilki ve Merve Özbey 120 bin, Işın Karaca 100 bin, İrem Derici ve Bengü 90 bin lira istiyor.
Erkek şarkıcılarda Volkan Konak 250 bin liralık ücretiyle ilk sırada. Erol Evgin ve Edis 200 bin, MFÖ 160 bin, Teoman ve Koray Avcı 180 bin, Murat Dalkılıç 150 bin, Kıraç 140 bin, Berkay 130 bin, Mabel Matiz, Mustafa Ceceli ve Ceza 120 bin, Soner Sarıkabadayı ve Fatih Ürek 110 bin, Yaşar 100 bin lira alıyor.
Ajda Pekkan, Ebru Gündeş, Sibel Can, Gülşen, Hadise, Sıla, Tarkan, Kenan Doğulu, Yalın, Mustafa Sandal, Murat Boz gibi isimlerin ise belirli bir ücreti yok. İş durumuna göre bütçe veriyorlar. Ama bu ‘first class’ sanatçıların ücretinin 300 bin liradan başladığını belirtmeliyim.
PARDON DA NİYE GELMESİNLER?
Bayram tatilinde herkes bir yakınma halinde. Ama en çok da Ege ve Akdeniz sahillerindeki tatil merkezlerine taşınanlar ile bu yörelerde yazlığı olanlar yakınıyor. “Gelmeyin kardeşim” diye ültimatom veriyorlar. Pardon da niye gelmesinler? Sen o şehrin, ilçenin, kasabanın sahibi misin? Birçok insan ancak bayramlarda tatil yapabiliyor ve bu yörelere gitme imkanı buluyor.
Sana mı soracaklar nereye gideceklerini? Ayrıca sen de zamanında aynı yerlere tatile gitmiyor muydun? Çok afedersin, sen yazlığında rahat edeceksin diye millet evine mi kapansın? Bu üstten bakmacılığı, insan ayırmacılığını, dokunulan her şeyi sahipleniciliği kabul etmiyorum kardeşim.
Hepiniz ‘faşo ağa’ oldunuz da bizim mi haberimiz yok ya? Not: Bu yazı ne Çeşme’den, ne Bodrum’dan ne de Fethiye’den yazıldı. Evimin minik çalışma odasında bilgisayar başında geçiriyorum ben bayramı. “Vay efendim, Bodrum’dasın, Çeşme’desin de o yüzden yazıyorsun” diye linç edeceklere önceden bildireyim istedim.