Mehmet YalçınkayaAlaçatı'dan dünyaya uzanan dondurma serüveni: Dondurmino

HABERİ PAYLAŞ

Alaçatı'dan dünyaya uzanan dondurma serüveni: Dondurmino

Dondurmanın bilinen bir mucidi yok; haliyle rivayet muhtelif. Kökeni Çin’de. Ancak tarihçilere göre bugün bildiğimize benzeyen, yani sütle yapılan ilk dondurmanın kökeni tam 2 bin 200 yıl önceye, Orta Asya’ya dayanıyor. Orta Asya Türklerinin ve Çinlilerin M.Ö. 200’lerde, bir tür süt-pirinç karışımını karda dondurarak elde ettiği yiyecek, ilk sütlü dondurma olarak kabul ediliyor. Bu hafta sizi girişimci Mehmet Ali Akbulut’un, Alaçatı’dan dünyaya uzanan dondurma serüveni ile buluşturacağım. Bir iş insanından dondurma şefine giden hikayesine yol arkadaşlığı yapacağız.

Haberin Devamı

Alaçatıdan dünyaya uzanan dondurma serüveni: Dondurmino

Dondurma endüstrisine giriş hikayeniz nasıl oldu?

2004 yılında Alaçatı’ya yaptığımız keyifli bir seyahatin, hayatımızın rotasını değiştireceğini nereden bilebilirdik ki? Metruk halde olan Hacımemiş Mahallesi’ndeki, Alaçatı’nın ilk otelini almakla başladı öykümüz. Ailece el ele verdik ve Kurabiye Otel’i kurduk. Artık Alaçatılı olmuştuk. Yıllardır İtalyan firmaları ile çalıştığımız için İtalya bizim için adeta komşu kapısı olmuş ve gide gele gerçek birer gelato sever olmuştuk. 2013’te kolları sıvadık. Dünyanın en değerli şefleriyle çalıştık, diplomalar, sertifikalar aldık ve sonunda bizde ‘masterclass chef’ unvanına nail olduk ve Temmuz 2014’te Alaçatı Hacımemiş Mahallesi’nde Dondurmino Gelato’yu açtık.

DONDURMINO DÜNYANIN EN İYİ 50 DONDURMASI ARASINDA

Dondurmino’nun başarıları ülke sınırlarını da aştı…

Bugün Dondurmino yurt dışında da biliniyor. 2019 yılında ‘Dünyanın En İyi 50 Dondurması’ arasına girdik. 2020 yılında Orta Doğu ve Afrika kıtasının en iyi 15 dondurmacısı içinde üçüncü sırada gösterildik. Ülkemizde de her yıl çeşitli kuruluşlarca, dergilerce yapılan seçimlerde ilk sıralarda yer aldık.

56 YAŞINDA DONDURMA ÜRETMEYE BAŞLADIM

İş insanıyken dondurma şefi olmak nasıl bir his?

Türkiye beni ‘iş insanı’ kimliğimle değil ‘dondurma şefi’ olarak tanıdı. Gıda sektöründe aile olarak 40 yıla yakındır, gerek ülkemizde gerek yurt dışında dondurma fabrikaları kuran bir firmanın sahibiyken 56 yaşımda dondurma üretmeye başladım. Dondurmino’nun tek şubesi var Alaçatı’da ve öyle kalacak. Alaçatı’da Dondurmino’yu açtığımda birkaç yerel meslektaşımız varken bugün 50 tane dondurmacı var Alaçatı’da. Ancak çoğu endüstriyel, içi hava dolu rengarenk dondurmayı ‘artizan dondurma’ diye satıyor, satabiliyor. Oysa ben, Alaçatı’yı iyi dondurmaların satıldığı bir yer olarak hayal etmiştim. Artık 64 yaşındayım, hâlâ tutkuyla üretim yapıyor ve büyük keyif alıyorum.

Haberin Devamı

Dondurma hakkında doğru bilinen yanlışlar

  • Dondurma bir yaz ürünü değil, 12 ay tüketilebilen bir üründür. Düşünülenin aksine boğaz şişkinliği yapmaz, tam tersine boğaz enfeksiyonlarına karşı dondurma tüketmek önerilir.
  • Süt çok kolay bozulabilen ve mikroorganizma üretebilen bir yapıya sahip olduğu için pastörize edilmiş süt ile yapılan dondurmalar tercih edilmelidir. Süt tozu ile üretilen ürünlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
  • İçinde barındırdığı minerallerin sonucu olarak dondurma sağlıklı bir üründür. Dondurma, bir buçuk yaşından, ölene kadar zevkle yenilir. Dondurma yemenin yaşı yoktur.
  • Dondurma diş çürütmez. Diş çürümesinin sebebi dişlerdeki atıkların fermantasyonudur. Dondurma yedikten sonra ağızımızı suyla çalkalamalı ve bol miktarda oda sıcaklığında su içmeliyiz.
  • Süt ve fermentasyon işlemi görmemiş süt ürünleri doğal laktoz kaynaklarıdır. Fermantasyon işlemi görmüş süt ürünlerini, laktoz intoleransı açısından daha rahat tüketebilirsiniz. Fermente ürün olan sütlü dondurmalarda laktoz intoleransı pek görülmez.
  • Doğal dondurma yapıyorsanız dondurmanın renkleri de doğal olur. Yapay görüntüler ve renkler olmaz. Neden muz pırıl pırıl sarı olsun? Muz, hafif grileşir! Antep fıstığı parlak ve çok yeşil olmaz!
  • Ahududu, çilek, karadut renkli olur, pigmentleri renk verir. Tüm gıda boyaları zehirli değildir. Bazı gıda boyaları sebze ve meyveden özütlenen renk pigmentleridir. Mesela simsiyah dondurma yaptık ama yüzde 100 doğal aktif karbon kullandık. Böğürtlen, üzüm, yaban mersini, kırmızı soğan, portakal, avokado, tatlı patates, patlıcan gibi sebze ve meyvelerden renk alınır ve bunların toksik etkisi yoktur.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder