Yapımcı Birol Güven ile Antalya seyahatimiz sırasında aramızda ilginç bir konuşma geçmişti.
Birol Güven, "Sabah kalkıyorsun, işe gecikmemek için aceleyle evden çıkarken kendi cep telefonun yerine eşinin ya da sevgilinin telefonunu alıyorsun. Evden de uzaklaşmışsın, geri dönmen mümkün değil.
Mecburen o gün, eşinin ya da sevgilinin telefonunu kullanmak zorundasın. O sırada telefon çalıyor, eşin ya da sevgilin sana 'Telefonlarımızı karıştırmışız. Bugün senin telefonunu kullanmak zorundayım. Şifreni vermen lazım' diyor. Verir misin?" diye sormuştu. Önce bir irkiliyor insan.
Sakladığın bir şey olmasa bile, ne bileyim WhatsApp gruplarında erkek ya da kadın muhabbetleri ortaya dökülecek, belki eşinden ya da sevgilinden yakındığın o satırlar gözler önüne serilecek.
ŞİFRE PAYLAŞIMI
Şahsen ben, eşimin ya da sevgilimin bu kadar özelini öğrenmek istemem. Onun da benimkini öğrenmesi beni rahatsız hissettirir. Çünkü insanlar 'çift' olsalar da birey olma özelliklerini korumalıdır bana göre.
Ben sağlıklı ilişkinin böyle olması gerektiğini düşünüyorum ama çoğunluk benimle aynı fikirde değil. Online araştırma şirketi 'DORinsight'ın 'Sevgililer Günü ve Sosyal Medya' araştırmasına göre Türkiye'de çiftlerin yüzde 58'i sosyal medya şifrelerini eşleriyle ya da sevgilileriyle paylaşıyormuş.
Ancak ne yazık ki bu paylaşım da yetmiyor bazılarına. Çiftlerin yüzde 17'si eşini ya da sevgilisini sosyal medyada gizlice takip ediyor.
TARTIŞMA SEBEBİ
Aynı araştırmaya göre katılanların yüzde 45'i telefonla çok vakit geçirdiği için eşi ya da sevgilisiyle tartışıyor. Bu tartışmaların içeriğini tahmin etmek zor değil. "Neden onu takip ettin?"
"Fotoğrafını likeladığın kişi kim?", "Arkadaş listende neden bu kadar kadınerkek var?" gibi sorular da tartışma sırasında mutlaka soruluyor diye düşünüyorum. Zaten bu tartışmalar öyle bir noktaya varıyor ki; çiftler birbirine telefon yasağı bile koyuyor.
Çiftlerin yüzde 35'i birlikteyken sevgilisine ya da eşine telefon kısıtlaması getiriyor. Yüzde 72'si de eşi ya da sevgilisiyle birlikteyken telefonla vakit geçirilmesinden rahatsız.
HAYATIN GERÇEĞİ
Romantik bir buluşmada, eline telefonu alıp, tek kelime etmeden dakikalarca sosyal medya ile ilgilenen çiftleri ben de sevmiyorum.
Yine de o telefonlar hayatımızın bir gerçeği. Telefon kısıtlaması getirmek, eşin ya da sevgilinin ne zaman online olduğunu sürekli takip etmek gerçekten saçma bir davranış şekli. Çünkü halkın yüzde 80'i günde 2 ila 11 saatini akıllı telefonlarına harcıyor.
CEVAP BEKLİYORUM
Sosyal medyadan bu kadar şikayet ediliyor ama aşkın göstergesi de yine sosyal medya oluyor. Çiftlerin yüzde 66'sı sosyal medyada birlikte çekilmiş fotoğraflarını paylaşıyor. Şimdi gelelim tekrar yazının başlığındaki soruya.
'DORinsight'ın araştırmasına göre aşk hayatımızda bu kadar önemli yer tutan telefonunuzu 1 günlüğüne 'hayatımın aşkı' dediğiniz eşinize ya da sevgilinize verir misiniz? Sizden cevap bekliyorum. Cevaplarınız, haftaya bu köşede olacak.