Geçtiğimiz günlerde İsveç, Norveç ve Finlandiya başbakanları, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen’in ev sahipliğinde bir akşam yemeğinde buluştu. Masanın etrafında sadece liderler değil, aynı zamanda gastronominin gücü de vardı. Sade, zarif ve bir o kadar anlamlı bir sofra… Bu buluşma, kuzeyin minimalizmle bezenmiş estetik anlayışını sadece diplomasiyle değil, tabaklarda da yansıttı. İskandinav mutfağı, doğallığı ve sadeliğiyle ünlüdür; bu nedenle sofrada muhtemelen yerel, mevsimsel ve sürdürülebilir ürünler ön plandaydı. Belki somon gibi yağlı balıklar, kök sebzeler, kara buğday ekmeği ve fermente ürünler liderlerin önünde sade ama bir o kadar lezzetli tabaklara dönüştü. Burada yemek, sadece yemek değil; aynı zamanda bir mesaj. İskandinav mutfağının bu denli doğal ve sade oluşu, liderlerin ortak değerlerini temsil ediyor olabilir mi? Basit ama etkili, abartısız ama derin bağ kuran bir sofra… Yemeğin sunumundaki zarafet ve masanın mütevazı düzeni, liderlerin politik ve kültürel uyum arayışına da gönderme yapıyor. Bu tür toplantılar, gastronominin gücünü bir kez daha gözler önüne seriyor. Bir masa, hem lezzetlerin hem de fikirlerin paylaşılabileceği evrensel bir alandır. İskandinav liderlerinin bu sade ama şık sofrası, bize şunu hatırlatıyor: En iyi kararlar, bazen en sade masalarda, en doğal tatlar eşliğinde alınır. Peki, masada tatlı olarak ne vardı dersiniz? Belki bir tarçınlı çörek (kanelbulle) ya da yaban mersiniyle bezenmiş hafif bir tatlı… Ama kesin olan bir şey var. Kuzey’in mutfağı sadece karın doyurmaz; aynı zamanda ruhu da besler. Şimdi size İskandinavların en sevdiği balık olan Somon(Lax) ile yapılmış bir tarif vermek isterim.
SOMON KARSAMBAÇ
Malzemeler (3 Porsiyon)
* Somon fileto 125 gr
* Kişniş Yağı
* Taze kişniş 25 gr
* Zeytinyağı 30 ml
* Narenciye Sos
* Portakal 1 adet
* Limon 1 adet
* Mandalina 1 adet
* Bal 25 gr
* Nar ekşisi 30 gr
* Zeytinyağı 150 ml
* Tuz
* Garnitür
* Kırık buz
* Mor viola çiçeği
* Chili biberi (İnce doğranmış)
YAPILIŞI
Somon filetoyu enlemesine ince kesin ve dilimleri buzdolabına kaldırın. Kişniş yağı için; kaynayan suyun içerisinde taze kişnişi 10 saniye bekletin. Süre sonunda kişnişi buzlu suya alın. Soğuyana kadar bekletin, soğuk sudan çıkarın. Zeytinyağı ve taze kişnişi blenderden geçirin. İnce elekli bir süzgeç veya temiz bir tülbent yardımıyla süzün. Çıkan yağı kenara alın. Narenciye sos için; soyulmuş ve çekirdeği alınmış portakal, limon, mandalina ve bunların kabuklarının rendelerini; bal, nar ekşisi, zeytinyağı ve tuzla pürüzsüz bir sos haline gelinceye kadar blenderden geçirin. Buz kalıplarını kırarak küçültün ve çukur bir tabağa koyun. Kesilen somonları üzerine yerleştirip chili biberlerini serpin. Narenciye sosu ve kişniş yağını tabağa dökün ve mor viola çiçeğiyle servis edin. Somon dilimlerini chili biberleriyle birlikte tüketebilirsiniz.