Mehmet YalçınkayaBir lokantadan kovulduğum doğrudur

HABERİ PAYLAŞ

Bir lokantadan kovulduğum doğrudur

 

Sevgili dostlar, ‘Esnaf’ kitabımın ardından uzun zamandır üzerinde çalıştığımız ‘Esnaf’ belgeseli de yayına girdi. Altı bölümden oluşuyor. İstanbul başta olmak üzere Bolu, Bursa, Edremit, Afyon, İzmir, Bergama gibi farklı noktalarda çektiğimiz belgesel hayli ilgi görüyor ve bu benim için çok değerli. Hayalleri gerçekleştirmek, geleceğe izler bırakmak, her birey için varoluşunu anlamlandırmaktır. Geçmişe olan borcumu, mesleğe ilk başladığım yer olan esnaf lokantalarını anlatarak ödüyorum. Yaşatmaya çalıştıkları gelenekler çok kıymetli.

Haberin Devamı

Belgeselde peşinden gittiğimiz hikayelerin her birinde samimiyet ve sahicilik ön planda. Bu lokantalarda ünlü, zengin veya itibarlı biri olmanız size hiçbir ayrıcalık sağlamıyor. Belgeselimiz için bir sosyal deney yaptım. Bir lokantaya girdim ve sipariş ettiğim yemeğin bittiğini görünce, “Nereye geldik biz böyle, paramızla yemek yiyemiyoruz" diyerek lokantanın sahibine sitem ettim. Usta da, “Benim kurallarım var. Bu kurallara uymayan kişi burada yemek yiyemez" dedi. Bu gibi yerlerde kurallara uymadığın zaman kovulursun. Bu sosyal deneyde, esnaf lokantasındaki adap ve usulleri yansıtmaya çalıştım. Tabii ki olayın hemen ardından lokanta sahibine durumu açıkladım. Yıllardır sahip çıkılan bu değerlerin, bir toplumun pusulası olduğuna yürekten inanıyorum.

ADINI ATATÜRK’ÜN KOYDUĞU RESTORAN

Bereket, esnaf için paylaştıkça büyüyen evrensel bir değer. Esnaf lokantaları, sadece makul rakamlara yemek yediğiniz iştah açan yerler değil. Kendi siftahını yaptığında komşusu da para kazansın diye diğer misafiri komşusuna yönlendiren yerlerdir. Belgesel süresince bizi pek çok kez şaşırtan huzur ve tevekkül paylaşmaktan geliyor. Haftada bir gün kazancını çalışanına veren esnaftan adını Atatürk’ün koyduğu restorana, ‘Şed Kuşanma Töreni’ ile esnafın ilkelerini gelecek nesle aktaran restorandan tabelası kurşunlanmasına rağmen 1952’den beri çalışan restorana kadar tüm ilginç hikayeleri bu belgeselde bulacaksınız. Bu hafta Exxen’de üçüncü bölümü yayınlanan belgeselde, gittiğim restoranlara ‘Esnaf’ kitabımda yer alan tariflerden birisini de hediye ettim. Oradaki şeflerle sohbet ederek uyarladığımız tariflerimiz, artık o restoranda satılacak.

Haberin Devamı

Bir lokantadan kovulduğum doğrudur

DEVAMI GELECEK…

Belgeselle ilgili gelen yorumlar bizi çok memnun ediyor. Gelecek nesle bu değerler silsilesini aktarmanın hazzı ve memnuniyeti paha biçilmez. Beni heyecanlandıran yeni projelerle sizlerle buluşmaya devam edeceğim. Yorumlarınızı bekliyorum.

Orman Kebabı  (10 Porsiyon)

Malzemeler:

  • 500 gr. kuşbaşı dana eti
  • Üç yemek kaşığı tereyağı
  • Bir soğan
  • İki havuç
  • Yarım yemek kaşığı un
  • İki buçuk su bardağı su
  • 10 kültür mantarı
  • Bir patates
  • Altı yemek kaşığı bezelye
  • Tuz
  • Karabiber
  • Bir çay kaşığı kuru kekik

Bir lokantadan kovulduğum doğrudur

Yapılışı:

  • Dana etini kuşbaşı olarak doğrayın. Tencerede üç kaşık tereyağını eritip soğanları üç dakika kavurun.
  • Etleri ve havuçları ilave edip etler pişinceye kadar karıştırın. Unu ilave edip birkaç kez daha karıştırın.
  • İki buçuk bardak suyu ve mantarları ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Yaklaşık bir saat pişmeye bırakın.
  • Etler yarım pişince patates ve bezelyeleri ilave edip tuz ve karabiberle tatlandırın. Patatesler pişince tencerenin altını kapatıp üzerine kuru kekik serperek servis edin.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder